web analytics

Zes manieren om meer rust te vinden dankzij avontuur

 

Avontuur associeer je misschien met onrust, maar het brengt juist rust in je leven. Door je over te geven aan de onrust en het kleine avontuur aan te gaan creëer je meer balans en rust in je leven. Wil je ook weer meer een verwonderende Alice in Wonderland voelen en minder het drukke Witte Konijn? Zo kan avontuur je helpen om je meer rust te geven.

 

1 – Avontuurlijk denken is anders denken, ook als het om rust gaat 

Druk hebben zit ook voor een groot deel in jezelf – avontuurlijke mindset dus. “Jij zult het wel heel druk hebben?”, vragen mensen. Ik doe veel, dat geef ik toe. Alice goes Wild, boek(en) schrijven, de Avontuur Academy, de podcast, reizen organiseren, parttime werken bij Breda University of Applied Sciences (Buas), en daarnaast heb ik een vol sociaal leven met clubjes, cursussen en afspraken.

Toch voelt het niet heel druk. Het voelt meer alsof ik van top naar top spring. “Nee, ik ben niet druk, ik haal gewoon alles uit het leven”, zeg ik tegenwoordig. Toch net wat positiever. Ik ben niet perfectionistisch, probeer niet te veel aandacht te besteden aan kleine of negatieve gedoetjes, en als iets fout gaat ga ik er niet te lang over tobben, want ik kan er vaak niets aan veranderen. Als het echt knagend druk dreigt te worden, trek ik direct aan de bel. Verder leef zoveel mogelijk in het moment, maar met een blik die vooruit kijkt. Uiteindelijk doet het er niet toe, want onze tijd op aarde is niet meer dan een flits. Dus ook die helicopterblik kan je helpen.

2 – avontuur is goed tegen stress Én voor je welzijn en gezondheid

Avontuur zorgt ervoor dat je buiten je comfort- en controlezone komt, en juist binnen die danger zone bevindt zich het DRUK-monster. Als jij uit die gouden kooi komt, sluit je het monster op. Buiten die kooi ga je spelen, uitdagingen overwinnen, spelen, vrolijk zijn, nieuwe mensen ontmoeten. Dat avontuur – in de zin van uitdagingen aangaan – supergezond is voor je mentale gezondheid, is inmiddels internationaal wetenschappelijk bewezen, je leest het ook in dit artikel.

3 – avontuur = fysiek gezond worden

Bij avontuur hebben we het vaak over outdoor (al hoeft dat niet), en ook dat zorgt voor rust. We verbinden ons mee aan de natuur, wat voor rust zorgt. Ten tweede zorgt beweging ervoor dat we de problemen van alledag vergeten en rustiger worden. Ten derde geeft fysieke uitdaging ervoor dat we net een tandje hoger gaan, en dat geeft ons weer meer kracht, veerkracht en positiviteit. Het houdt je zelfs leeftijdsloos! Kortom, avontuur is een recept voor rust.

avontuurlijke vakantie

4 – Avontuur is een ‘stap-uitje’ in je drukke leven

Je stapt even uit het drukke leven, waardoor je meer rust kunt ervaren. De tijd lijkt daarbij langzamer te gaan, omdat je nieuwe ervaringen opdoet. Je wordt geabsorbeerd door nieuwe informatie, anders dan de storende prikkelingen die normaal de hele dag op je afkomen, in je drukke routine. Je voelt je verfrist en vernieuwd. Ideeën voor avonturen vindt je hier.

5 – alleen op avontuur om sociaal op te laden

Een goede manier om toe te komen aan je ‘sociale rust’: alleen op avontuur. Kan voor sommigen spannend zijn, maar het brengt je veel en daarna is je sociale batterij weer opgeladen.

 

6 – Een spiritueel avontuur voor de rust

Vorige week was ik bij Giel Beelen voor een opname bij zijn podcast over persoonlijke ontwikkeling, Kukuru (voorjaar 2023 komt deze online) . We hadden het daar ook over spiritueel avontuur. ook op spiritueel vlak kun je een avontuurlijke ontdekkingsreis maken. Zoek het bijvoorbeeld in vormen van yoga die nieuw voor je zijn, zoals Yoga Nindra.

Brigitte Ars

Wil je avontuur meer integreren in je leven? Lees dan het boek ‘Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven‘. Je bestelt het hier.

“Het boek is niet alleen prachtig geschreven, maar inspireert mij ook enorm om na te denken wat ik met mijn leven wil. Het boek gaat eigenlijk over persoonlijke ontwikkeling, het heeft diepgang en er zitten meerdere lagen in. Heel inspirerend” – Marjan K

-“Je reist in het hoofd van de auteur mee naar wonderlijke plekken, van de Noorse  naar de club van ontdekkingsreizigers in New York tot haar toch in Exmoor park, waarbij je ondertussen inzichten krijgt en nadenkt over je eigen leven.” Anna de B.

 

.

Recente berichten