web analytics

BoekRecensie

treurtrips: (her)ontdek Nederland op z’n verloederdst

Het boek (en reisgids) ‘Treurtrips’ is een ontdekkingsreis langs onontdekte (anti-)parels van Nederland waar je geen andere toeristen zult tegenkomen. Wegkwijnende gebouwen, verloederde winkelcentra en vervallen badplaatsende. Voor de echte avonturier.

Wat is dat toch met mooie plekken, waarom willen we daar zo graag heen? Waarom willen we ons altijd maar laven aan schoonheid en zoeken we de unieke verborgen parels? Niet het boek ‘Treurtips’. Deze reisgids daagt je uit om naar een heel ander soort ‘verborgen pareltjes’ te gaan, plekken die oogverblindend lelijk zijn. Want, zegt de auteur Mark van Wonderen terecht: Nederland is een mooi land, maar wel erg aangeharkt, en daarom moeten we plekken omarmen die zich niets van de Hollandse regelzucht aantrekken. Want als een plek verloedert, komen gemeentes en projectontwikkelaars tegelijk in actie. Wat dat betreft kunnen we leren van onze zuiderburen: vergelijk het popperige, tot in de detail opgeknapte Maastricht maar eens met het weinig aangeharkte en opgeknapte rauwe Luik. Tsja, het is een kwestie van smaak. Maar beide steden zijn interessant, ieder op hun eigen manier.

“ALLEEn STelen is goedkoper”

Het eerste wat ik doe is kijken welke plekken ik ken en waar de loucheheid er vanaf druipt. Dus zoek ik eerst in mijn eigen plaats Breda, want die ligt aan de beruchte treursnelweg A58, waar je de ene verdrietstad na de andere vindt. En ja, ik herken de plekken meteen: de Molsparking die weliswaar gepimpt is met de mooiste muurschilderingen van Nederland, maar waar het nog steeds guur en onveilig voelt. En ja, kijk daar, de Lunetten, het winkelcentrum waar ik ooit om de hoek woonde, waarvan het niet zeker is of het nu gesloten is of niet, maar waar tot voor kort het bord “Outlet de Lunet. Alleen stelen is goedkoper”, op stond. Zegt genoeg. En het pitoreske Limburg dan, mijn geboorteland? Haha, ja, een hele pagina over de verdwijnende seksclubs; die herinner ik me nog van vroeger. Aan de grens lagen ze. Het leek altijd of er nooit iemand kwam, maar niets was minder waar..

Het heeft iets hilarich, dit boek met zijn tips. Het grensplaatsje Glanerbrug, ‘Glanerburg, mes in je rug’, de trieste Eemshaven, en Helmond, dat berucht staat om zijn depressieve inborst – plekken waar je niet over na zult denken, maar die je nu tot nadenken stemmen. Bovendien vind je wandel-, fiets- en scootmobielroutes die door de mooiste tristesse voeren. En zelfs een rollatorroute door Almelo.

Filosofielessen voor Avonturiers

Anti-parels

En zo val ik nu al als een blok voor dit boek. Want ja, met een avonturiersgeest wil je toch ook naar iets anders op zoek dan wat andere toeristen willen. Niet naar schoonheid, maar interessantheid. En dan kan lelijkheid een overtreffende trap van schoonheid worden. Bovendien is er dat andere voordeel: je zult bij deze “onontdekte parels” (of anti-parels) vrijwel geen toerist tegenkomen. Treurnis gegarandeerd, belooft de auteur Mark van Wonderen.

Tenzij het een plek is als Doel, het verloederde spookdorp vol grafitti met de kerncentrale op de achtergrond, over de grens in België, een Chernobyldorp-zonder-kernramp. Dat is zo afschuwelijk dat de toeristen erop afkomen.

 Treurtips, (Her) ontdek Nederland. Inclusief tips en kaarten met inspirerende fiets-, wandel- en scootmobielroutes. Mark van Wonderen en Yolanda Huntelaar

Brigitte Ars