web analytics

AVONTUURLIJK LEVEN, HOE DOE JE DAT?

Zo maak je tijd voor avontuur in je drukke leven

 

Leef het avontuur, is de slogan van Alice goes Wild. Maar hoe kun je dat doen als je een drukke baan en een gezin hebt? Is het dan nog mogelijk om avontuurlijk te zijn in het gewone leven? Tien manieren om tijd te maken voor avontuur. Van een avonturendag in Nederland of op vakantie, tot een mini-sabbatical.

Vooropgesteld: wat avontuur is, is voor iedereen anders.  Je bepaalt zelf wat avontuurlijk is. Voor de een is dat een epische wereldreis, voor een ander een solofietstocht over de Wadden of een gekke cursus.  Zeker is dat je voor avontuur niet ver weg hoeft. De Brit Alastair Humphries bedacht al ‘microavonturen’: kleine avonturen. Maar avontuur kun je ook integreren in je dagelijks leven, op je kantoor, thuis of daarbuiten.  Hoe krijg je avontuur in je leven als je een drukke baan en een gezin hebt?

 

1 – Avontuurlijk leven is een keuze, de hele dag door

Vroeger, in de tijd dat ik alleen door Afrika en Azië reisde, dacht ik dat avontuur groots en meeslepend moesten zijn. Waar ik in mijn zoektocht achter ben gekomen, is dat avontuurlijk zijn vooral te maken met anders naar dingen kijken, dapper zijn, onzekerheid aan durven te gaan en het risico lopen dat je soms een idioot of mislukking voelt. Avontuurlijk leven is een houding of mindset, iets wat je kiest of aanneemt. Het daagt ons uit onze grenzen te leren kennen, fysiek, cultureel, mentaal. Om kleine uitdagingen aan te gaan die niet makkelijk zijn. Daarvoor hoef je niet veel tijd of geld te hebben. In de volgende nieuwsbrief staat een artikel over 30 Days Adventure Challenges die je helpen hoe een avontuurlijker leven kunt leiden..

2 – avondDwaLen door je omgeving

Jaren gedaan met een vriendin op dinsdagen: dwalen door de stad, maar niet weten waarheen. Zo ongeveer 10 kilometer, dus we kwamen ook in het buitengebied. Mijn dwaalvriendin komt uit Breda dus ze had overal wel een verhaal bij. Een geweldige manier om bij te praten, de stad te leren kennen en na te denken over het leven. En goed te doen, ook als de kinderen al in bed liggen. 

3 – Doe een out-of-the-comfortzone cursus

Zo ben ik nu een cursus improvisatietheater ‘De vloer op’ aan het volgen. Nogal uit mijn comfort zone, want ik ben geen natuurlijke standup-clown en voel me letterlijk een sociale idioot (wat buiten mijn persoonlijke comfortzone ligt..). Ineens moet ik als opdracht op het podium manieren vinden om zoveel mogelijk op te vallen, of de luie dochter van een overleden kippenboer spelen. Improvisatie en spel is sowieso een avontuur, omdat je niet weet hoe het afloopt. Kijk ook eens bij mijn workshops van Alice’s Adeventure Academydie zijn ook leerzaam met een avontuurlijk tintje. 

4 – Doe een avontuurdag op reis

Als ik met mijn gezin op reis ga, plan ik altijd een dag in voor mezelf. Mijn partner zorgt dan voor de kinderen. Toen ze klein waren, ging ik vaak een dag winkelen in een stad en kwam ik met kleding voor mijn dochtertjes terug. Na zo’n dag was ik uitgeput en had ik niets voor mezelf gedaan. Sinds een aantal jaren ga ik een dag dalen door een stad (mijn ijkpunten zijn altijd boekhandeltjes, dat zijn de leuke wijken), een apart museum bezoeken, wildzwemmen (zoals hier, in de Ladies’ Pond in Londen) of een tocht op het platteland lopen. En kom dan helemaal opgeladen terug.

 

5 – Een avontuurdag in Nederland

Met vrienden (of alleen) plan ik regelmatig avontuurlijke tochten, bijvoorbeeld een dag in Zuid-Limburg of op de Veluwe bij de Posbank. Of ik loop de prachtige route vanuit Utrecht langs het water naar Bunnik. Er zijn zoveel ideeën, en op dit platform  posten is ze regelmatig onder ‘Avonturen’. Hou ook de veelbekeken ‘10 x avontuur in en rondom’ serie in de gaten, bijvoorbeeld over Breda en Nijmegen.

6 – Microavontuur: van 5 to 9 in plaats van 9 to 5

De Brit Alastair Humpreys bedacht dit concept. Gebruik je 9 tot 5 tijd om te werken, en de rest voor avontuur. Hij gaat dan bijvoorbeeld met zijn slaapzak de heuvels in om daar te overnachten. In Nederland moet je wat creatiever zijn, op een landgoed of in de tuin van een ander bijvoorbeeld.

 

7 – Plan een week avontuur

Hij met vrienden een lang weekend naar Werchter, ik mijn avontuurlijke tocht (al vind ik festivals ook geweldig). Zo heb ik bijvoorbeeld de Laugavegur gelopen, een deel van het Engelse South West Coast Path (verhaal volgt..) en ben ik bijvoorbeeld na een conferentie in Schotland een paar dagen nagebleven om het Engelse Lake District te bezoeken en er de Helvellyn te beklimmen.

8 – Neem je gezin mee op avontuur

Kijk hoe je meer avontuur in je vakantie kunt brengen als gezin. Het is niet alleen goedkoper om te kiezen voor situaties die meer buiten de comfort zone liggen, zoals een wandeltocht en kamperen onder duizend sterren in plaats van een 5-sterrenresort.  Vaak levert het meer op: meer goede verhalen en herinneringen, leerzame situaties, gezondere activiteiten. Bovendien zorgt samen uit de comfort zone voor een sterkere band met elkaar. Sisterhood, brotherhood, maar dus ook familyhood. Op deze foto, lopen we een stuk van het Engelse South West Coast Path. En hier loop ik met mijn dochter het Thames-pad door Londen.

 

9 – zoek het donker of de schemer op

Soms sta ik op reis of thuis extra vroeg op. Zo verbleef ik vorig jaar in een onbekende oude badplaats aan de kust van Engeland, Worthing. Om half zes s‘ochtends was ik wakker. Ik had een enorm strand voor mezelf tot mijn beschikking waar ik uren rondstruinde voordat het leven begon. Een andere keer bezochten we in de schemering de bekende Giant’s Causeway in Noord-Ierland, normaal een highlight. Niet alleen hoefden we niet meer te betalen. Ook hadden we de Causeway helemaal voor onszelf en konden we ons uitleven op de stenen.

 

10 – Een mini-sabbatical

Zelf nog geen ervaring mee, maar een vriendin gaat zes weken een sabbatical nemen in Azië. En ja, ze heeft een dochter van 16 die al prima op eigen benen kan staan. Die redt zich dus wel met haar vader. En ziet meteen dat het goed is als moeder niet alleen de verzorgende rol aanneemt, maar daarnaast ook haar eigen pad kiest. Een mooi rolmodel.

Brigitte Ars