web analytics

Waarom Alice? En de ‘Curiouser and Curiouser’-tentoostelling in Londen

“Waarom heet je platform Alice?”, wordt me vaak gevraagd. Hieronder het antwoord. Waarbij ik meteen vertel over een bijzondere tentoonstelling over Alice bezoek in het Victoria and Albert Museum in Londen: Curiouser and Curiouser.

Alice in Wonderland

Waarom Alice? Nou, eigenlijk omdat ik altijd grote fan van de avonturen in Alice in Wonderland ben geweest.

Alice staat voor mij voor iemand die open en nieuwsgierig het avontuur aangaat, en de creativiteit en ontwikkeling die dat met zich meebrengt. Bovendien kende ik maar twee echte avontuurlijker vrouwelijke rolmodellen in boeken toen ik opgroeide: Pippi en Alice. Alice was de meest filosofische. En ‘goes wild’ betekent: op avontuur. 

Nog steeds vind ik de uitspraken in de boeken van Alice geweldig: ‘We are all mad here’ van de Chessire cat: is iedereen niet een beetje abnormaal?

“Kunt u me alstublieft vertellen welke kant ik van hieruit op moet?”
“Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar je naar toe wilt,” 
zei de kat.
“Het maakt me niet zoveel uit”, ging Alice verder.
“Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat,” zei de kat.
“Zolang ik maar ergens kom,” voegde Alice er als een verklaring aan toe.
“Oh, dat zal zeker gebeuren,” zei de kat, “als je maar lang genoeg loopt”.

Alice goes wild in Wonderland

Curiouser and curiouser

Iedereen geeft zijn eigen betekenis aan Alice, want je kunt de boeken op allerlei manieren interpreteren. Dat is precies waar de tentoonstelling ‘Curiouser and Curiouser’ over gaat die ik afgelopen week in het prachtige Victoria & Albert museum (V&A) in Londen bezocht. Want ja, een tentoonstelling over Alice, daar moest ik wel heen. De tentoonstelling geeft weer hoe Alice in de loop der jaren is verbeeld en geïnterpreteerd: van de Alice zoals wij die kennen, of een grimmige versie tot een commerciële die terugkomt in Guinness-bierreclames. Alice komst terug in absurdistische kunst of verleidelijk mooi op de catwalk. Soms engelachtig, soms demonisch. Alice in alle lagen van de bevolking. Met de kolderkat als huispoes, maar soms ons er met oplichtende ogen aan doet herinneren dat we allemaal gek zijn.

De tentoonstelling is zelf gelardeerd met favoriete uitspraken uit het boek, die later tot verschillende interpretatie heeft geleid bij psychologen, schrijvers, coaches en bedrijven. “Wat als de wereld aan de andere kant van de spiegel nu echt is?” “Het heeft geen zin om naar gisteren terug te gaan, want ik was toen een ander persoon”.

Absurdistisch

De tentoonstelling zelf slaagt er in de absurdistische Wonderland-beleving weer te geven: een plek waarin de speelkaarten rondom je heen zweven, een kamer met een gedekte tafel voor ‘tea time’ waar het servies telkens verandert. Een spannend spel van kleur en beweging.

Bovenal stimuleert Alice de verbeelding. Dat is voor mij het avontuur, het wonderland waarin wij ons allemaal mogen verwonderen en vrij mogen interpreteren. En dat begint in ons eigen hoofd. Precies de plek waar ook het avontuur meestal begint.

‘Curiouser and Curiouser’, tentoonstelling in het V&A in South Kensington, Londen tot 31 december 2021.

 

de reis van de held
Alice in Wonderland