web analytics

Boekrecensie

‘We blijven thuis’: avontuurlijke reisgids voor de thuisblijver 

 

‘We blijven thuis’ van Stephanie Pander is een avontuurlijke reisgids boordevol originele tips voor de staycationer thuis én Nederland. Ook voor dagjes en weekenden nu de vakantie voorbij is. Want dat is het grote voordeel van de vakantie in Nederland: tussendoor kun je eveneens een mini-vakantie houden.

Waarom we zwemmen-alice-goes-wild

“In de thuisvakantie speelt een eigen tuin, dakterras of balkon een grote rol. Als je het geluk hebt over zo’n buitenruimte te beschikken, is dit het moment om daar iets mee te doen. Dat helpt je helemaal om in de groenstand te komen, want wieden is pure meditatie. Begin een moestuin of (als je daar al wat laat mee bent) ga plukken en oogsten in de moestuin van een ander. En heb je ooit van een voedselbos gehoord? Ik vond er een in de buurt van Nijmegen en proefde er van de Franse uiensoepboom en de pawpaw”.

Culinaire avonturen

Het is een van de tips uit ‘We blijven thuis’, een van de vele boeken die deze zomer zijn verschenen over vakantievieren in eigen land. Journaliste Stephanie Pander kreeg van Ambo Anthos de opdracht een boek te schrijven over de originele dingen die je in dit land kunt doen. Mooi ingedeeld in hoofdstukken als stadsavonturen, nachtjes slapen, ciulinaire avonturen en onverwachte wandelingen en stilteplekken.

 Dat niet alleen: ze neemt je mee in hoe het is om een vakantievierende thuisblijver te zijn, hoe je daar het beste van kan maken én hoe je het avontuurlijk houdt. Hoe je anders naar je huis kijkt, hoe je een eigen minibar in je huis inricht, en hoe je routines breekt, bijvoorbeeld door telkens in een ander stadsdeel je boodschappen te doen.

Het is de kracht én de zwakte dat er geen foto’s in het boek staan: avontuur schreeuwt om foto’s, maar dat maakt een productie ook duurder en langduriger, weet ik nog uit mijn tijd op een boekenredactie. Beeld maakt het makkelijker om te lezen, en succesvolle producties die onlangs zijn verschenen zoals het mooie ‘Expeditie Achtertuin’ draaien op dit beeld.

Verhalen, context en Uitleg

Van de andere kant leest dit als een leesboek, en dat maakt het tegelijk zo fijn. Een fotoboek lees ik scannend door. Bovendien hou van verhalen, context en uitleg, en dat geeft dit boek. Stephanie Pander is een scherpe schrijfster die ook met woorden het avontuur in Nederland op een aantrekkelijke manier tot leven weet te wekken.

Van alle thuisblijfboeken die ons deze zomer hebben overspoeld is dit een van de sterkste.

We blijven thuis. Een avontuurlijke reisgids boordevol originele tips. Door Stephanie Pander.

 

Brigitte Ars
   

why we swim alice goes wild