web analytics

avontuurlijke mindset

Zo creëer je een magisch leven

Een magisch leven creëren: dat is geen onrealistisch sprookje. Een magisch leven is een leven waarin zoveel méér mogelijk is dan je denkt. Het is ook een leven vol verrassing, flow en ‘serendipity’. Spring in het konijnenhol van Alice en ontdek je eigen Wonderland. Tien tips.

Jaren geleden stootte ik bij toeval in een kleine boekhandel in San Fransisco op een boekje, ‘Creating a Charmed Life’ van Victoria Moran (Charmed laat zich al moeilijk vertalen – ‘Een gecharmeerd leven’, maakt Google Translate er tenenkrommend van). Op de achterflap stond een van de tips: breng meer avontuur in je leven. Ik stond natuurlijk meteen aan de kassa.

Het boek vormde de opmaat in mijn zoektocht naar een magisch leven, zeg maar een speciaal uitsteekseltje van de avontuur-antenne waarmee ik de wereld bekijk. Avontuur en magie zijn klaarblijkelijk aan elkaar verbonden. Dat is niet verbazingwekkend: gebeurt er tijdens avonturen niet iets magisch: het gevoel dat je leeft, zweeft en alles aankunt? En heeft ieder spannend avonturenboek niet ook iets magisch? Hetzelfde geldt voor een creatief avontuur waarvoor je je angst moet overwinnen: bestseller-auteur Elisabeth Gilbert schreef er het boek ‘Big Magic’ over. Kortom: magie alom, waar het gaat over avontuur. 

Hier een aantal ideeën die ik ben tegengekomen in mijn zoektocht naar een magisch leven:

1 -Net buiten je comfortzone begint avontuur en magie

Avontuur als opmaat naar magie. “Een avontuurlijk leven is een uitbundig leven”, schrijft Victoria Moran. “Je krijgt dat door je los te maken, door het leven op te vrolijken, en stimulerende gebeurtenissen en mensen binnen te laten.”

Een bekende uitspraak: magie begint op het einde van de comfort zone. Noem het magie of flow; de buitengewone ervaring brengt je in die buitengewone magische wereld waar het leven misschien niet altijd het meest comfortabel is, maar waar wél iets gebeurt.

Zo volgde ik deze week de eerste dag van de opleiding voor Shinrin Yoku-gids (Japans bosbaden) waarbij ik de hele dag het koude bos de magie van het bos mocht ontdekken – heel bijzonder. Naderhand liepen we letterlijk door een poort van bladeren het magische bos uit naar de parkeerplaats, die staat voor het normale leven, en waar voorbijgangers je ineens ook niet meer groeten…

Zoek uit wat voor avontuur bij jou past. Dat hoeft helemaal geen outdoor-avontuur te zijn, maar misschien juist iets creatiefs of ondernemends. Denk  na: Waarvoor zou jij nog eens graag uit je comfortzone treden? Welk avontuur trekt jou aan? Waar wil jij die magie beleven? En bedenk: avontuur hoeft niet groot te zijn. Ook in je dagelijks leven kun je avontuur makkelijk inpassen, zie ook dit artikel

magisch leven
Wildernis wadden

2 – Aantrekkingskracht is een verborgen sleutel

Ooit gedacht waarom je een aantrekkingskracht hebt tot iets? Het zou zomaar een sleutel kunnen zijn naar een magischer leven. Waarom kocht ik toen ik tien was in de winkel een globe? Waarom liep ik op dat congres af op die ene persoon die een verhaal vertelde dat me raakte, die ik later weer tegenkwam en waar mee ging samenwerken. Maar aantrekkingskracht gaat ook over het vinden en erkennen van schoonheid en betekenis: Waarom sprak net dat ene schilderij me zo aan, wat vertelt mij dat? Vind de clues van je leven en je vindt de magie.

3 -Volg de magische ster en vind je purpose

Dit is een persoonlijke tip, en ja, het lijkt een beetje op ‘The Secret’, waarin de maakbare wereld wel erg ver wordt doorgevoerd: leef je droom en visualiseer het, en alles lijkt aan het werk te gaan voor je om dat te bereiken. Uiteindelijk is dat volgens mij niet ‘The Universe’, zoals The Secret doet geloven, maar jijzelf met je passie, gedrevenheid en enthousiasme. Er is ook een downside van het volgen van die magische ster: je zult dingen die minder belangrijk zijn, moeten achterlaten. Ook is het niet altijd een mooie rechte lijn naar boven, naar je doel, maar kan het een moeilijk, lang en grillig pad – je komt uitdagingen tegen waar je van leert en die je verder brengen. En laten we eerlijk zijn, het leven loopt om wat voor reden niet altijd zoals je wenst. Dat is de onzekerheid van het avontuurlijke pad.

