web analytics

Boekrecensie 

 

‘The Place to Be’:Je gemoedstoestand als insteek voor reizen

Het nieuwe boek/reisgids ‘The Place to be’ overtreft alle andere Lonely Planet-gidsen wat betreft originaliteit en inhoud. Niet bestemmingen, maar emoties, gemoedstoestand en beleving zijn de insteek: blij, avontuurlijk, kalm, opgewonden, geamuseerd, gepassioneerd. Dat levert een enorm eigentijds en avontuurlijk boek op.

Al eerder schreef ik over de vernieuwende boeken waar Lonely Planet mee komt, waaronder het prachtige boek over 80 duurzame reisroutes waarvoor je niet hoeft te vliegenOf het nu gaat om avontuur, geluk of sereniteit, om ontzag of verlichting, om inspiratie, reflectie of plezier (ook de namen van hoofdstukken), deze prachtige hardback presenteert plekken over de hele wereld om een bepaalde emotie of gemoedstoestand te ervaren. Elk van de 12 hoofdstukken in ‘The Place to Be’ van Lonely Planet verkent één gevoel, aan de hand van een doorlopend verhaal. Daarnaast geeft het suggesties voor 240 bijbehorende reisbestemmingen, variërend van wilde en natuurlijke ruimtes tot moderne en oude steden.

Maar dat niet alleen: tussen de bestemmingen door ontvouwt zich een mooi verhaal datinzichtgeeftover de gemoedstoestand, en wat deze met reizen te maken heeft. Gaat het over ‘Verlichting’, dan wordt er bijvoorbeeld teruggegrepen naar filosoof Alainde Botton die gelooft dat er op aarde gebieden zijn waar krachten heersen die ons heil kunnen brengen. Uluru in Australie bijvoorbeeld, maar ook Rikikesh, de yogahoofdstad van India. 

Avontuur

Die bestemmingen horen dus bij de gemoedstoestanden: je wordt bijvoorbeeld vrolijk van kattencafés. Zoekt sereniteit in de botanische tuin van Parijs, een oase van rust. Of je sluit je aan op het pad naar verlichting met renaissanceschilderijen en religieuze pelgrimstochten. Vervulling kan je weer vinden op, bijvoorbeeld, de Azoren.

Natuurlijk blader ik eerst door naar het hoofdstuk ‘Avontuur’, dat begint met een citaat van Ed Stafford, die te voet de Amazone volgde. “Avontuur is eerlijk, nederig makend, zwaar, frustrerend en vreselijk verslavend”, zei hij. En ja, er zijn vele vormen van avontuur, weet de schrijver van dit hoofdstuk ook. Ook als je niet voor het avontuur gemaakt bent, is een stap buiten je comfortzone altijd goed voor je zelfvertrouwen, aldus de inleiding. Niets is minder waar.

The place to be Lonely planet

INSPIRATIE

Vervolgens lees ik over wereldwijde bestemmingen waar je je echt avontuurlijk kunt voelen: bij de Sami van Scandinavië. Op de Lofoten, San Sebastian, de Wildkust van Zuid-Afrika en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Allemaal bestemmingen waar ik onmiddellijk een klik mee heb of al een tijdje van droom. En Lonely Planet zou Lonely Planet niet zijn als ze de beleving niet vast zou leggen in prachtige foto’s.

Maar voor mij blijft het niet bij het hoofdstuk over avontuur. Nee, ik kijk al snel over de schutting naar de andere hoofdstukken die voor mij net zo verleidelijk ogen en ook mijn voorstellingsvermogen prikkelen.

Inspiratie, bijvoorbeeld. Eerst wordt uitgelegd wat dit interessante concept betekent, en dat is heel veel en ook wat vaag, maar je leert ervan. Voor inspiratie ga je bijvoorbeeld naar de oude universiteitsstad Oxford die al die grote geesten en premiers heeft nagelaten. Voor ‘Geluk’ kan ik naar de midzomernacht in Zweden, schaatsen op de Amsterdamse grachten, fietsen in Kopenhagen en de kersenbloesem van Japan bezoeken. Avontuur bevat ook een stuk Opwinding, en dat vind je bijvoorbeeld in de pubs van Dublin (O, jazeker!), op de Shetland-eilanden bij het Up Helly Aa festival en in Maleisië bij het spectaculaire Thaipusam festival (absoluut!). Als laatste bezoek ik ‘Plezier’, een mooie emotie om in dit sobere tijdsperk af te sluiten. Drijven in de Dode Zee en lachyoga in Bangalore zit er nu niet in, maar komen zeker op mijn lijst. 

de reis van de held

 En dus sluit ik na drie uur bladeren en lezen het boek ‘The Place to Be’ af vol met ideeën en inspiratie. Met een gevoel van plezier, opwinding en geluk.

Zo’n boek dat al je gemoedstoestanden aanspreekt is alleen al een klein avontuur! En een opstap naar een groter.

Koop het boek ‘The Place to Be’ van Lonely Planet (uitgeverij Kosmos) bij je lokale boekhandel! En anders via deze link!

 

Brigitte Ars