web analytics

Boek: Wildzwemmen als klein avontuur

Het boek ‘Wildzwemmen’ van Anna Deacon en Vicky Allan haakt in op de steeds grotere groep mensen die het natuurwater opzoekt: van de branding in de zee, tot een rivier of een nabijgelegen meer. Een heerlijk down-to-earth boek waardoor je gaat hunkeren naar het water.

Jarenlang heb ik niet gezwommen, omdat een zwembad voor mij voelde als zwemmen in een chemicaliën-bad. Met mijn allergie voor chloor kwam ik er beroerder uit dan ik erin dook. Zwemmen in natuurwater was meestal geen optie: het water was vervuild of er was wel blauwalg. Niet heel aanlokkelijk.

Wild van Wildzwemmen

Tot ik een paar jaar terug het wildzwemmen ontdekte. Het water was inmiddels op veel plekken schoner dan voorheen. Eerst deed ik mee met een challenge om te zwemmen door de singels van Breda, om me te laten sponsoren voor een organisatie die geld inzamelt tegen kanker. Later ging ik met Bart Biermans van Below Zero mee naar IJsland, om daar midden in de winter te zwemmen, soms in een rivier, soms midden in de nacht, soms in een ijsbergenmeer, soms bij een waterval. Maar wat een ervaring! Sindsdien ben ik om, en ga ik regelmatig wildzwemmen.

Je hoeft er geen held te zijn om te duiken in natuurwater, zo is de strekking van het boek ‘Wildzwemmen’. Iedereen kan het. Het fijne van wildzwemmen is dat je er niets voor nodig hebt – eigenlijk niet eens zwemkleding, als de omgeving dat toestaat. Alleen als het koud wordt moet je aan veiligheid denken, zoals muts, handen en waterschoenen. En schoenen of laarsjes waar je makkelijk en snel in kunt glippen (dus geen stijve schoenen!).
Duurzame Reizen Lonely Planet Alice goes Wild

Waarom Wildzwemmen?

‘Wildzwemmen’ is geschreven door de Britse wateravonturiers Anna Deacon en Vicky Allen. Anna is fotograaf, Vicky journalist. Beide wonen in Schotland. Ze leerden elkaar kennen in het natuurwater. Anna nam toen al een tijdje foto’s van wildzwemmers voor haar Instagram (@wildswimmingphotography). Als ze elkaar ontmoeten ontstaat het idee voor dit boek. Het resultaat is een mooi en praktisch down to earth book, die de fijne sfeer van het zwemmen weergeeft.

‘Wildzwemmen’ is niet het eerste boek over zwemmen in de natuuur, maar heeft zijn eigen toon. Het is een praktisch boek, vergeleken met het wat zwaardere, filosofischere ‘Why we swim’ van Bonnie Tsui. Bovendien is het heel authentiek.  Er staan veel foto’s in van mensen die in natuurwater aan het zwemmen zijn – geen stoere verhalen van ‘professionals’ of gekunstelde foto’s van perfecte locaties. Sommigen tussen het ijs, anderen in de branding. Maar genieten doen ze allemaal.

 

de reis van de held

Zeker is dat dit boek je enthousiast laat worden (of blijven) voor zwemmen in het wild: naast mooie, eerlijke foto’s van genietende mensen bevat het ervaringen en verhalen van zwemmers. Het boek laat ook zien hoe goed buitenzwemmen is voor lichaam en geest. Je leest verhalen over hoe koudwaterzwemmen mensen heeft geholpen met hun fysieke en mentale gezondheid. Hoe ze er veerkracht door hebben gekregen, meer avontuur in hun leven, meer energie. Je leest over veiligheidskwesties, fysieke uitdagingen en voordelen van zwemmen in koud water. Ook staan er praktische tips in, zoals: neem iets mee om op te staan als je je omkleedt, zet een felgekleurde badmuts op, ga nooit alleen zwemmen. Toch handig.

Al met al is dit boek is een prachtige ode aan avontuur op zijn eenvoudigst, maar krachtigst. Wie dit leest, gaat ongetwijfeld de sprong wagen. Of de duik.

Wildzwemmen. Waarom een duik in de natuur helend is voor lichaam en geest. Anna Deacon en Vicky Allen. Uitgeverij Kosmos. Te bestellen bij je lokale boekhandel.

Brigitte Ars