Avontuurlijke mindset
Uit de comfortzone geslingerd. En nu?
We zijn allemaal uit de comfortzone geslingerd nu we te maken hebben met een bedreigende buitenwereld. De kunst is hoe je ermee omgaat. Deze illustratie geeft een interessante kijk op de avontuurlijke mindset.
Afgelopen week kwam ik dit interessante model tegen in verschillende social media. Het komt oorspronkeijk van Barbara Flaherty Strittmatter. Het gaat erom dat je een keuze kunt maken in hoe je op de coronadreiging reageert. Interessant, want ik moest onmiddellijk aan de avontuurlijk mindset denken: hoe reageer je als je uit je comfortzone gaat, of wordt geslingerd, zoals nu?
Strittmatter beschrijft drie fasen: word je vermand door angst en blijf je in je eigen wereld hangen (wat ik als niet-avontuurlijk zie), wil je er van proberen te leren (avontuurlijker) of streef je juist ook naar groei (avontuurlijke mindset).
De Angst-zone
In geval van angst reageer je paniekerig, raak je geïrriteerd en probeer je vast te houden aan controle, wat niet altijd lukt. Het kan een eerste reactie zijn, waarbij je doorgaat naar andere fases. Je instinct is te willen overleven, maar op lange termijn is het ongezond voor je, ook mentaal.
In een NRC artikel van Bas Heyne stond een verwijzing naar het Covid stress syndroom, dat volgens Steven Taylor, auteur van ‘The Psychology of Pandemics’ een kwart van de bevolking treft. Deze groep mensen is doodsbang besmet te raken, gaat gebukt onder panische zorg voor sociale en economische schade van het virus en gaat voortdurend op zoek gaan naar nieuws, wat de angst alleen maar groter maakt. “Deze mensen neigen ook naar xenofobie, ze staan wantrouwend jegens buitenlanders, omdat ze bang zijn dat die dragers van het virus zijn”, aldus Taylor. Maar ook buiten de coronacrisis bestaat deze groep al, zegt Heyne.
De Leer-zone
Zit je in de LEER-zone? Dan laat je de controle gaan, en kijk je naar kansen. Het gaat hier om leren, accepteren, loslaten. Je stopt met consumeren van dingen die niet goed voor je zijn. Van een overdaad van wc-papier of paracetemol tot coronanieuws. Het gaat hier om accepteren en zelf verantwoordelijkheid nemen.
De Groei-zone
Voor mij is dit de hoogste level van de avontuurlijke mindset. Barbara Flaherty Strittmatter noemt dit de fase waarin je nadenk over hoe je anderen kunt helpen. Je leeft in het nu, met een duidelijk uitzicht op wat komen gaat. Je realiseert dat dit het leven is dat je leeft. Het waardeert het en bent dankbaar.
Je hebt de storm doorstaan, de lessen geleerd die je moet leren en komt er uiteindelijk beter uit.
Uit de comfortzone
Is dat niet wat avontuur is? Stormen doorstaan, moeilijkheden onder ogen zien en er beter uitkomen? En je bepaalt zelf je mindset: die van angst en control, die van leren en loslaten. Die van groei van jezelf en voor je omgeving. Avontuur is een manier om je grenzen te verleggen, te ontdekken, te leren en levenservaring op te doen. Een ‘innerlijke reis’ waarmee je uiteindelijk ook een positieve impact hebt op anderen. Je leert je capaciteiten kennen en je potentieel bereiken. Het maakt je creatief. Ook al moet je daarvoor uit je comfortzone.
Brigitte Ars