web analytics

Waarom avontuurlijk leven je leeftijdsloos maakt 

Wie avontuurlijk leeft, heeft de tijd mee. Leeftijdsloos is een state of mind, een manier van denken, die verder reikt dan een getal. En wel hierom.

Pas geleden had ik een gesprek met iemand over leeftijd en verwachtingen. “Ik voel me leeftijdsloos”, zei ik. Nee, niet zozeer jong, maar leeftijdsloos. Een getal zegt me niets, ik heb vrienden van alle leeftijden. Zelf was de vrouw met wie ik sprak op ‘oudere’ leeftijd nog aan een professionele theateropleiding begonnen. Lekker avontuurlijk. Het zette me aan het denken. Wat is dat toch met avontuurlijk denken en leeftijdsloosheid? Ik dacht aan alle artikelen en podcasts die ik de afgelopen tijd over avontuur en met avonturiers heb gemaakt, en kwam tot het volgende:

1 – ‘Gepast gedrag’ is een oordeel en verwachting

Wie zich losmaakt van conventies, leeft authentiek en leeftijdsloos. Verwachtingen over gedrag bij een bepaalde leeftijd is een een oordeel, een rol die je van de maatschappij hoort in te nemen. Zeker als je moeder bent, of de vijftig gepasseerd hoor je aan standaarden van de maatschappij te voldoen. Vinden veel mensen, althans. Maar waarom zou je niet boven je vijftigste of zestigste een onderneming beginnen, een minibus kopen (luister maar eens naar de Avontuurlijk Leven podcast van Joan Hofland, o.a. op Spotify), die op die leeftijd haar huis verkocht en nu in een camperbus leeft en werkt), een boekdebuut maken, een podcast beginnen, gaan schilderen of wat dan ook. Je hebt nog jaren om aan een droom te werken en de geraniums voor je uit te schuiven – ook op je zestigste of zeventigste staat de wereld nog voor je open. Lees bijvoorbeeld dit artikel eens over adventure grannies die op hun 75e nog naar de Noordpool gaan.

Avontuurlijk leven maakt leeftijdsloos
Avontuurlijk leven maakt je leeftijdsloos

2 – Spelen Houdt je hersenen jong

Spelen maakt deel uit van avontuurlijk zijn, en van groei en ontdekken. Niet voor niets spelen kinderen. Spelen vraagt altijd om een twist of mind. Om afleren en aanleren. Het vraagt dat je uit je comfort zone gaat, en dat is juist zo goed voor de verbindingen in je hersenen die je brein jong houden, zo zegt ook psychologe Margriet Sitskoorn in de Avontuurlijk Leven podcast.

 

3- nieuwe Ervaringen – zoals avontuurlijk reizen – maken je leeftijdsloos.

De tijd gaat sneller als je thuis vast zit in je routines en gewoontes. Daarom ga ik zelfs als we aan huis gebonden zijn, iedere dag uit mijn comfortzone door kleine challenges aan te gaan (Zie: Gratis van Alice). Ook Mirjam van Elst heeft daar een leuk artikel over geschreven. Uit mijn Avontuurlijk Leven podcast interview met hoogleraar psychologie en auteur Ap Dijksterhuis blijkt dat je inderdaad ervaart dat de tijd langzamer tikt als je reist en nieuwe ervaringen opdoet. Bovendien zit je dan in het moment, en ervaar de opgelegde beperkingen van de maatschappij over wat wel of niet kan veel minder. Op reis voel je je vrijer, ondeugender, moediger dan thuis. Op iedere leeftijd.

.

Boek in de Lengte Myra de Rooy
pelgrimspaden - alice goes wild

4 – Avontuur is goed voor je mentale gezondheid

Al eerder schreef ik een artikel over het effect van avontuur op de mentale gezondheid. Avontuur gaat altijd om verandering, en daar leer je van: je bouwt veerkracht op, flexibiliteit en zelfvertrouwen. Je gaat diepgaandere relaties aan met anderen, net als mooie herinneringen die je leven meer betekenis en waarde geven. Je ontdekt dat je meer aankunt dan je van jezelf had verwacht. Dit maakt je mentaal sterker. Je gaat steviger in je schoenen staan, waardoor je je minder aantrekt van wat anderen van je denken en van je verwachten. Kortom: avontuur zorgt voor een veel betere mentale gezondheid! 

5 – Avontuur houdt je lichamelijk gezond

Avontuur is beweging. En beweging houdt jong en flexibel, zeker in de natuur. Beweging in de buitenlucht zorgt voor een betere doorbloeding, je traint je spieren en uithoudingsvermogen, ook al ga je maar op een avontuurlijk mini-uitje in de wijk. Na iedere uitdagende trektocht die ik maak en waarbij ik mezelf achteraf naturel in de spiegel  bekijk, zie ik er veel ontspannender, gezonder uit– dezelfde ervaring hoor ik van anderen. Avontuur is een magische ‘verjongingskuur’.

Conclusie: Leeftijdsloosheid is het gezicht van tevredenheid, maar ook van voldaan zijn na een avontuurlijke inspanning. Leeftijdsloos is vooral een state of mind, een manier van denken die verder rijkt dan een getal. Zoals Agnes Varda van de film Visages Villages zo mooi zei: ‘There is only one age: alive’.

Brigitte Ars

 

 

Bosbaden Shinrin Yoku workshop