web analytics

Pelgrimspad of epische tocht?
Solo door Scandinavië,
met Francine Postma en Myra de Rooy

Twee bijzondere wandeltochten door twee stoere vrouwen die ieder een fantastisch boek schreven: Francine Postma schreef het prachtige ‘Onderweg’, over haar 580 kilometer lange pelgrimstocht over de Noors-Zweedse St. Olavsleden, terwijl Myra de Rooy een epische tocht van 3000 kilometer door de bergen van zuidelijkste punt van Noorwegen naar de Noordkaap liep en daar het boek ‘In de Lengte’ over schreef. Een extra lange aflevering dus, die je vast inspireert om op pad te gaan, solo of samen, ver weg of dichtbij.

Het eerste interview is met 48-jarige Francine Postma die een ‘verlangen heeft om uit de ban te springen’, maar ook kampt met een moeilijke thuissituatie met twee zorgbehoevende zoons. Toen ze hoorde over het ongerepte St. Olavs pelgrimspad wist ze dat ze dit 500-kilometer lange pad wilde lopen, en ze vertelt niet alleen over haar ervaringen als pelgrim, maar ook over de voorbereiding en de bijzondere overnachtingen en ontmoetingen die ze had. Haar boek ‘Onderweg’ (uitgeverij Fjord) is een feest om te lezen, met prachtige illustraties en – naast haar verhaal – praktische informatie en aandacht voor alle afzonderlijke etappes.

Het gesprek met schrijver, fotograaf en geoloog Myra de Rooy (begint op 36:50) gaat over haar epische wandeltocht van 3000 km van zuid naar noord Noorwegen. Deze powervrouw besloot deze tocht te maken omdat ze 60 jaar werd, en liep in ieder seizoen een etappe. Zo sliep ze in de winter met -34 graden in haar tentje. Ook zij had bijzondere ontmoetingen, zoals met de Sami. Haar boek ‘In de Lengte, 300 kilometer solo door Noorwegen’ is een enorme aanrader, met prachtige foto’s en diepgaande observaties. “Toen ik met met klimmen begon ging het me om de bergen, maar steeds meer is het onlosmakelijk met de mensen die er wonen geworden.”

Het aardige is dat ik beide vrouwen ook spreek over hun huidige microavontuur: Francine loopt nu het Nederlandse Kustpad, terwijl Myra de rugzak heeft gepakt om het Dutch mountain trail te lopen. Avontuur kan dus ook dichtbij zijn!

Deze podcast is een samenwerking van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent toerisme aan Breda University.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte