web analytics

Avontuurlijke mindset

Waarom je vaker JA moet zeggen tegen nieuwe avonturen

 

Hoe vaker je JA zegt tegen nieuwe avonturen, hoe meer je leert, hoe meer je comfortzone groeit – en hoe meer vrienden je maakt. Ja betekent groei en avontuur. Ja zeggen maakt van je gemiddelde leven een buitengewoon leven, zegt ook Dave Cornthwaite, oprichter van de ‘Say Yes More’. Ja-zeggen is misschien wel de belangrijkste eigenschap van de alledaagse avonturier.

 In Engeland bestaat er een groep die ik al geruime tijd volg: de YesTribe. Een grote online community van ongebreidelde optimisten, die zichzelf omschrijft als avonturiers met als motto de drie magische woorden: Say Yes More. Meer ja-zeggen zorgt immers voor positieve beslissingen in het dagelijks leven en laat mensen ontdekken waar ze werkelijk toe in staat zijn. Ze verbeteren zo niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van anderen.

Say Yes More is inmiddels uitgegroeid tot een sociale beweging van vrijwilligers die elkaar vooral in het echt ontmoeten. Doel: mensen tot bloei te laten komen – door dappere beslissingen te ondersteunen, avontuurlijk denken aan te moedigen, of het helpen vinden van werk of een levensstijl waar je van houdt. Dat doen ze door het organiseren van inspirerende workshops, wilde campouts, maandelijkse ‘YesStories’ en motiverende avonden met inspiratie en avontuurlijke verhalen. “Als we voor onszelf en de mensen om ons heen zorgen en niet vergeten onderweg plezier te hebben, zal de wereld een veel betere plek zijn”, staat op de website. YesTribers hebben sinds hun start in 2015 meer dan een miljoen euro opgehaald voor goede doelen, ook om minderbedeelde mensen te inspireren avontuur aan te gaan.

 

CAMP YESTIVAL

 In lockdown was juist deze groep heerlijk om te volgen op Instagram. Waar de televisie continue inzoomde op nieuwe coronacijfers op de IC, hield deze groep zich bezig met persoonlijke zwemrecords in badkuipen en klimpartijen van bergen thuis via trappen (iets wat ik zelf in die tijd ook nog heb gedaan – het beklimmen van de Vaalserberg via mijn trap!). Regelmatig kwam de groep op online theevisite bijeen, How English! En helaas, het Camp YEStival, het jaarlijkse microfestival voor positieve verandering, gaat dit jaar niet door. Maar ach, deze optimisten verzinnen wel iets anders. 

Oprichter van de groep, Yes Man’ Dave Cornthwaite, kan een typisch avontuurverhaal vertellen: hij had alles, maar voelde zich toch ongelukkig. Hij zegde zijn baan op en trok met een skateboard de wereld in. Eerst naar Engeland, later Australië. Hij ontdekte al snel weer zijn gevoel voor avontuur, het langzame reizen en de schoonheid van het eenvoudige leven waarbij hij onderweg allerlei mensen tegenkwam. Maar iederéén heeft zijn eigen avontuur, zegt hij

Ja zeggen Alice goes Wild

de yes list 

 Ja-zeggen is misschien wel de belangrijkste eigenschap voor avonturiers. Natuurlijk, er zijn de nee-zeggers. Er zijn de ja-maren. Die moeten eerst door een bos met beren op de paden voordat ze ergens aan meedoen. En er zijn de ja-zeggers, die ‘gewoon’ ergens inspringen en onderweg wel zien welke beren ze tegen komen. Ieder keer als je iets nieuws doet, groei en ontwikkel je als persoon. Als je ja zegt tegen een nieuwe mogelijkheid en een nieuwe deur zich opent, iets nieuws doet, leer je altijd. Ook al heb je het idee dat je mislukt. Gewoon een YES-list maken, een soort bucketlist, met alle dingen die je nog wilt doen en leren, zegt Cornthwaite. Kijk hoe je nuttig kunt zijn voor de wereld, niet nutteloos. 

Deze maand verscheen ook weer een (derde) boek van de YesTribe: ‘The Biggest Book of YES’: verhalen van mensen die ja hebben gezegd tegen avontuur, wat voor avontuur dan ook (net zoals Alice goes Wild het bedoelt: nieuwe hobby’s, projecten, ander werk). Een van de schrijftsters heeft bijvoorbeeld toen ze veertig jaar oud werd besloten het hele South West Coast Path te gaan lopen, een tocht van zes weken. Ze kwam er uit als een ander mens, vertelt ze.

Dus; ben je op zoek naar vernieuwing van je leven, nieuwe motivatie? Een van de kortste woorden van ons woordenboek zou zo maar het belangrijkst en krachtigst kunnen zijn, omdat het leidt naar nieuwe vrienden, nieuwe ervaringen, nieuwe mogelijkheden en een flinke dosis plezier en leermomenten.

Inspireert dit verhaal je ook om iets dergelijks in Nederland op te zetten samen met Alice Goes Wild? Neem dan contact met me op, dan kunnen we brainstormen.

Brigitte Ars