Verrassende kunstwandelingen: avontuur voor de geest
Het afgelopen jaar hebben we wat afgewandeld, zeker in de natuur. Deze zes kunstroutes zijn ook een avontuur voor de geest. Ken jij ook nog een kunstroute? Laat ze achter bij de comments onder het artikel.
1 – De follies van boswachterij Dorst (Noord-brabant)
Ik ging op pad met wandel- en kunstcoach Sylvie van der Haar. Zij nam mij mee naar de follies van Dorst. Follies is een Engels woord voor ‘grappige dingen’. Het is even zoeken waar ze precies staan, vertelt ook een plaatselijke bewoner, want een heel duidelijke route is er niet. En eigenlijk is dat juist leuk en verrassend: ik heb het idee dat ik in een grote onvoorspelbare speurtocht van Alice in Wonderland ben beland. En ook voor coach Sylvie maakt het niet uit: ze heeft haar eigen kunstpad uitgestippeld.
Verrassend is het zeker, want de eerste folly is een soort houten achtbaan, of wat je er ook in wilt zien. De follies doen een beroep op je fantasie. Het coachgesprek haakt daar bij aan, want iedereen ziet er iets anders in en geeft er een eigen betekenis aan. Het is een leuke, speelse manier om met je eigen gedachten te triggeren. Ook leuk voor bijvoorbeeld boekenclubs en bedrijfsteams zodra we weer met meerderen op pad mogen.
Over de follies ga ik niets meer vertellen, ontdek ze vooral zelf of met coach Sylvie van het bedrijf ‘De Tweede Viool’ (en nee, ze sponsort me niet, hoor!), die verrast door haar creatieve aanpak in haar leuke buitenworkshop ‘Van folly naar wijsheid‘. Wel noem ik nog even het prachtige meer in het midden van het bos: Surea, wat ooit een zwemmeer was en de laatste tien jaar opgaat in de natuur. Ook daar kom je langs.
2 – Kunstwandeling Andreas schotelroute (Esbeek, Noord-Brabant)
Misschien heb je hem wel eens voorbij zien komen op social media: de enorme houten koe of de grote man. Deze kunstwerken maken deel uit van de Andreas Schotel-route. Deze overleden kunstenaar genoot vorige eeuw nogal aanzien. Er bestaat ook nog een vrienden van Andreas Schotel-club. Exploreer hier de mooie website en download de route.
3 – Kunstroute Rottemeren (Zuid-Holland)
Bij Rottemeren, vlakbij Rotterdam, ligt een recreatiegebied waar een mooie kunstroute is opgezet voor fietsers en wandelaars. Het idee erachter is dat de kunst beleving toevoegt aan het landschap en dat kunst voor de kijker prikkelend, verwarrend en ontregelend kan zijn. En dus inspireert om na te denken. Hier vind je meer informatie.
4 – Urban Exploren van de ‘Blind Walls Galleries’ van Breda
Wat kan ik veel zeggen over dit prachtige buitenmuseum! Zelf heb ik al regelmatig een tour met een gids gedaan. Maar op eigen houtje, met bijvoorbeeld een gidsje, is het ook te doen, al mis je dan de verhalen erachter, en die zijn heel bijzonder. Al die prachtige schilderingen op verloren muren zetten je aan het denken, want iedereen ziet er iets anders in. Het mooie is dat ze gemaakt zijn door internationale kunstenaars, maar met input van de locals uit de buurt. Ontdek het zelf, hier vind je meer informatie.
5 – Kunstroute Museumbos bij Almere (flevoland)
De bovenstaande routes zijn wandelingen met kunstobjecten, maar ook het bos zelf kan een object zijn. In Almere vind je op het 5 km lange boswachterpad een aantal boskunstwerken: het bos zelf als kunst dus. De berg ‘Almere boven’ bijvoorbeeld, of het labyrint. In het vlierbomenbloesembessenbos mag je in de zomer bessen plukken!
6 – Keramiekroute bij gennep (Noord-Limburg)
Keramiekliefhebber? Ga dan naar keramiekstad Gennep. De klei in de Noord-Limburgse grond is perfect om keramiek te maken. Deze route van 3 km start bij de Martinustoren loopt rondom het mooie Gennep en vlakbij de Maas.
Ken je zelf nog kunstroutes? Laat ze hieronder achter!
Brigitte Ars