Onderzoek naar familieavontuur
Waarom een outdoor-avontuur zo goed is voor het hele gezin
Steeds meer gezinnen gaan avontuurlijk op reis, actief in de natuur. Zo’n ‘outdoor adventure’ verhoogt het welzijn van het gezin en de gezinsleden, legt psycholoog Gill Pomfret uit, die onderzoek deed naar het onderwerp. Bovendien is een avontuurlijke reis een goede manier om een hechte gezinsband te creëren en het gezin in balans te houden.
Uithoudingsvermogen, flow en veerkracht
Een trektocht, mountain biken, kayakken, zwemmen in het wild, canyoning: er zijn veel mogelijkheden om een avontuurlijke activiteiten aan de reis toe te voegen. Wie kiest voor een avontuurlijke gezinsreis doet dit doordat deze uitdagend, actief, opwindend en intens is – het gaat net een stap verder dan een ‘gewone’ familievakantie.
Dat zo’n avontuurlijke vakantie gezond is, is bekend. Gezinsleden – dus ook de kinderen – worden er fysiek sterker van, je creëert fysiek en mentaal uithoudingsvermogen. Avontuur wordt ook vaak in verband gebracht met het woord ‘flow’: je bent geheel ondergedompeld en aanwezig in de activiteit. Je verliest jezelf in de ervaring en bent je niet meer bewust van tijd en komt dus in een soort staat van mindfullness. Maar het is ook goed voor het zelfvertrouwen van kinderen (en ouders) omdat ze nieuwe vaardigheden ontwikkelen en hun probleemoplossend vermogen verbeteren. Bovendien ontwikkelen ze veerkracht, iets wat veel kinderen vandaag de dag nogal ontbreekt omdat ze dikwijls in een beschermde omgeving opgroeien. Zo leert het hele gezin samen en van elkaar.
samen verbinden
Dat niet alleen: samen op avontuur is goed voor het gezin zelf. Avontuuronderzoeker Gill Pomfret van Sheffield Hallam University interviewde de gezinsleden van zestien gezinnen die avontuurlijk op reis gingen. Daaruit bleek dat gezinnen een groter gevoel van samenhorigheid en solidariteit kregen tijdens de reis. Thuis zitten kinderen vaak op de bank met hun telefoon of tablet. Hun leven bestaat er voor een groot deel uit technologie. Op vakantie hadden deze gezinnen een veel hechter contact. Zo moesten ze met elkaar overleggen over uitdagingen waar ze tegenaan liepen.
“Toch gaat dat niet altijd zonder conflict”, zegt Pomfret. “Soms hebben kinderen geen zin in dat uitdagende actieve gedoe. Een andere keer zijn ouders het niet eens over het inschatten van risico’s. De een wil dan liever geen risico’s nemen, terwijl een andere ouder er wat relaxter instaat. Toch helpen avontuurlijke activiteiten in de ontwikkeling van karakter van de kinderen, vinden de geïnterviewde ouders.”
samen Herinneringen scheppen
Uiteindelijk helpt avontuur ook mee aan het creëren van herinneringen en een eigen ‘verhaal’ voor het gezin. “Het gaat erom dat je samen een ervaring creëert en ervan geniet in het moment”, zegt een van de geïnterviewde moeders. “Er zijn miljoenen dingen waar je het over kunt hebben, of het nu gaat over wat je doet tijdens het surfen of hoe je je daarna voelt. Je denkt erover na en bouwt samen herinneringen op.”
Dat geldt ook als ervaringen negatief zijn, als iemand bijvoorbeeld wordt gebeten door een kwal of valt. Uiteindelijk leidt zo’n ervaring toch tot goede, onvergetelijke herinneringen op lange termijn, juist omdat de ervaring zo uitdagend en intens is geweest. “Samen op avontuur is een geweldige manier om samen te bonden”, zegt Pomfret.
Brigitte Ars