web analytics

Hoe krijgen meer serendipiteit in je leven

Is je leven eentonig en gebeurt er weinig verrassends? Met serendipiteit – los vertaald als toeval – ontdek je dingen in je leven waar je niet naar op zoek was. Drie stappen om meer serendipiteit in je leven te creëren, waarmee je ervaringen en ontmoetingen krijgt die je je nooit had kunnen voorstellen

Ooit kwam ik op een camping aan de kust in England aan de praat met een vrouw, die voor haar mini-tentje zat te koken op een eenpittertje.  Het was toevallig: ik struikelde over een haring van haar tent en werd meteen gegrepen door haar ‘andersheid’. Ze vertelde me dat ze het South West Coast Path in haar eentje liep, na een moeilijke periode waarin ze in scheiding met haar man lag. Mijn kinderen waren toen nog erg jong, maar het toevallige gesprekje maakte enorme indruk en plantte een zaadje in mijn hersenen dat na jaren ging ontkiemen. Het zorgde ervoor dat ik zelf voor de eerste keer solo een langeafstands-pad ging wandelen op het South West Coast Path, het zogenaamde Zoutpad.

Het is mooi te zien hoe toeval mijn leven heeft bepaald. Als je terugdenkt ken jij misschien ook wel van dat soort momenten. Het zijn momenten die je verrast hebben en die ervoor hebben gezorgd dat je leven nét een andere wending heeft genomen. Serendipity, zoals het zo mooi in het Engels heet, betekent dat dingen je overkomen die je niet had verwacht maar vaak achteraf wel logisch lijken. Omdat iets op zijn plek valt. Noem ’t het lot of een mooie toevalligheid. Misschien herinner je je nog die leuke film Serendipity, waarin alles draait om toeval. Maar waarin het ook lijkt alsof het universum een groter plan heeft. Het toelaten van ‘serendipity’ is voor een groot gedeelte ook mindset en houding. Bijvoorbeeld door vaker ja te zeggen. En gewoon doen, al is de timing niet perfect.

Hoe krijg je meer serendipiteit in je leven?

Het leven is zelden een recht pad, soms gebeuren dingen gewoon omdat ze toevallig op je pad komen. En omdat je serendipiteit toestaat. Bijvoorbeeld doordat je in gesprek raakt met een totale vreemde persoon, waardoor er misschien een nieuwe kans ontstaat, en je je kunt laten meesleuren in de gebeurtenissen die zich misschien ontvouwen. Hoewel het niet altijd succesvol is om kansen in je leven aan te grijpen, geeft het nieuwe, leerzame ervaringen.

 

 

Blind Summit Alice goes Wild Serendipiteit

1. Serendititeit is mindset

Nieuwe spontane dingen in je leven toelaten begint met mindset. Door jezelf open te stellen voor nieuwe moeilijkheden, impulsief te reageren en soms te moeten improviseren. In plaats van vast te houden aan routines, voel je pas écht dat je leeft als jij het leven ook weet te veranderen en meedeint op de golven. Als je een open, vriendelijke en warme houding hebt tegenover anderen kun je erop vertrouwen dat het universum altijd in jouw voordeel werkt.

2. Stel jezelf open voor meer kansen

Haal jezelf vaker uit het leven dat je normaal leidt. Breng meer tijd buitenshuis door, of bij andere mensen. Maak een praatje op straat of waar dan ook, met een onbekende. Als een willekeurige vreemdeling je een vraag stelt, kun je dit gebruiken als een opmaat voor een praatje en een gesprek voeren. Als iemand je uitnodigt om iets te doen (en je bent niet 100% geïnteresseerd), probeer het dan toch, probeer open te staan voor plezier en kijk wat er gebeurt. Woon verschillende evenementen bij – persoonlijk of virtueel – om je netwerk uit te breiden. Maak contact met mensen die je online bewondert of stuur mensen een aardige mail, en je zult zien dat er een leuk contact op gang kan komen. Op die manier ontgrendel je veel meer mogelijkheden van jezelf dan ooit tevoren.
Blind Summit Alice goes Wild Serendipiteit

3. benut die nieuwe kansen

Na de eerste stappen krijg je kansen, waar je vervolgens weer het meeste uit kunt halen. Je hebt misschien geen controle over wat het leven je te bieden heeft, maar je kunt wel bepalen of je er het beste van maakt. Zie het als een rollenspel: je stapt de deur uit en er zijn oneindig veel mogelijkheden die op je wachten; wat ga je ermee doen?

Benut de nieuwe kans en stel je af en toe kwetsbaar op. Zelf ben ik daarvoor bereid om verdriet en mislukking toe te laten, want achteraf ben ik nog steeds dankbaar dat ik actie heb ondernomen en heb nagestreefd waar ik in geloofde. 

Serendipiteit heeft mij altijd veel opgeleverd. Omarm het leven, probeer je intuïtie te volgen, naar je hart te luisteren en laat je meeslepen door nieuwe ervaringen.

Serendipiteit

Brigitte Ars