4 -Geef, ook aan de wereld

Natuurlijk is de wereld geen Vrouw Holle-sprookje waarbij het egoïstische luie meisje wordt overgoten met pek en veren, en het ijverige meisje wordt beloond met goud. Maar wie geeft, creëert magie. Aan bekenden, onbekenden, maar ook aan je omgeving en de wereld. Laat iemand voorgaan in de supermarkt, stop een verrassend kaartje in de bus of bedenk een spontaan uitje voor iemand. Al eerder schreef ik hier een artikel over, over de vriendelijkheid van anderen en de ‘Kindness Diaries’.

Waarmee kun je iets betekenen voor de wereld? Juist daar ervaar je magie. Niet de rijken of bekende mensen hebben een magisch leven, maar veeleer de ‘change makers’, de mensen die iets betekenen voor de wereld.

5 – Serendipity: geef je over aan toeval 

Zoek de onvoorspelbaarheid, en vindt de magie van verrassing en verwondering. Zeg ja op dingen waar je niet vanzelfsprekend ja tegen zou zeggen, lees daarvoor dit artikel. Plan en redeneer niet te veel en hou niet vast aan patronen.

Dat kan ook al heel klein: als ik een doos met verschillende soorten thee voorgezet krijg, kies ik nooit bewust maar pak ik er gewoon een uit. Pas als ik de thee proef, weet ik wat ik drink. Waarom zou je altijd maar moeten kiezen en redeneren? Het is een begin, maar het is een leuk experiment voor jezelf.

Wildernis

6 -Denk als alice (in Wonderland)

Alice – of de schepper ervan – was een filosoof van de geest én een omdenker bij uitstek. Als een filosofische avonturier van je eigen geest zie je dingen die vanzelfsprekend zijn op een andere manier. Zoals de Cheshire Cat van Alice in Wonderland zei: “We are all mad here” – dus wat doet het ertoe om anders te denken, of te denken dat iedereen die normaal en routineus denkt juist afwijkend is? Zet de beperkingen van de lockdown om in een kans door te zaaien, door eindelijk je wildste idee uit te voeren, om straks te kunnen oogsten

Wildernis wadden

7 – Verbind je en zoek verhalen 

Verbind je met andere mensen op een dieper niveau en er onstaat magie, aldus een ‘magie-deskundige’. Luister naar hun verhalen,  verhalen zijn magisch en geven een diepere betekenis.

Verbind je ook met de natuur en je eigen omgeving op een dieper niveau. Ook dan ontstaat magie.  

8 – Speel en verwonder

Weet je nog hoe je je als kind verwonderde en alles magisch leek? Dat kwam ook omdat alles nieuw was. Bovendien mocht je spelen, waardoor je in de creatieve kant van je brein zat, buiten het rationele. Dus wees intuïtief en speels, durf te experimenteren in je leven, ook al lijken je ideeën absurd.

 

9 -Vergroot je leven

Vergroot je leven, zegt Victoria Moran, en ga uit je bubble. Dat kan ook zonder dat je meteen naar de andere kant van de wereld reist:

  • Lees kranten en tijdschriften van de oppositie, of uit andere landen
  • Verdiep je in kunst die je niet kent: film, dans, schilderkunst of andere kunst uit andere landen, bijvoorbeeld.
  • Zoek vriendschap met mensen van andere culturen om elkaar te verrijken
  • Raak geïnteresseerd in ander perspectieven
  • Ontdek jezelf, bijvoorbeeld je eigen geschiedenis. Ga eens een lang gesprek aan met een oom of tante over hoe hij of zij het leven vroeger zag.

10 -Golf mee

 Golf mee op het leven. Je leeft nu misschien in een (lock) ‘down’, maar je weet ook dat je dat makkelijker kunt volhouden als je weet dat er straks een ‘up’ is. Golf mee op de seizoenen, denk aan de voordelen die ieder seizoen brengt. Ook regen, wist en sneeuw. Life is not waiting for the rain to pass, it is about learing to dance in the rain.

 

 

HEB JIJ NOG TIPS? LAAT ZE HIERONDER ACHTER.

 

 

Brigitte Ars