microavontuur
Zó ga je op microavontuur in Nederland (met ideeën)
Vergeet dit jaar Frankrijk en Italië; in Nederland valt zoveel te ontdekken en beleven. Niets is leuker dan een microavontuur, want daarmee doorbreek je de sleur. Zo pak je dat aan. Met vooral: gewoon doen!
Natuurlijk willen we op avontuur, liefst ver weg! Maar we hebben niet altijd de tijd, het geld of – zoals nu – de gelegenheid om ver weg te gaan en epische avonturen mee te maken. Microavonturen zijn geweldig. Ze doorbreken de sleur, en ze dwingen je telkens weer een ander uitdaging aan te gaan op een onontdekt stukje Nederland.
Wat is een microavontuur?
De pionier van microavontuur is de Brit Alastair Humphries. “Avonturen zijn belangrijk voor ons”, zegt hij. “We willen uitgedaagd worden, dingen meemaken, en niet achteraf het idee hebben dat we te weinig hebben meegemaakt in ons leven”, zegt hij. Zelf was niets hem te gek: hij wandelde door India, roeide over de oceaan en fietste de wereld rond. Nadat hij een gezin kreeg, veranderde dat. Hij merkte ook dat anderen niet altijd toe waren aan episch avontuur: ze hadden geen tijd, geen geld, een gezin, of het was ze te hoog gegrepen.
Alastair dacht: waarom zou je avontuur niet zo klein maken dat je geen excuus meer hebt om er niet mee te starten? Samen met zijn vriend wandelde hij rondom Londen, waarbij hij de rondweg M25 volgde – niet echt een supermooie highlight dus, maar wel interessant en uitdagend. “Avontuur is meer een houding dan wat anders, en als dat zo is, kun je overal avontuur vinden”, zegt hij. “Het idee is dat je de filosofie van grote avonturen lokaal toepast.” Een microavontuur is kort, goedkoop en dichtbij. Een weekend bijvoorbeeld, of een avontuur van 5 tot 9 in plaats van 9 tot 5. Je wandelt bijvoorbeeld een heuvel op en gaat daar wild kamperen. Het daagt je uit en laat je verrassen. Het handige van een microavontuur is dat het zo klein is dat iedereen het wel aandurft, ook kinderen. “Gewoon doen wat je kan, maar ook wat je spannend vindt en inspireert”, zegt Alastair Humphries. Je kunt het zo wild en avontuurlijk maken als je zelf wilt. “Gewoon de natuur ingaan en iets nieuws en anders doen. De enige grens is je verbeelding.” Bovendien kun je microavontuur veel breder zien dan alleen de outdoor. Ook een snelweg, dorp of stad lenen zich er voor.
Slaap out-of-the-box
Out-of-the-bed, dus eigenlijk. In eigen tuin, een tent of alleen een slaapzak, zodat je naar de sterren kunt staren. Of slaap in de tuin van een ander. Via Campspace kun je de leukste plekken boeken door het hele land. In de achtertuin bij mensen, of bij boerderijen op het erf. Wildkamperen mag officieel niet in Nederland, maar paalkamperen is weer wel een optie. Dan sla je je tent op bij een bij de officiële paalkampeerplekken van Staatsbosbeheer (kijk even wanneer ze weer open gaan. Lekker basic: zonder stromend water en elektriciteit.
Ontdek een verrassende plek
Speur even in je eigen omgeving, valt daar iets te ontdekken waar je nog niet eerder bent geweest? Ik ben zelf bezig met een ontdekkingsreis van de omgeving van 10 kilometer rondom mijn huis. Soms te voet, soms met de fiets. Of ga ergens anders heen waar je niet eerder geweest bent. Zelf probeer ik er ook niet te zwaar na te denken over een bestemming om het avontuurlijk te houden. Pak bijvoorbeeld een kaart en kies een willekeurige stad, dorp of gebied. Of bezoek een van de mooie verborgen parels van Honeyguide. Je kunt ook in het openbaar vervoer (of auto) springen en ergens heengaan waar je niet eerder geweest bent. Een Waddeneiland op een avontuurlijke manier ontdekken, bijvoorbeeld. Laat je vooral verrassen.
Dwaal door de natuur, een stad of een dorp
Hoe leuk is deze uitdaging wel niet. Natuurlijk kun je een vaste route volgen, maar je kunt ook lekker dolen door de natuur. Kijk naar de stand van de zon, en volg het pad van je intuïtie. Zelf doe ik dit regelmatig in de Brabantse bossen, maar ik heb dit ook veel in de duinen en de Limburgse bossen gedaan. Soms ga ik zelfs ’s avonds als het donker is, meestal met een vriendin. Of ik ga alleen bij zonsopgang. De natuur zit er dan totaal anders uit en ik kom vaak herten tegen. Met een stad of dorp kun je hetzelfde doen. Ga zonder vooropgezette route, neem het onbekende pad, verwonder je en laat je verrassen.
Zoek een meer of een rivier op
Wildzwemmen, ook wel zwemmen in natuurwater, is in opkomst. Na zo’n duik voel je je herboren. Vraag een lokale voorbijganger of er een lokale rivier of een meer in de buurt is. Plekken om te ‘wildzwemmen’ vind je op deze handige kaart van de Engelse Outdoor Swimming Society. Want in Engeland is het officiële wildzwemmen geboren.
Je kunt ook een kano huren, en je weg zoeken door de Biesbosch of bijvoorbeeld rond Utrecht bij Amelisweerd en Rhijnauwen. Ook dan kun je af en toe een duik nemen!
Beklim een heuvel
Als ik één ding in Nederland mis, zijn het bergen. Bergen geven me een het ultieme avontuurlijke gevoel. Maar we hebben natuurlijk wél heuvels en duinen, die doen er bijna niet voor onder. Denk aan het Zuid-Limburgse heuvellandschap, de heuvels bij de Utrechtse heuvelrug en bij Arnhem en Nijmegen waar je ook geweldig kan wandelen en fietsen. En we hebben prachtige duingebieden waar je zeker door de week weinig mensen tegenkomt. Een dag klimmen maakt de (micro-)avonturier in je los!
Brigitte Ars