web analytics

Tweedaagse hike van Nivon Natuurvrienden

Stel je dit even voor: twee dagen lang geen telefoon, geen volle agenda. Slechts langzaam voorbij trekkend landschap in een prachtig Nederlands natuurgebied. Ja, dan heb je het gevoel van een meerdaagse trektocht van Nivon wel goed te pakken. Met slechts een kaart, een backpack en goede zin, ga je dit avontuur aan. Ik liep de Morgenrood route waarbij ik de bossen en heide van natuurgebied Kampina en omstreken verkende.

Tweedaagse hike

Natuurgebied Kampina als decor

Bij het concept hike & night van Nivon, ga je op avontuur tijdens een meerdaagse wandeling door een Nederlands natuurgebied. Onderweg overnacht je in een Nivon huis. Alle wandelingen starten en beginnen altijd bij een station. Zo kun je de auto lekker thuis laten en reis je – geheel op de duurzame tour – met de trein naar je startpunt.

De Morgenrood route is een lange afstandswandeling tussen station Boxtel en station Tilburg, dwars door natuurgebied Kampina. Twee dagen lang ben je omringd door bossen, heiden, vennen en wetlands terwijl verschillende grazers je vergezellen langs de uitgestrekte wandelpaden. Onderweg overnacht je in het gemoedelijke Nivon Natuurvriendenhuis ‘Morgenrood’, waar je lekker uitrust voor de volgende dag in de natuur.

Boxtel als beginpunt

Dag 1 van de Morgenroodroute

Ons avontuur start op station Boxtel. Voor we aan de hike beginnen, slaan we hier nog even wat boodschappen in. Bij het Nivon Natuurvriendenhuis breng je namelijk je eigen eten mee dat je kunt bereiden in de gigantische, gemeenschappelijke keuken.

Voor je begint aan de wandeling heb je twee opties: ga je vandaag voor 11 kilometer of voor 18 kilometer? Wij hebben er zin in en kiezen voor de tocht van 18 kilometer. Met onze backpack op de rug, starten we vol goede moed aan deze bijzondere ervaring.

Het eerste stuk van de route wandelen we over een industrieterrein, maar als snel doemt het prachtige natuurgebied Kampina voor ons op. De ingang wordt aangeduid met een enorm kunstwerk. Een goed begin van de hike!

Een stukje historie

Natuurgebied Kampina

Al wandelend door Kampina, zal het je vast niet ontgaan dat dit natuurgebied ruimte biedt aan veel verschillende natuurverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan de vele vennetjes die je hier vindt, deze ontstonden al na de laatste ijstijd.

Even leek Kampina in de 20e eeuw in gevaar te komen door plannen voor het bouwen van een enorme villawijk. Pieter van Tienhoven, de oprichter van Natuurmonumenten, stak hier een stokje voor. Hij kocht Kampina tussen 1913 en 1916 helemaal op en sindsdien is het een beschermd gebied.

Ongeveer halverwege de route op de eerste dag, stuiten we op de overblijfselen van een historische boerderij. Dit pand was het thuis van twee bekende verzetshelden in de Tweede Wereldoorlog. De broers Hein en Theo Schut zorgden vanuit deze boerderij voor voedselverspreiding naar allerlei schuilplaatsen in de regio en daarmee hielden zij heel wat onderduikers in leven. Daarnaast bouwden ze een schuilkelder onder de boerderij waar ze zelf onderdak boden aan onderduikers. Later in de oorlog wisten ze zeven Duitsers gevangen te nemen die ze opsloten in deze schuilkelder.

Benieuwd hoe het afliep met de gebroeders Schut? Dat lees je op het informatie bord op de Morgenrood route.

Omringd door heide

Een plek voor grazers

Dat in natuurgebied Kampina veel verschillende natuurverschijnselen samenkomen, merken we als we het bos achter ons laten en uitgestrekte heidevelden op stappen. Deze heide is een geliefde plek voor bijzondere diersoorten zoals zandhagedissen en vogels. Door grazers die vrij rondlopen in het gebied, wordt de heide beschermt. Zij zorgen namelijk dat nieuwe boompjes opgegeten worden en dat zo de heide blijft voortbestaan. Goed, hè?

De kans dat je tijdens deze hike oog in oog komt te staan met koeien, schapen of paarden is dus vrij groot!

Nivon huis ‘Morgenrood’

Slapen in de natuur

Moe maar voldaan, bereiken we na 18 kilometer wandelen het Nivon Natuurvriendenhuis ‘Morgenrood’. Het was een heerlijke eerste dag en het is fijn om onze voeten even te laten rusten in het gemoedelijke huis waar allerlei wandelaars zich verzamelen.

In Morgenrood kun je overnachten in het huis of op een van de campingplaatsen. Het huis biedt een tweepersoonskamer, sanitair, een washok, een enorme keuken en genoeg spelletjes om de avond mee door te komen. In de tuin vind je een gezellige kampvuurplaats waar we na het eten bij wegkruipen en met een rozig hoofd nagenieten van deze actieve dag.

Wandelen langs het water

Dag 2 van de Morgenroodroute

Na een heerlijke nacht in het Nivon huis, trekken we weer vol goede moed onze wandelschoenen aan. Weer kunnen we kiezen uit twee routes, al is de tweede optie dit keer geen shortcut maar brengt deze je naar een andere plaats. De opties bestaan uit een route van 6,5 kilometer naar station Oisterwijk of een route van 17 kilometer naar station Tilburg via de Moerenbrug.

Ter afwisseling op onze lange route van gister, kiezen we vandaag voor de eerste optie.

Deze tocht brengt ons langs de meest prachtige vennen van Oisterwijk. Vrijwel de hele route kabbelt er een riviertje aan ons rechterzijde waarvan de stroom af en toe flink toeneemt. Aan de oevers spotten we een indrukwekkende verzameling watervogels die hier hun thuis hebben gevonden.

Diep onder de indruk van deze prachtige route, bereiken we uiteindelijk het station van Oisterwijk. Met ietwat vermoeide benen en gezonde blossen op onze wangen, nemen we de trein weer terug naar huis. De Morgenrood route is heerlijk voor elk seizoen en biedt precies de stilte en schoonheid die je zoekt in een meerdaagse hike.

Voor alle hike & night routes van Nivon, neem je een kijkje op de website!

Dit gastblog werd geschreven door Femke Pluijm van Honeyguide, het inspiratieplatform voor bijzonder en bewust reizen in Nederland. Op de website www.heyhoneyguide.com verzamelen zij de leukste verborgen parels en belevenissen in eigen land. Zo inspireert Honeyguide jou om buiten de gebaande paden te treden en jouw vrije tijd te verrijken met de mooiste avonturen om de hoek.