web analytics

Zeven vragen om een avontuurlijker leven te leiden

Wil je een avontuurlijker leven? Hier zijn 7 vragen die je jezelf kunt stellen die je kunnen helpen om een meer vervullend en spannender leven te leiden.

Door Brigitte Ars

1.Wat betekent avontuur voor mij (en een avontuurlijk leven)?

Definieer wat avontuur voor jou persoonlijk inhoudt. Dit kan variëren van reizen en nieuwe culturen ontdekken tot het aangaan van nieuwe uitdagingen op je werk, of elders. En wat betekent een avontuurlijk leven? Een leven waarbij je regelmatig wordt uitgedaagd, zelf richting geeft aan je leven?  En waarbij je avontuurlijke ervaringen nastreeft die je helpen om deze doelen te bereiken?

2. Hoe kun je avontuur integreren in je dagelijks leven?

Door avontuur te integreren in je dagelijks leven, kun je jezelf uitdagen om meer risico’s te nemen en nieuwe dingen te ervaren, zonder dat je je hele leven op zijn kop hoeft te zetten. Cultiveer een mentaliteit waarin je elke dag als een kans ziet om iets nieuws te ontdekken en te ervaren. Begin met kleine stappen om avontuur in je leven te brengen. Dit kan het uitproberen van een nieuwe activiteit of het plannen van een korte reis zijn. Of een gesprek met een onbekende.

3. Welke nieuwe stappen wil ik graag nemen? 

Welke dingen wil je graag leren, doen, ervaren, bezoeken? Welke activiteiten die je nog niet eerder hebt geprobeerd wekken je nieuwsgierigheid? Welke nieuwe bestemmingen wil je bezoeken en welke ervaringen zou je daar willen meemaken? Maak een lijst van plaatsen die je graag zou willen verkennen en ervaringen die je zou willen meemaken.  Denk vrij na over vaardigheden die je altijd al hebt willen ontwikkelen, of het nu gaat om talen, sporten, of creatieve activiteiten.

4. Wat houdt mij tegen om avontuurlijker te leven? 

Denk na over activiteiten of beslissingen die je zou nemen als angst geen rol speelde. Kijk naar de belemmeringen die je tegenhouden om avontuurlijker te zijn. Is het angst, tijd, geld, verantwoordelijkheden, of iets anders? Welke activiteiten of beslissingen zou je nemen als angst geen rol speelde. Dit kan je helpen je beperkingen te overwinnen.

Door deze belemmeringen te erkennen, kun je manieren vinden om ze te overwinnen. Tegenwoordig heb ik een nieuw graadmeter in plaats van tijd en geld, en dat is energie. Krijg ik er positieve energie van, dan wordt het een volmondig ja. Voel ik negatieve energie, dan is het nee.

5. Wat is mijn comfortzone en hoe kan ik die uitdagen?

Iedereen heeft comfortzones, plekken of situaties waarin je je veilig en vertrouwd voelt. Het verkennen van nieuwe situaties en omgevingen buiten je comfortzone kan je helpen om te groeien en nieuwe ervaringen op te doen. Identificeer manieren om regelmatig buiten je comfortzone te treden, omdat dit vaak de basis vormt voor avontuur. Denk ook na over de volgende vragen: Welke risico’s ben je bereid te nemen? Bepaal welke risico’s aanvaardbaar zijn voor jou en overweeg manieren om ze op een verantwoorde manier te nemen.

6. Wie kan mij helpen om avontuurlijker te zijn?

Het kan helpen om anderen te betrekken bij je zoektocht naar avontuur. Zoek vrienden, familieleden of zelfs vreemden die ook avontuurlijk zijn ingesteld en die je kunnen inspireren om nieuwe ervaringen op te doen. Betrek vrienden, familie of gelijkgestemde individuen bij je avonturen om het delen van ervaringen nog waardevoller te maken.

5. Hoe kan ik meer flexibiliteit brengen in mijn leven

Sta open voor veranderingen en wees bereid om flexibel te zijn in je planning en verwachtingen. Zeg ja tegen onverwachte dingen en nee tegen dingen die negatieve energie opleveren.

Recente berichten