web analytics

 

7 x Avontuurlijk en anders Londen

Uitgekeken op de Big Ben en Travalgar Square? Ik wel. Als insider van deze stad zoek ik al jaren een heel ander Londen op, ver van de menigte. Hipper, natuurlijker, alternatiever en avontuurlijker. Er zijn plekken die minder bekend zijn, maar wel veel leuker. En je zit er binnen vijf uur treinen vanuit Breda, Amsterdam en Rotterdam (boek op tijd voor een goed tarief). 

Wie naar Londen gaat, denkt al gauw aan het centrum. Maar er valt zoveel meer te beleven, want Greater Londen bestaat ook uit allerlei dorpjes en buurten die door deze metropool in de loop der jaren zijn opgeslokt. Parijs is misschien pretty, maar op Londen raak ik nooit uitgekeken vanwege alle dingen die je daar kunt doen, buiten de toeristenmierenhoop. Bovendien is het met al zijn parken sinds 2019 de eerste National Park City in de wereld. Kijk zeker ook op Time Out voor actuele leuke tentoonstellingen en festivals. Hier mijn favoriete avonturen uit mijn favoriete grote stad, waar het soms al haast niet meer op Londen lijkt:

 

1 –‘Walk & swim’ bij de Hampstead Heath en haar ‘ponds’ (waaronder de Ladies’ Pond)

Do as the Londoners do’. Dit staat voor mij op nummer één! Hampstead is een uitgestrekt heidegebied ten noorden van Londen. Geen wonder dat de zanggod van alle tieners, Harry Styles, net hier een huis kocht – net als veel andere welgestelden, trouwens. Zelf neem ik de metro of trein naar Hampstead Heath, ga dan op de top van de heuvel rustig genieten van het magistrale uitzicht over de drukke metropool en de spelende honden. Dan dwaal ik verder naar de Ladies’ Pond waar ik al eerder een blog over schreef. Vervolgens ga ik terug naar het mooie dorpje Hampstead, waar ik altijd wel even binnenloop bij de boekwinkel en een kop koffie ga drinken.

 

2 – Twee dagen Thamespad-trekking in Londen

Deze tocht heb ik twee jaar geleden gedaan met mijn jongste dochter die toen nog niet van wandelen hield, maar sindsdien wel. We begonnen in het westen bij het hip en historisch Richmond (weer zo’n plek waar veel sterren zich settelen), en liepen zo door de tijd heen naar het oosten, richting Greenwich. Een waanzinnig afwisselende tocht door de natuur, langs eilanden, ruige dokken en bekende toeristenplekken. Volgens Lonely Planet is de tocht zo bijzonder dat hij in de top tien van stadswandelingen staat! Kijk ook of het lukt om een bezoek te brengen aan het artistieke Eel Pie Island bij Twickenham, waar ooit de Rolling Stones, the Who en Pink Floyd hebben opgetreden. Je leest hier over de tocht.

 

3 –Neem de boot naar Greenwich en beklim de heuvel of de O2 Millennium Dome

Een andere stoere tocht is naar Greenwich via de dokken met de lokale boot, samen met de Londoners. Ik stap altijd op bij de Tower Bridge, maar er zijn veel haltes, zoals Westminster Abbey. Loop als je in Greenwich bent, zeker even naar boven op de heuvel, waar in de zomer veel mensen genieten van het uitzicht (vlakbij het Royal Observatory waar je je op twee halfronden bevind en de Greenwich Mean Time zich bevindt). En ga dan wat eten bij Greenwich markt of in het gezellige dorpje of beklim de O2-dome (reserveren).

 

4 –Klim naar de Sky garden en kom tot rust in de kerk St. Dunstan in the East

Goed, de Sky Garden is inmiddels ook een favoriete toeristenattractie, maar verwacht geen massa’s dringende mensen, want je moet reserveren (gratis, maar soms wel weken van tevoren!) om in deze hoogste tuin van Londen te kunnen rondstruinen. En dat weten de locals ook, dus wees niet verrast als er een groepje Londoners hier na het werk zit te borrelen. Ik maakte mijn dochters dolblij door hier ook nog met ze te gaan eten bij de bar, ook daarvoor moet je reserveren. Het is oprecht een geweldige plek met al het groen en het geweldige uitzicht over Londen. Je reserveert een bezoek aan de Sky Garden hier.

Ben je klaar met dit hemels hoogtepunt? Daal dan weer af en bezoek nog even een hemelse ruïne in de buurt, die tussen de gebouwen van dit zakendistrict verscholen ligt.

St. Dunstan in the East op St. Dunstan Hill is een kerk die bij de brand van Londen werd vernietigd, en later verder bij de Blitz. De met planten overwoekerde ruïne is een van de meest serene plekken van Londen, en – niet verbazingwekkend – inmiddels ook ontdekt door instagrammers als een bijzonder fotogeniek plaatje.

5 -Shoreditch & Brick Lane

De stoerste buurten van Londen bevinden zich in het oosten van de stad. Wie ruig, creatief en alternatief Londen wil zien moet hier zeker heen, zoals naar Shoreditch, waar in de laatste decennia het nieuwe Londen werd uitgevonden (met het gevaar van gentrification). Brick Lane is de straat waar je van oudsher goed Indiaas kunt eten, maar inmiddels zijn er in de buurt allerlei nieuwe, hippe eettentjes bijgekomen met vaak vegan eten en serieus goede koffie, en cafés met bier uit lokale microbrouwerijen. Op zaterdag is er een tweedehands kledingmarkt. Maar zet ook zeker zelf een dwaaltocht in door oost-Londen, want dan kom je op de leukste plekken terecht, een leuke binnentuin die is omgetoverd tot een pop-up restaurant voor de buurt bijvoorbeeld.

 

6 -Eet een hap op de trap van Borough market 

De leukste food market met eten uit de hele wereld: Borough Market, een plek waar behalve toeristen ook vooral veel lokale mensen komen en hun hap dan op de trappen opeten. Ga eens langs bij de leuke theewinkel, Tea2you, met de enthousiaste eigenaar, een plek waar ook allemaal bekendheden op bezoek zijn geweest om een kop thee te proberen, of probeer eens een onbekende curry of Mexicaanse schotel.

7 -Neem de boot bij Little Venice.. 

Wist je dat Londen een eigen Little Venice heeft, bij Blomfield Road? Het is een buurt met kleine kanalen met aan de kade kleurrijke ‘narrowboats’, lange smalle boten. Je kunt hier ook de boot nemen naar het hippe Camden Market. Een rustige enclave in deze bruisende stad.

Brigitte Ars