web analytics

Hoe gezond is winterzwemmen? (met tips voor veiligheid)

Zwemmen in de kou is hot. Wat zijn de voordelen van winterzwemmen? Lees zeker ook de tips hieronder om niet van een ijskoude kermis terug te komen, want het is niet geheel ongevaarlijk.

Winterzwemmen

Vorig jaar ben ik met een groep van ijsmantrainer Bart Biermans van Below Zero gaan zwemmen in IJsland (yep, ik ben die eeuwige koukleum, zevende van links). Ik werd destijds van tevoren compleet voor idioot verklaard door mensen thuis (inclusief mijzelf!). Ook werd Wim Hof, alias de IJsman en goeroe van het koudwaterzwemmen, lange tijd gezien als een vreemde vogel. Totdat mensen begonnen in te zien dat zijn ideeën helemaal niet zo gek waren…

Inmiddels is het tij dan ook gekeerd: mensen duiken massaal het koude water in, ook in de winter. De populariteit van Wim Hof is groter dan ooit. Geen wonder, want zwemmen in de kou, en zeker in de winter, heeft veel voordelen. Deze vijf bijvoorbeeld:

  1. Er komt een confetti van gelukshormonen los

Als we in het water springen, komt er een confettiregen van endorfine los die eenaantal uren aanhoudt, zo blijkt uit onderzoek. Dit is eigenlijk een soort morfine die je eigen lichaam aanmaakt. De koude rillingen die je achteraf hebt, zijn dus eigenlijk goed. Ze gaan pijn tegen. Maar dat niet alleen: ze helpen ook tegen (milde) winterdepressie. Je humeur wordt beter.

winterzwemmen

2. Je traint je cardiovasculair systeem

  1. Met koud water vernauwen de vaten zich. Bloed verzamelt zich rond de belangrijkste organen, zoals het hart, om de warmte rond die organen vast te houden, zo blijkt uit een Fins onderzoek van de Arts Kyllikki Kauppinen.

    3. Je traint je comfort zone

Ik zie de comfort zone als een mentale spier die je kunt trainen. Daar kun je in andere situaties veel profijt van hebben. Je traint te relaxen in je Fright – Fight – Flight gedrag.

  1. Je traint je immuunsysteem

Inmiddels zijn er onderzoeken gedaan bij o.a. Wim Hof. Een zo’n onderzoek toont in de testsituatie aan dat je immuunsysteem er beter van wordt. Wim Hof combineert het ijsbad met zijn speciale ademhaling.

  1. Het helpt met afvallen

Onderzoek toont aan dat kou werkt op je vetverbranding en op overgewicht. Volgens een Deens onderzoek onder muizen zorgt de kou ervoor dat ze een speciaal eiwit gaan produceren dat wit vet omzet in het vetverbrandende bruine vet.

Winterzwemmen

Tips voor winterzwemmen

❄️ Ga niet alleen. Ga liever met een groep zodat jullie elkaar kunnen helpen, mocht dat nodig zijn.

❄️ Bouw je tolerantie voor kou op. Begin met koud douchen, en start het liefst iets vroeger in het seizoen. Je lichaam kan echt aan de kou wennen. Voordat ik naar IJsland ging moest ik in ieder geval 3 minuten onder een ijskoude douche kunnen staan. Daarmee bedoel ik niet de lauwkoude douches die de Nederlandse huizen hebben, dus je moet even kijken hoe je dat doet. Veel koudwaterzemmers zetten een bad of ton in de tuin en bestellen ijs.

❄️ Leer de Wim Hof ademhaling. Ik kan bijvoorbeeld de workshops van Bart Biermans erg aanraden. En anders: zorg dat je rustig ademhaalt en niet verkrampt, zodat je niet in een koudeshock terecht komt.

❄️Ga langzaam en voorzichtig het water in. Op deze manier kun je altijd makkelijk naar de kant komen. Bewaar het echte zwemmen tot later! Het kan ook helpen om surflaarsjes aan te doen en je handen en hoofd boven water te houden. Doe sowieso niet je hoofd meer dan een paar seconden onder water, want je ademhaling is heel belangrijk. Ga ook voorzichtig het water in, om je lichaam te laten wennen.

❄️Ga niet te lang het water in. Met een halve minuut ervaar je al de voordelen van het koudwaterzwemmen. Je kunt dit opbouwen, maar als je langer in het water blijft kun je ook spierverkramping krijgen.

❄️Zorg voor een opwarmertje voor na het zwemmen. Neem een badjas mee, doe makkelijke zwemkleren aan, want als je op de kant komt heb je het koud. Ik neem altijd een kleed mee om op te staan, een grote handdoek en een thermoskan met thee.

❄️ Raadpleeg bij twijfel over je gezond altijd een dokter (hartproblemen, epilepsie e.d.).

Bron: oa. Wetenschap in Beeld, Foto’s Romy Treebusch