web analytics

Avontuurlijke mindset

Zo begin je een nieuw avontuur in je leven (deel 1)

Avontuur aangaan? Even niet in deze roerig tijd, denk je waarschijnlijk. Toch kan het juist nu de tijd daarvoor zijn, nu je misschien meer ruimte hebt en iedereen de bakens aan het verzetten is. Zin om je avontuurlijke kompas te volgen en zelf het ander pad in te slaan? Volg dan deze serie over avontuurlijk leven, met dit keer deel 1: Hoe begin je een nieuw avontuur?

Wat avontuur is, is voor iedereen anders. Voor de een is het een solotocht door de Alpen of over de Wisdom Trail, voor een andere cello leren spelen, voor mij is het nu een online magazine runnen. Avontuur kan episch, groots en meeslepend zijn, maar juist ook heel klein. Zelf ben ik nu al tien dagen bezig met 21 ‘Adventure Challenges voor thuis’, en ik merk dat dit soort mini-avontuurtjes me al veel opleveren en nieuwe verrassende ervaringen geven. Veel avonturen beginnen sowieso klein. Niemand is ooit begonnen met de top van de Mount Everest of een miljoenenbedrijf op te zetten.

Maar hoe weet je nu waar je moet beginnen en wat jouw avontuur is?

Luister naar de verhalen van anderen

Vijf jaar geleden verbleef ik met mijn gezin op een kampeerboerderij aan de Engelse kampeerboerderij aan de zuidkust van Engeland. Toen we ’s avonds naar zee liepen zag ik een vrouw van een jaar of 45 voor een tentje met een kooktoestelletje zitten koken. Ze vertelde me dat ze in haar eentje het South-West Coast Path liep. Al direct voelde ik een vonk en wist ik: dit wil ik ook! De gedachte en het beeld van die krachtige, vriendelijke vrouw lieten me niet meer los, tot ik een paar jaar geleden zelf in m’n eentje ben gegaan (dat verhaal volgt nog..). Inspiratie krijg je als er een vonk overslaat bij een gedachte of een verhaal, als iets je diep raakt.

Droom: volg het kompas van je verlangen

Weet je enigszins weet wat voor avontuur je wilt ondernemen? Een werkavontuur, iets actiefs of juist iets in je persoonlijk leven? Dan is het goed er over te blijven dromen. Visualiseren, noemde de bekende (helaas inmiddels overleden) avonturier Marc Cornelissen het. Waar ligt je uiteindelijke droom? Op welke plek, en wat wil je ervaren of bereiken? Zie je jezelf alleen op pad gaan, of juist met anderen? In gedachte ga je er al naar toe werken, dingen bedenken in je hoofd: de plek waar je avontuur begint. Bedenk dat jij straks net zo’n verhaal gaat meemaken als anderen die jou ooit geïnspireerd hebben. En hoe mooi is het om anderen daar weer mee te inspireren. Want dat doen avonturen.

Versla de beren op je weg

Veel mensen denken dat ze geen tijd of geld hebben voor avontuur. Of ze hebben een gezin. Of ze vinden zichzelf te oud. Kijk naar de mensen die je voor zijn gegaan die wel mogelijkheden zagen. Lees bijvoorbeeld het verhaal over de Granny Adventurer met de Afro-Amerikaanse Barbara Hillary, die op haar 75e de Noordpool bereikte en op haar 78e de Zuidpool. Of lees eens dit verhaal over hoe je meer tijd kunt maken voor avontuur.

Maar voor bijna ieder avontuur is tijd en geld te vinden, en voor avontuur ben je nooit oud genoeg, al zit je in een rolstoel. Vaak is het een kwestie van er andere dingen voor aan de kant zetten, je tijd iets anders organiseren. Om over een nieuwe drempel te gaan moet je vaak iets loslaten. Weer dus kijken in mogelijkheden.

De gevaarlijkste beer op de weg is trouwens meestal je eigen angst. Angst om avontuur aan te gaan. Bijvoorbeeld de angst dat je het niet redt, de angst om te schitteren, of de angst dat als je weggaat van je gezin dat ze merken dat ze je niet zo nodig hebben. Of de angst voor wat anderen van je denken.

Je expeditie voorbereiden

Of het nu gaat om een website over avontuur opzetten, een solotocht maken of een berg beklimmen: voor elke levens-expeditie zul je je moeten voorbereiden. Wil je alleen of met een team (luister naar je verlangen). Zijn er slaapplekken die je op tijd moet reserveren, zoals bij onze tocht op Laugavegur? Wat moet je doen en weten als je die onderneming wilt opzetten. Timmer niet alles dicht, zodat er ook nog ruimte is voor avontuur en verrassing.

Zeg Ja op nieuwe ervaringen (en geen ‘ja, maar..’) 

Ja zeggen is een perfecte manier om avonturen mee te maken en verrast te worden door dingen die zich toevallig aandoen. Weet je dat er zelfs een Facebook club bestaat van avontuurlijke Ja-zeggers? Ja-zeggen leidt tot onverwachte avonturen. Je lift mee in de ervaringen van andere mensen, dus denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het past ook bij de positieve mindset die avoturiers hebben: denken in uitdagingen en mogelijkheden, in plaats van in problemen. 

..maar zeg soms ‘nee’ op andere dingen

Want soms wil je juist tijd maken voor avontuurlijke dingen, en daarom moet je dingen die minder betekenis hebben loslaten. Dit is een fantastische tijd om af te kicken van mijn FOMO – Fear of Missing Out. Ik merk nu al hoeveel tijd ik vrij heb om na te denken om straks dingen te doen die ik echt leuk en belangrijk vind.

 Het kan dat ze je een beetje vreemd vinden;-)

Avonturiers kiezen vaak niet het conventionele pad. Als je iets volslagen nieuws gaat doen zullen mensen altijd verrast zijn. Sommigen vinden dat leuk, anderen minder. Ook ik heb daar wel eens last van. Mensen die me bijvoorbeeld gaan vertellen dat ik niet weet wat avontuur nu eigenlijk is, bijvoorbeeld. Ik heb voor mezelf besloten dat ik me het liefst omgeef door bij mensen die positief zijn en goede feedback of ideeën geven. Ze steunen me op mijn avontuur, en hun kritiek is opbouwend. Mentoren, die heb je nodig. Geen negatievelingen, ook al kunnen ook die je dingen leren omdat ze je scherp houden.

Brigitte Ars