Avontuurlijke mindset
Zo krijg je veerkracht
We leven in onzekere tijden. Hoe kun je dan veerkracht krijgen? Goed voor jezelf zorgen, lekker binnen de comfortzone, met soms een waagsprongetje. En straks, als het voorbij is, het avontuur aangaan om te werken aan veerkracht. Zo doe je dat.
Veerkracht: dat is de mogelijkheid om succesvol tegenslagen te overwinnen. Hoe kun je het beste laveren in je leven waarin je tegenslag en crisis tegenkomt? Een crisis, zoals corona, haalt ons weg bij het bekende, maakt van ons dagelijks leven een avontuur. Veerkracht heeft dus alles met avontuur te maken.
1 –In tijden van téveel tegenslag: zoek houvast in je veilige comfortzone
Op het ogenblik leven we buiten de comfort zone. “Het is het een omgekeerde situatie, het avontuur zit nu in ons dagelijks leven, naar buiten gaan is no go”, zegt psycholoog Carla Schellings, schrijver van Take Care, een boek over zelfzorg. “Sterker nog, mensen hebben nu juist behoefte aan houvast. Er moet een veilige basis in jezelf zijn om de veerkracht te kunnen ontwikkelen die handig is voor instabiele situaties zoals de coronacrisis. In zo’n fase als nu zie je dat mensen zich terugtrekken in hun comfortzone: gezellig spelletjes doen, puzzels, rustgevende activiteiten, aandacht voor koken, gezond leven. Dingen die positief en troostend zijn, en haast traditioneel. Want nu is alles één groot avontuur, zelfs boodschappen doen.”
Eerst voor jezelf zorgen, dus. Met een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid creëer je immers een basis voor weerbaarheid.
2 – Heb je er (weer) behoefte aan: zoek kleine uitdagingen
Kleine avonturen en dingen net anders doen helpt voor een ‘escape’ uit de bedreigende werkelijkheid en voor plezier (zie dit artikel voor allemaal ideeën voor kleine avonturen veilig thuis). Wie even buiten de comfort zone wil, uit verveling bijvoorbeeld, kan ‘mini-avonturen’ in de eigen omgeving aangaan, kleine challenges. Maak waagsprongetjes. Dit soort avontuur zorgt voor meer afleiding, kracht en plezier.
3 – Veerkracht is ook: positieve betekenis geven ná moeilijke tijden
Uit onderzoek onder mensen die moeilijke situaties hebben meegemaakt weten we dat ze er ook door groeien, zegt Carla Schellings. “Als je iets naars meemaakt, zien mensen terugkijkend dat ze er ook iets uit hebben geleerd of dat het ze verder heeft gebracht. Ze zien zichzelf gaandeweg niet meer als slachtoffer, maar als overlever. Je bent er doorheen gekomen, dat geeft een positief gevoel. Mensen vinden zichzelf zelfredzamer, krijgen meer geloof in eigen kunnen. Doordat je geconfronteerd wordt met je eigen kwetsbaarheid en sterfelijkheid, krijg je ook meer besef van jouw menselijkheid. De banden met anderen worden vaak sterker. Er is meer compassie voor anderen, men helpt elkaar en mensen delen hun gevoelens makkelijker: we zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje.”
4 – Als alles weer normaal is: zoek avontuur op om veerkracht te ontwikkelen
Avontuur: dat is uit je comfortzone. En dat vergroot je veerkracht. Beklim dus die symbolische berg, of een echte. Zo heb ik bijvoorbeeld veel geleerd van mijn avontuurlijke klim van de uitdagende berg Helvellyn en mijn nogal lastige tocht in Laugavegur. Als je uitdagingen aangaat, ontwikkel je probleemoplossend vermogen en nieuwe vaardigheden. Je krijgt er zelfvertrouwen van. Beweging in de natuur helpt bovendien tegen angsten en depressie.
Buiten de comfortzone bouw je zo veerkracht op om te gaan met moeilijke situaties. Zie dat als een stukje weerstand dat je opbouwt voor de toekomst, bij een volgende crisis.
Brigitte Ars