web analytics

Alleen op pad

Zó haal je het meeste uit een solo-reis

Alleen reizen voegt veel aan je levenservaringen toe. Het is dan ook populairder dan ooit. De meeste reizigers zijn vrouw en de gemiddelde leeftijd is 47 jaar. Hoe haal je het meest uit je avontuur als je alleen op pad bent – in de natuur of een andere cultuur? Negen tips.

Als je eenmaal solo hebt gereisd, wordt het steeds makkelijker, zowel logistiek als psychologisch. Zelf reis ik al sinds mijn tienerjaren alleen, maar ook nu vind ik het heerlijk om in m’n eentje op pad te gaan. Toen ik nog heel jong was, ging het vooral ook om het nieuwe gevoel van vrijheid, het ontdekken van mezelf en andere culturen. En hoewel het nu nog een leerzame ervaring is, is het nu ook soms een escape. Met een gezin en werk is het altijd druk, dus soms vind ik het heerlijk om alleen op pad te gaan. In het verleden zwierf ik vooral veel door andere culturen in Afrika en Azië. Sinds een paar jaar reis en wandel ik ook graag alleen in de natuur.

waarom zou je alleen reizen?

Reizen met anderen kan enerzijds heel leuk zijn en veel gezelligheid geven. “Soms kan het leuk zijn samen met anderen een reis te maken, maar ook ingewikkeld”, zegt Pien (42). “Als je alleen reist, maak je zelf allerlei keuzes. Dat is super voor je zelfvertrouwen en daadkracht. Daarnaast sta je veel meer open voor je omgeving: je ziet veel meer en ervaart de omgeving intenser. Bovendien zal je merker hoe sterk en vindingrijk je bent, en dat je steeds makkelijker met uitdagingen om kunt gaan. Daardoor wordt zo’n reis een bijzondere ervaring die ook nog eens bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. De downside is dat je je alleen kunt voelen, maar dat heb ik zelden meegemaakt. En het delen van accommodatie is natuurlijk goedkoper.”

Met de volgende tips en adviezen haal je het meest uit je solo-reis:

1. Mensen vinden anderen die alleen reizen vaak inspirerend en benaderbaar. 

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent. Veel mensen zien het als moedig als je alleen reist. Ze verwachten dat er een verhaal achter zit. Dit is zeker waar. Ik weet nog hoe ik jaren geleden aan de zuidkust van Engeland een vrouw tegen kwam die alleen bij een tentje zat, tussen al die tenten met gezinnen. Ze was aan het koken en glimlachte naar ons. Al gauw ging ik een gesprek aan om te vragen wat ze deed. Het bleek dat ze na haar scheiding het South West Coast Path aan het lopen was. Dit was voor mij reden om een paar jaar later hetzelfde te gaan doen.

2. Vriendelijkheid en vragen stellen opent deuren

“Een glimlach opent deuren”, zegt Annejet (34). “Vraag iets en begin zo een gesprek. Dit werkt bijna altijd. Voor mij is het de manier om in contact te komen met anderen”

3. Verblijf op plekken waar je andere mensen tegenkomt

Het liefst kampeer ik in een tentje. Behalve dat het het meest avontuurlijk voelt, is het gewoon de snelste manier om mensen tegen te komen. Als ik niet wildkampeer, zoek ik de campings op die relaxed zijn, de Cool Campings in Groot-Brittannië bijvoorbeeld, waar typisch ook VW-busjes staan op een veldje aan een wild stromend riviertje en waar kampvuurtjes gemaakt mogen worden (gezellig om bij te gaan zitten!). Mensen die alleen reizen zoeken elkaar vaak op. Dit gaat heel makkelijk en natuurlijk.

4. Besef dat avonturier-zijn leeftijdsloos is

“Avonturiers en outdoor-mensen zijn vaak op zoek naar contact met anderen, interessante verhalen”, zegt Janet (59),. die solo-tochten loopt in Scandinavië. “Mijn ervaring is dat je makkelijk in contact komt met mensen van iedere leeftijd. Contact is zo gemaakt, met jong en oud.”

5. Ga ver van het bekende pad af

Zeker op plekken waar je weinig mensen tegenkomt, off the beaten path, is contact zo gemaakt.

6. Ga naar een plaatselijk restaurant of café

Door in een restaurant in de buurt van een tafel met anderen te gaan zitten, kom je vaak vanzelf aan de praat. Loes (43): “Veel mensen vinden het nogal lastig om alleen in restaurant te zitten. Het went. Soms eet ik mijn grootste maaltijd vooral tijdens lunch, en eet in de avond iets kleins op mijn kamer. Ik neem vaak een boek mee, of ik ga aan een soort gemeenschappelijke tafel zitten. Maar ik probeer wel altijd een praatje te maken, en zo uit mijn comfort zone te gaan.”

de reis van de held

7. Onderneem iets met anderen anderen

Soms helpt het als je iets met een lokale gids doet, of een gezamenlijke activiteit – zoals een surf- of talencursus – om zo mensen te leren kennen. Of kijk of er ter plekke toevallig iets wordt georganiseerd, een festival bijvoorbeeld. Vaak leidt dit soort activiteiten uiteindelijk tot leuke (lokale) contacten waarbij je samen gaat lunchen of iets gaat drinken.

8. Wandel zoveel mogelijk of neem het openbaar vervoer

ls ik in een vreemde stad ben, ga ik dwalend wandelen. Een makkelijke en langzame manier om een stad te leren kennen, in je op te nemen en te begrijpen. Hoe langzamer je je beweegt, hoe kleiner je wereld wordt en hoe meer indrukken je opdoet. Door met het plaatselijke openbaar vervoer te reizen leer je de cultuur kennen.

9. Denk aan je veiligheid

Over het algemeen voel ik me heel veilig, ik vertrouw op mijn intuïtie en gezond verstand. Mensen zijn in principe goed en behulpzaam (link). Toch zijn er een paar lessen die ik heb geleerd. Een eerste les is dat ik van tevoren het vervoer en de lokale situatie inschat, en soms al regel. In landen als India en Rwanda ben ik weleens in de problemen gekomen doordat ik afhankelijk werd van iemand die me moest thuisbrengen en niet het beste met me voorhad. Nu vraag ik lokale mensen vaak advies en sommigen bieden zelfs een lift aan. Ook zorg ik dat ik niet alleen in een steegje beland, maar dat geldt ook in Nederland. Als je in de natuur zwerft gelden er weer andere regels op het gebied van veiligheid. Het kan dat je een GPS bij je moet dragen, bijvoorbeeld. Zoek dit van tevoren goed uit.

Brigitte Ars