web analytics

Praktisch op avontuur

Wat neem je mee in een vrouwenrugzak?

 

Een vrouwenrugzak is bepaald geen damestasje, maar we willen wél andere spullen dan mannen. Een bijkomend voordeel van rugzak-reizen: het dwingt je na te denken over minimalisme.

 

Voordat je een tocht gaat lopen moet je eerst nog investeren in goede spullen, en dat hoeft niet altijd duur te zijn. Leen spullen de eerste keer het liefst bij vrienden, lekker goedkoop en milieuvriendelijk, past helemaal in de deeleconomie van deze tijd. Maar als je het avontuur toch al grondig hebt opgesnoven, kun je ook langzaam gaan aanschaffen. Dat deed ik bijvoorbeeld bij mijn rugzak, een vrouwenmodel van Osprey. Ik had hem voor moederdag gevraagd, wat wel een vreemde gewaarwording was, want moederdagfolders gaan altijd over verwennerijen en schoonheid, niet over rugzakken waarmee je jezelf van je gezin weggijzelt. Voor avontuurlijke spullen moet je nog altijd bij de vaderdagfolders zijn, viel me op.

Liefst wilde ik minder dan 12 kilo meezeulen, wat een utopie is als je je eten meeneemt. Het maakt veel uit of je een tocht in een warmer of kouder klimaat maakt. Als het koud is, sleep je sowieso meer mee, bijvoorbeeld een warmere slaapzak. Er is altijd een verhitte strijd tussen comfort en kilo’s, en geld dat je je ervoor wilt uitgeven (ik nam duurdere en goedkopere spullen mee). Tijdens een van mijn eerste solo-trektochten aan de zuidkust van Engeland nam ik vooral liters water mee, want er heerste een hittegolf. Al dat kilo-gedoe heeft iets moois: het dwingt je tot minimalisme en je realiseert je hoe weinig je eigenlijk nodig hebt in je leven (en hoeveel overbodigs je hebt..)

Wat ik uiteindelijk meenam op de Laugavegur-tocht, een wat zwaarder tocht door het koude binnenland waar geen huis of supermarkt te vinden is:

Osprey Aura 50 liter damesrugzak (65 is ook ok). Hangt heerlijk op de heupen en omarmt je rug als een baby-koalabeertje. Ik ging voor de dennengroene kleur.

 • Goede Hiking boots – Bestendig tegen zompige en grillige ondergrond en kou. Waterproof met goede enkelsteun, die van mij zijn leren boots van Meidl. Je kunt ook voor waterproof kiezen, fijner met regen. Doorweekte schoenen droog je snel door er kranten in te proppen, maar in de binnenlanden van IJsland waren die nog niet uitgevonden. Andersom bij de kachel was het alternatief.
 • Wandelstokken – iets duurdere, de goedkope van mij zijn al de eerste dag op de Laugavegur gesneuveld dus ik heb nu in wat betere geïnvesteerd. Zijn echt nodig, want ik tuimelde bijna een paar keer van de berg en stokken sparen ook mijn dierbare knieën.
 • Lange mouwen shirt – merino wool, heerlijk warm, vuilafstotend en gaat niet ruiken. Synthetisch of katoen kan ook.
 • Zachte legging. Zó’n modemisser op straat, maar heerlijk multifunctioneel als pyjamabroek, ondergoed, of hoe dan ook. Bestaat ook in merinowool.
 • T-shirt. Ook weer bijvoorbeeld wol, want dat blijft schoon
 • Wollen of fleece trui als tweede laag, of een sporttrui. Mag best prettig ogen, vind ik.
 • Broek – Decathlon heeft heel fijne niet dure damesbroeken die geen vent van ons maken maar onze vormen flateren.
 • Jas met een goede capuchon. North Face dames, waterdicht, heeft zich voor mij bewezen.
 • Regenbroek. Altijd handig, let op waterdoorlatendheid. Ga voor middel.
 • Handschoenen van Decathlon. Handen in de zak werkt ook.
 • Wollen Sokken. Ik koop ieder jaar een voorraad Nomad bij Albert Heijn. Daar woon ik vervolgens de halve winter in.
 • Dry-Bag. Echt een life saver, deze tas om alles droog te houden, die van mij zijn van Decathlon van een tientje.
 • Rivierschoenen. Ik gebruik mijn Kayente Teva-sandalen, net wat eleganter dan die stripdingen, makkelijk te drogen en ook fijn onder de douche
 • Lichte maar warme slaapzak. Het is even speuren, want juist hier werken comfort en gewicht elkaar enorm tegen. Als je in een tent slaapt moet je misschien aan dons denken. Die van mij is van Wildebeast (Perry Sport huismerk) voor 30 euro in de reclame. Het hielp Perry een beetje van het faillissement.
 • Handdoek. Lichtgewicht van de outdoor winkel.
 • Mok ‘Let the Adventure’ begin, van ‘Gentlemans Hardware’. ‘For True Gents’, staat er op, maar daar trekken wij ons toch niets meer van aan? Beetje overbodig geval, maar soms handig voor koffie of water, en vooral mijn mascotte geworden. Enorm fotogeniek ding.
 • Zonnebril. Twee zelfs want ik ga er soms op zitten.
 • Waterflessen of camel bag. Je wilt niet zoals ik deed in een hittegolf lopen
 • Thermoskan als je koffie, thee of soep wilt tijdens het lopen
 • Hoofdlamp om te lezen of ’s nachts de wc te vinden die bijna nooit bij je slaapplaats is
 • Anti-blaarpleisters. Beste uitvinding na het vuur en mijn overbodige Adventure mok
 • Babytandenborstel en reistandpasta. Electrische is niet handig.
 • Oordoppen. Goede, want in een hut met 40 bedgenoten liggen altijd wel doorwinterde snurkers.
 • Shampoo blok van Lush, handig en plastic-loos milieuvriendelijk!
 • Oplader voor de telefoon op zonne-energie
 • E-boek op mijn telefoon, voor als je écht niet kunt slapen
 • Deo’tje van Rituals. Klein en ruikt heerlijk! Love it!
 • Oogpotlood en lippenstift Omdat ik ook op avontuur een beetje ijdel ben
 • Lunchbox met koffie, thee, Cup-a-soup, reepjes, lucifers
 • Spork en mes (hoeft geen Zwitsers zakmes van 400 euro te zijn)
 • Muggenspul en zonnebrand (weer fan van Rituals)
 • EHBO set met ontsmettingsspul, tekentang
 • Koken onderweg: Pannetje, klein brandertje en gas-tankje (mag niet in vliegtuig, dus informeer je goed. Misschien ook te huren)
 • Slapen in een tent? Tentje (ongeveer 1,5 kilo), goede ondermat (in koude klimaten liever wat investeren, die van mij was 130 euro van Therm-A-Rest)

Wil je meer weten of heb je aanvullende tips, laat hieronder een reactie achter. 

Brigitte Ars