web analytics

 

Zeven manieren om van je vakantie een avontuur te maken

Ga je bijna op reis? Ga dan niet op vakantie, maar op avontuur. Hieronder vind je zeven tips die je op weg helpen om van je vakantie een avontuur te maken.

 

1 – probeer zo weinig mogelijk te plannen 

Iets wat best lastig is, zeker in het hoogseizoen, en zeker als je verblijf en vervoer moet boeken (ik heb hier in juni een artikel voor ANWB Kampioen over geschreven). Juist daarom is kamperen en reizen op eigen kracht, zoals met de fiets of wandelend, zo fijn. Je kunt dan echt onafhankelijk zijn, zeker als je buiten het hoogseizoen reist. Hou je dagen zoveel mogelijk leeg van tevoren. Vraag een lokale persoon naar leuke ideeen, besluit spoontaan het eerste het beste eiland op de kaart te exploreren, of die onbekende wijk. Zoek dus de onvoorspelbaarheid op; juist dat maakt een vakantie avontuurlijk. Dit zorgt ervoor dat je je kunt verwonderen en verrast wordt. Maar dat het ook allerlei dingen in je hersenen activeert, omdat je flexibel moet zijn en naar oplossingen moet zoeken.

2 – Het avontuur zit in de ontmoetingen met andere mensen

Er zijn meerdere manieren om het avontuur te beleven, en een daarvan is in de ontmoeting. Dat hoeft niet altijd over vreemde en verre culturen te gaan, in mijn boek ontmoet ik bijvoorbeeld een man in Exmoor die mij vertelt over zijn bijzondere leven aan de Engelse kust, aan het South West Coast Path, waar hij in een caravan woont. Laat je inspireren door andere leefwijzen en perspectieven. Iedere ontmoeting laat andere manieren van denken zien en geeft nieuwe kennis, nieuwe inzichten, nieuwe wijsheid. Eerder schreef ik een artikel over serendipity en wat dat brengt.

3 – avontuur = uitdaging

Bouw uitdagingen in in je vakantie, wat dan ook. Een lastige bestemming die je graag wilt bereiken, een uitdagende tocht die je wilt maken, iets nieuws wat je je wilt leren, of ga een dag dwalen. Zonder uitdaging geen avontuur.

avontuurlijke vakantie

4 – Zoek de natuur op en reis actief

Avontuur gaat over ‘andersheid’, het contrast met het dagelijks leven. Vaak is dat de natuur, die tegelijk ook heel eigen voor je voelt, maar ook iets spannends kan hebben.

Actief zijn brengt je al snel uit de comfortzone, zeker als je dit niet gewend bent. Beweging is in alle opzichten goed voor je, niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

5 – Schrap het woordje ‘moeten’ uit je vocabulair

“Ik moet nog dit, ik moet nog dat.” Lange tijd was ik me er niet van bewust, tot iemand tegen me zei: “Wat moet jij toch veel van jezelf” Sindsdien probeer ik het woord ‘moeten’ te vermijden en dat voelt anders. Moeten is een controlewoord, terwijl je vrijwel altijd kunt kiezen. Gebruik liever ‘willen’, ‘kan’ of ‘zou graag’, dat maakt je vakantie en leven een stuk luchtiger en vrijer.

6 – Reis alleen

Wie alleen reist, stelt zich makkelijker open voor zijn omgeving. Al eerder schreef ik een artikel over de voordelen van alleen reizen.

 

7 – Reis minimalistisch

Reizen is een goed middel om je terug tot de essentie in je leven te brengen, om sober te leven. Hoe minder je hebt, hoe meer je ook moet improviseren.

Wil je niet alleen avontuurlijk reizen, maar ook avontuurlijk leven? Lees dan het boek ‘Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven‘. Je bestelt het hier.

“Het boek is niet alleen prachtig geschreven, maar inspireert mij ook enorm om na te denken wat ik met mijn leven wil. Het boek gaat eigenlijk over persoonlijke ontwikkeling, het heeft diepgang en er zitten meerdere lagen in. Heel inspirerend” – Marjan K

-“Je reist in het hoofd van de auteur mee naar wonderlijke plekken, van de Noorse  naar de club van ontdekkingsreizigers in New York tot haar toch in Exmoor park, waarbij je ondertussen inzichten krijgt en nadenkt over je eigen leven.” Anna de B.

 

.