web analytics

Avontuur inspiratie

 

Waterlanders: 10 x Avonturen op het water

Zwerven langs rietkragen en aanlegsteigertjes, een tiny houseboat huren of stoer wadlopen. Nederlanders zijn heuse waterlanders. Hier een aantal ideeën om avonturen op en rond het water te beleven.

1 – Doe mee aan de Ri4daagse

De Ri4daagse is een avontuurlijke ontdekkingsreis langs en over de grote rivieren van Nederland. Je gaat uitdagingen aan, vergeet de tijd. Onderweg zijn er dingen georganiseerd die je op een andere manier naar het landschap van de rivier laten kijken. Daardoor verandert je blik op elkaar, jezelf en het landschap. Dit jaar zijn er twee expedities:

  • Expeditie West: 3-6 september van Loevestein via de Biesbosch naar de Noordzee
  • Expeditie Oost: 13-16 augustus van Millingerwaard naar Loevestein

2 – Uniek Wadlopen

Wadlopen lijkt zo gewoon, maar er zijn maar weinig plekken ter wereld waar dit kan. En dan ook nog eens door een Unesco-beschermd gebied. Echt bijzonder dus. Wadlopen naar Schiermonnikoog of Ameland staat op mijn lijst, maar je kunt ook in de de buurt van Pieterburen al wadlopen.

avontuur op water alice goes wild 1

3 – Bootje varen door een waterlabyrint

Varen per boot kan behoorlijk avontuurlijk zijn, zeker als je op de bonnefooi gaat. Handig om te weten: voor boten tot 12 meter heb je geen vaarbewijs nodig.

Hier vind je een aantal ideeën voor avontuurlijke plekken en tochten:

Onlangs heb ik een heerlijk rondje gedaan met een motorbootje op de prachtige Loosdrechtse plassen. Over de plas via de sluis richting de Vecht, naar het mooie plaatsje Loenen aan de Vecht (even het idyllisch dorpje rondlopen). Vervolgens terugvaren op de Vecht naar Breukelen, langs de grote mooie oude huizen en universiteit Nijenrode. Dan via het kleine handsluisje bij Breukelen (na ergens te hebben aangemeerd voor een biertje) naar de Klaverstraat, een plek waar vroeger de kalveren op de weide stonden, maar nu mooie recreatiehuizen liggen. Aanleggen bij eiland De Meent om te zwemmen, en vervolgens weer terug om de boot in te leveren bij het verhuurbedrijf.

Kijk hier voor  voor andere routes bij de Loosdrechtse plassen.

 

Ook de volgende plekken zijn fijn om sloepen en andere boten te huren:

4 – Suppen op de lokale rivier of plas

Geloof me, ieder hond kan het (zie de foto voor het snoeiharde bewijs) en het is de grote rage van dit moment. Het milieuvriendelijke suppen staat voor ‘stand-up-paddle’. Suppen is super. Het leuke is dat je al staande meer ziet dan vanuit een boot, dus het is een andere ervaring. En je kunt er een heuse avontuurlijke ervaring van maken: ik ken zelfs een vrouw die 200 kilometer gesupt heeft!

Inmiddels kun je door heel Nederland suppen, dus zoek je lokale supschool op en peddelen maar. Er bestaan ook mooie suproutes (ook geschikt voor kanoes) zoals die van Natuurmonumenten in Ankeveen en een prachtige route door de backwaters van de Loosdrechtse plassen.

avontuur op water alice goes wild
Alice goes Wild avontuur kano

5 – Overnachten in een tent op Fort Pampus

Binnenkort ga ik het zelf doen, maar ik heb er al mooie verhalen over gehoord: overnachten op Pampus is een fantastische belevenis! Hou de site van Pampus in de gaten en voor je het weet lig je zelf niet voor, maar op Pampus. 

6 – Beleef de natuur vanuit een kano of kayak

Persoonlijk vind ik kanoën of kajakken een van de avontuurlijkste vormen om me over het water te bewegen, ook omdat je zo midden in de natuur of het water zit. Hier enkele suggesties:

7 – Wildzwemmen in een rivier, meer of de zee

Zwemmen in een meer of rivier is een andere ervaring! Op Alice Goes Wild vind je ook artikelen over zwemmen en wat het met je doet. Hier zie je waar je kunt wildzwemmen.

8 – Volg de rivier

Laat de wandelkaart thuis en vergeet voorgekookte routes. Volg de rivier en zie waar je uitkomt. Ondanks heb ik dit gedaan in Leerdam waar ik de Linge ben gaan volgen. Ik kwam tot mijn verrassing oorlogsbunkers tegen en forten langs de waterlinie. Je loopt langs mooie tuintjes aan de Linge, en ik ontdekte zelfs de scheve toren van Acquoy, een concurrent van Pisa! Just follow the river: lekker avontuurlijk. 

9 – Ga duiken in Zeeland

Mensen komen van heide en ver om te duiken in Zeeland! Je vindt er onder ander scheepswrakken…

Waterland Alice goes wild

10 – Overnacht op het water

Tiny Houses zijn al zo leuk, maar in Friesland sla je twee vliegen in een klap: je kunt er een Tiny Houseboat huren, en varen maar…(ervaring nodig)

Je kunt ook op een kampeervlot verblijven in de buurt van Amsterdam. Ontzettend leuk, je zit dus met een tent om een boot. Kijk hier voor informatie.

In de Bommelerwaard, de Biesbosch en aan de Linge kun je een blokhutboot huren. Een blokhutboot is een blokhut op een boot, zoals de naam al zegt. Een avontuurlijke combinatie, dus.

IN DEZE ARTIKELEN BEN JE MISSCHIEN OOK GEINTERESSEERD:

Brigitte Ars