web analytics

Boekrecensie

‘Wintering’ – overwinteren: over het belang van rust en retreat in zware tijden

Het heerlijke Engelstalige boek ‘Wintering’ van Katherine May – inmiddels ook vertaald naar het Nederlands – neemt ons mee naar het belang van overwinteren. Ze maant je terug te trekken en te rusten als je leven moeilijk is, de winter van je leven. En laat zien wat overwinteren in andere landen betekent, zoals Finland en IJsland.

Wintering, Engels voor overwinteren, is een aangrijpend en geruststellend boek over de braakliggende perioden van ons leven. Als mens hebben we seizoenen in ons leven, ook de winter. Het is de tijd waarin we ons moeten terugtrekken om voor onszelf te zorgen en ons moeten herstellen. Katherine May laat ons zien hoe we deze tijd doorkomen met de wijsheid dat, net als de seizoenen, onze winters en zomers de eb en vloed van het leven zijn.

Verbazingwekkende plekken

‘Wintering’ is een origineel, poëtisch en haast therapeutisch boek dat ervan uitgaat dat we als mens ons eigen seizoen moeten hebben. Het is het verhaal van de 40-jarige Katherine May, waarvan haar man – ook wel H genoemd – wordt getroffen door een blindedarmontsteking op het strand van het Britse Folkestone. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, waar zijn blindedarm barst. Zijn leven staat op het spel, maar na een wonderbaarlijk en herstel te hebben doorgemaakt, verdwijnt hij praktisch uit May’s verhaal. Zijn verhaal maakt dan plaats voor het hare. May wordt ziek en neemt afscheid van haar baan aan de universiteit

Duurzame Reizen Lonely Planet Alice goes Wild

“Er zitten gaten in de mazen van de dagelijkse wereld, en soms gaan ze open en val je erdoorheen naar Ergens Anders”, schrijft ze prachtig. Ze onderzoekt de Ergens Andersheid van de winter – niet als een journalist, maar meer als een schrijver met een gevoel voor schoonheid. “We moeten leren de winter uit te nodigen. Dat is waar dit boek over gaat: het proces leren herkennen, er bewust mee omgaan, zelfs koesteren. We zullen misschien nooit kiezen om te overwinteren, maar we kunnen kiezen hoe.”

Winter als seizoen voor ideeën

May neemt ons ook nog mee naar plekken waar mensen de winter doodserieus nemen, plekken waar deze hard toeslaat. Naar Finland bijvoorbeeld, waar de mensen zich al in augustus voorbereiden op de winter. En ze gaat met haar zoon baden in de Blue Lagoon bij Reykjavik. Ook onderhoudend is haar verslag van een bezoek aan Stonehenge voor de winterzonnewende.

avontuurlijk wandelen

En dat allemaal in prachtige taal. Zoals haar fantastische beschrijvingen van zwemmen in een winterse zee, die me laat terugdenken aan mijn ervaring in IJsland: de aanval van koud water, de ‘stalen omhelzing’, de high die het produceert – masochisme vermengd met redding. “We zijn een glorieuze, dappere onuitgesproken grens overschreden”, verklaart ze, alsof zwemmen een vorm van overtreding is. Haar winter is veranderd. Het is open seizoen voor al haar ideeën geworden.

Het boek is verrassend en haar woorden geruststellend en warm. May weet alles tot in de finesses te beschrijven – de geneugten van koud weer, trage dagen, stoffige bibliotheken.

Nu nog wachten op de vertaling (update 2023: die is er inmiddels! Hoera!)

Wintering: How I Learned to Flourish When Life Became Frozen by Katherine May

 

Brigitte Ars