web analytics

Bijzondere Plek

 

Wildzwemmen in de magische ‘Ladies’ Pond’ in Londen

De beroemde Kenwood Ladies’ Pond is een magische plek in Londen, hoor je van vrouwen die er wonen. Ik besloot er te gaan ‘wildzwemmen’ en voelde me ondergedompeld in de natuur. Bekijk ook de vlog hierover in dit artikel.

 Het is even zoeken op de Hampstead Heath. Eerst struin ik over de heuvel met het prachtige uitzicht op Londen, Parliament Hill, waar geliefden en boekenmeisjes op bankjes zitten en hondenbaasjes elkaar ontmoeten. Dan daal ik af, en daar zijn ze: de zwemvijvers. De gemengde is heel zichtbaar en open, maar voor de Ladies’ Pond moet ik echt op zoek, en het vragen aan lokale parkwachters. Uiteindelijk vind ik de ingang, aan de rand van Hampstead Heath, tussen de bossen, een stuk lopen van de vijver. “Only for Women” staat er op een bord. Een haast geheime plek, zo voelt het.

 topless zonnen

Ik loop naar binnen, naar het badhuis verderop. Op een stuk weide liggen vrouwen topless van de zon te genieten – het is augustus, maar de vijver is het hele jaar door open. Fotograferen is hier begrijpelijk verboden. Dan zie ik de Pond zelf, een prachtige plek, een oase van rust in een van de drukste steden van Europa. Hoofden met badmutsen, jonge meiden, oudere dames, zelfs een vrouw met een beperking wordt het water in gehesen. Ik daal af, voel de rust over me heen stromen, en begin te zwemmen.

 

Voor de afloop en praktische tips: lees door onder de video

Ik houd het zomaar een uur vol om te zwemmen ‘At the Pond’, zoals ze het hier noemen, want dit voelt fantastisch. Alsof ik opmarmd wordt door de natuur. Op een eilandje in een afgesloten deel van de vijver zit een reiger met haar nest. Na een uur stap ik er weer uit, rustiger, opgeladen, en ergens, door iets, betoverd.

 

Kunstenaressen en actrices

 De Kenwood Ladies’ Pond is een instituut. Hier komen sinds 1925 vrouwen zwemmen, veel bekende schrijfsters, maar ook actrices als Helena Bonham Carter.  Vorig jaar werd zelfs een boek uitgegeven: ‘At the Pond, Swimming at the Hampstead Ladies Pond’ van Deborah Moggach. Vrouwen kwamen hier om allerlei redenen zwemmen, maar vooral ook om even in een andere wereld te zijn met jezelf, met andere vrouwen.

Het is niet alleen de Ladies’ Pond, maar ook de hele sfeer van het Hampstead Heath en het oude dorp ernaast, Hampstead, met haar beroemde iconische kerkhof wat het zo authentiek gevoel geeft. Vroeger was dit een artistieke buurt, nu is het vooral heel ‘upmarkt’ – er wonen veel rijken. Die sfeer van die twee werelden werd onlangs nog mooi neergezet in de film ‘Hampstead’. Het is een van mijn favoriete versies van Londen, een stad waar ik misschien al wel vijftig keer ben geweest maar waar ik me nog altijd kan voelen als een ontdekkingsreiziger en die me altijd avontuur brengt.

  

Wildzwemmen in meren, rievieren en zee

In Engeland kun je fantstisch wildzwemmen, het lijkt er wel uitgevonden. Toch is het zo oud als de mens zelf en is het veel natuurlijker om in ‘echt’ water te zwemmen dan in een chemisch chloorbad. In Engeland vind je in de boekhandel veel boeken over wildzwemmen. Ook in Nederland is het in opkomst. 

Praktisch

De Ladies’ Pond ligt in de Hampstead Heath, een prachtig en uitgestrekt park in Noord-Londen. Ik nam de trein naar Hampstead Heath en wandelde zo via het Parliament Hill Viewpoint naar de Ladies Pond. Vlakbij ligt ook het Highgate Cemetery en de tombe van Karl Marx. Wandel terug door het park en bezoek het mooie Hampstead met prachtige huizen. Het goed te combineren met andere noord-Londense plekken die ik leuk vind zoals het pittoreske Primrose Hill met zijn mooie viewpoint en/of Camden Lock met de straatmarkt.

Brigitte Ars