web analytics

Tien inspirerende documentaires voor warme winteravonden

Genoeg series en kerstfilm gekeken deze vakantie? Hieronder vind je mijn favoriete, ‘uplifting’ documentaires. Met inspirerende verhalen over andere manieren van leven, over het najagen van je dromen, of verhalen die je op een andere manier naar de werkelijkheid laten kijken. Over avontuur, dus.

Ken je nog meer inspirerende documentaires? Deel ze met ons onderaan.

Documentaire

1 – The Biggest Little farm (o.a. Netflix)

Wat een prachtige, ontroerende, eerlijke film is dit. The Biggest Little Farm vertelt het verhaal van de achtjarige zoektocht van John en Molly Chester die het stadsleven verruilen voor 200 hectare dorre landbouwgrond en een droom om in harmonie met de natuur te oogsten. Door vastberadenheid, doorzettingsvermogen en door het omarmen van kansen die de natuurconflicten bieden, bouwen de Chesters aan een leven dat je niet voor mogelijk acht. Met prachtige cinematografie, op de huid gefilmde dieren en een dringende boodschap om gehoor te geven aan de oproep van Moeder Natuur, biedt deze film een perspectief voor een beter leven en een gezondere planeet

2 – Octopus (Netflix)

Een fantastische documentaire over de band die een overspannen man opbouwt met een octopus in de zee achter zijn huis in Zuid-Afrika. Dit gaat verder dan een documentaire, het is een uniek verhaal van iemand die toevallig ook nog een geweldige filmmaker is. Met de octopus in de hoofdrol, die wat mij betreft een Oscar voor beste hoofdrolspeler verdient.

3 – Down to earth – the Keepers of the Earth (YouTube)

Mijn lievelingsdocumentaire van enkele jaren terug, die je nu zo maar op youtube kunt bekijken. Over een familie met drie kinderen die de hectiek en patronen van de hedendaagse wereld achter zich laat. Ze reizen naar de uithoeken van de aarde, op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld om ons heen. Tijdens hun vijf jaar durende avontuur leven ze met en bij verschillende stammen op zes continenten. Ze filmen hun ontmoetingen met de Earth Keepers – zij die nog in verbinding en harmonie leven met de aarde, de bron van ons bestaan, die hun inzichten en wijsheid delen. De film onthult de diepe wijsheid die besloten ligt in de gesprekken met deze stamoudsten en wijzen die nog niet eerder geïnterviewd werden. Bekijk hem hier.

Ladies Pond Alice goes Wild

4. THe Ponds (Netflix)

Wat hou ik van de Ponds van Hampstead Heath! Zelf schreef ik al eerder een artikel over miin zwempartij in de Women’s Pond op de Heath. Mijn liefde voor het wildzwemmen is hier absoluut aangewakkerd. Er is een gemengde pond, een vrouwen- en een mannenpond. Wat de Ponds betekenen voor mensen, zie je in deze documentaire.

5. Expedition Happiness (Netflix)

Gewoon een happy documentaire over een stel dat met hun hond door Noord-Amerika reist in een omgebouwde schoolbus. Inspireerde me om na te denken waarom ik in een huis woon, en of er geen andere manier is.

6. The HiDDEN LIFE OF TREES (O.A. PICL, CINETREE, ENZ)

In de baanbrekende documentaire volgen we de charismatische boswachter Peter Wohlleven in zijn expeditie om mythes over het milieu te ontkrachten. Volgens Peter zijn bomen sociale wezens die met elkaar communiceren via een ‘Wood Wide Web’ Deze documentaire veranderde mijn kijk op bomen voor eeuwig. Er is ook een boek van.

Ladies Pond Alice goes Wild

7. 14 Peaks: Nothing Is Impossible (Netflix)

Grandioos. Ook als je niet van klimfilms houdt is deze documentaire inspirerend, dankzij alle context die je erbij krijgt. Nirmal “Nimsdai” Purja is een onverschrokken, vrolijke Nepalese klimmer die alle 14 van de 8.000 meter hoge bergen ter wereld in slechts zeven maanden wil beklimmen – ‘Project Possible’ noemt hij het zelf. Over moed, doorzettingsvermogen en het verleggen van de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen. Maar ook een ode aan de moed van alle Sherpas, van wie de rol om anderen te helpen de toppen te halen altijd onderbelicht is gebleven. Fijn dat ze nu zelf in de schijnwerpers staan!

8- Down to Earth – met Zac Efron (Netflix)

Zac Efron reist de wereld rond met wellness-expert Darin Olien om verschillende duurzame manieren van leven te belichten. Door oplossingen voor problemen te belichten in plaats van de problemen zelf, heeft deze docuserie een over het algemeen positieve boodschap. En de aanwezigheid van Efron maakt het alleen maar leuker.

9- Lorena, light-footed woman (Netflix)

Lorena, le de pies ligeros. Een jonge Mexicaanse vrouw van de Tarahumara, een groep die bekend staan voor hun talent voor afstandsrennen, wint ultramaratons op haar sandalen. Fascinerend inkijkje in een andere wereld, waarbij je je ook nog eens afvraagt of wij altijd het duurste van het duurste moeten kopen om een doel te bereiken.

10 – Fantastic Fungi (Netflix)

In de lijn van ‘Hidden Life of Trees’, laat deze documentaire de diepere kant zien van schimmels. Visueel een feestje!

Brigitte Ars