web analytics

Vrijwilliger voor Closed for Maintenance in de Faeröer Eilanden:

een levensveranderend avontuur

Samen met 70 internationale vrijwilligers wandelpaden opknappen voor het Closed for Maintenance project op de afgelegen Faeröer Eilanden; wie wil zo’n avontuurlijke ervaring nu niet meemaken? Er waren 6000 aanmeldingen, en ik mocht mee. Op 1 mei was het zover, een levensveranderend avontuur begon. Hoe pak je het aan om ook mee te mogen?

Door Brigitte Ars

Regeneratief, was het woord dat de Visit Faroe Islands directrice gebruikte als ze ons bij de aftrap in de witte kerk van Bøur over het project vertelt. De plek beter achterlaten dan het is, dat is het nieuwe toerismebeleid. De Faeröer Eilanden als een HOME, een thuis, en dit is er een voorbeeld van. En toeristen heten voortaan gasten, die zorgen voor immers voor hun tijdelijk huis. Op de opleiding waar ik werk, de afdeling toerisme van Breda University, was Visit Faroe al vaak een voorbeeld geweest, met zijn creatieve campagnes als Closed for Maintenance en Google Sheep View. Dat laatste was een reactie op Google Street View, dat de Faeröer Eilanden niet in kaart hadden gebracht – de eilanden liggen enorm afgelegen tussen IJsland, Schotland en Noorwegen. Daarom bonden de Faeröers filmcamera’s op een aantal schapen, en zo kon iedereen over de hele wereld volgen waar de woolies naar toe liepen. Binnen de kortste keren stonden de Faeroër op de kaart, letterlijk via Google Street View, maar ook in het toerisme.

Closed for Maintenance, open voor vrijwilligers

We worden ingedeeld in tien teams die zich over de 14 eilanden gaan verspreiden. Ieder team krijgt een eigen kleur muts, voor mij is dat bruin. De meeste teams gaan paden aanleggen of herstellen, sommigen in delen waar er geen elektriciteit is, anderen gaan weer weer schapenhekken aanleggen. Ik zit in ‘Team Brown’ – tien klussers van alle leeftijden uit de Faeroër Eilanden, IJsland, Ierland en Zwitserland. We gaan een deel van het pad herstellen dat naar de legendarische vuurtoren aan het einde van de wereld loopt, op ‘free spirit’ eiland Nólsoy. Het eiland van de creatievelingen, de vrije geesten.

Voordat we uit Bøur vertrekken loop ik nog snel naar een tafel met tweedehands truien voor het goede doel – het geld gaat naar het Rode Kruis. Ze zijn populair, iedereen graait erin. Ik koop een kobaltblauwe kriebeltrui van de stoerste schapenwol ter wereld die ik dagen zal dragen. Dan is het zover: met de bus en ferry vertrekken we naar Nólsoy.

Walvisblubber en steenmannetjes

De dagen daarna volgen: stenen sjouwen, handen in het zand, hoofd in de wollige mist. Ik bouw mijn eigen trap tegen de steile helling, die ik de Stairway to Heaven noem. We lunchen met de hele groep bij de oude schuilplaats tegen piraten, terwijl we een lokaal gebrouwen biertje drinken en een Underberg atten. Ik luister naar verhalen, soms eeuwenoud, over het barre, blootgestelde eilandleven, over de verdwenen mensen op zee en in de mist, over steenmannetjes die je ziek maken – “Kijk, daar staat er een”.

In de avond eten we de omstreden walvisblubber (🤢) en schaap bij Maud thuis, in het huis van haar oma met het vergeelde behang. Ook dat is een lokaal concept: thuis eten bij de mensen. Er zijn immers te weinig restaurants, dus praktisch is het ook, maar dit is tegelijk veel leuker. We gaan naar de lokale kroeg, Maggies, met nationaal icoon Terji die Faeröerse lidjes zingt en losjes met me flirt. Daarna strompelen we met een licht hoofd naar het huis Nikolaj, onze handige lokale voorman, die in zijn tuin samen met zijn buurman een enorme hot whirlpool heeft aangelegd waar we uren in weken. Als het te warm wordt van de hitte en de alcohol lopen we op onze slippers naar zee en springen we in het duister in het donkere koele water.

Een slinger van Faeröerse songdance

Langzaam is mijn mijn ‘Hoe kun je hier in hemelsnaam wonen?’-gevoel veranderd in liefde voor dit onherbergzame kille land met zijn warme, omarmende bewoners. Ik bewonder de spraakzame open mensen die allemaal zo eigen zijn. De krachtige en prachtige vrouwen van de Faeröer die je nooit hoort klagen en niet te beroerd zijn de zwaarste stenen tegen de steile heuvel te dragen, maar ook ’s avonds vertellen hoe het is in een land te leven dat eigenlijk een dorp is, en hoe ze daar hun eigen weg in hebben gevonden als artiest, kunstenaar of in de reiswereld. Hun vrije geest, hun echtheid.

De laatste dag. Met alle honderd vrijwilligers zitten we aan tafel bij de plaatselijke brouwerij in hoofdstad Tórshavn. Hij is van teamgenoot Johannes, een zestiger die enorm goed heeft geboerd op de eilanden, maar niet te beroerd was om zijn handen vuil te maken op Nólsoy. Er komen dansers binnen, in traditionele kostuums. Ze vormen een rij en zingen erbij, de mensen van mijn team vertellen dat dit niet toeristisch is. Deze bekende Songdance gaat over cultuurbehoud­ – ooit was het bedoeld om de taal van de eilanden te beschermen van de onderdrukking van de Denen, waarvan de eilanden nog steeds deel uitmaken. De Faeröers van alle teams sluiten aan, ik sluit aan, iedereen sluit aan. We vormen een slinger van eensgezindheid. Een uur later danst weer een Indiase man op het podium op bhangra muziek, en iedereen danst mee. Ook ik, bovenop de tafel.

Vrijheid van het afgelegen eilandleven

Het feest is voorbij. Met tranen in de ogen strompel ik naar buiten, naar het hotel, twintig jaar jonger en high van het wildste feest ooit. Ik heb veel vrijwilligers gesproken die op andere plekken hadden gewerkt en hetzelfde gevoel delen: ooit te willen terugkeren naar dit magische, hypnotiserende land met zijn krachtige bewoners. Ik heb er iets van mezelf achtergelaten, en iets van meegenomen. Een stukje van de vrijheid van het afgelegen eilandleven leeft voort in me.

HOME, dat werd het voor mij. 🥰🏠💚

Closed for maintenance, wat een fantastisch project. Waar een klein land groot in kan zijn! De vuurtoren van Nólsoy heb ik uiteindelijk nooit gezien, en dat geeft me een goede reden om weer terug te keren en het pad te bewandelen dat ik mee heb helpen opknappen.

Hoe pak je Closed for Maintenance aan?

Vanaf het moment dat ik over dit project gehoord had van een via mijn studenten op BUas wist ik dat ik mee wilde doen, ondanks het enorm aantal aanmeldingen. Ik abonneerde me op de nieuwsbrief van de Visit Faroe Islands. Een groot deel van de mensen wordt ingeloot, maar er worden er ook uitgekozen. Ik besteedde veel aandacht aan het invullen van de oproep, vooral het deel waar je je kennis en vaardigheden moet invullen. Wees dan heel praktisch. Ik weet dat het helpt als je park ranger bent, maar er waren ook veel travel writers bij (de Washington Post en Zwitserse televisie waren er bijvoorbeeld ook. Je kunt ook wat zeggen over waarom je het project belangrijk vindt, en wat jij denk hierin bij te dragen.

Recente berichten