Slow adventure: waarom het zo goed is voor jezelf en de planeet
Van ‘slow travel’ heeft iedereen weleens gehoord, maar het begrip Slow Adventure is hier nog nauwelijks bekend. Wat is Slow adventure? En waarom is het zo fantastisch? Zes voordelen, plus inspiratie voor Slow Adventure in Nederland.
Slow adventure staat tegenover de quick-fix adrenaline-opwekkende avontuurlijke ervaringen. Het staat voor langzaam reizen, meestal op eigen kracht (wandelen, kano, fietsen enz). Je dompelt je onder in de natuur en cultuur, maar mét de avontuurlijke component erin – uit de comfort zone, en ‘knowingly going into the unknown’. Dat kan trouwens ook met een microavontuur in Nederland!
Het avontuur zit in de mensen die je toevallig tegenkomt, je strijd tegen het weersomstandigheden, het onverwachte waar je tegenaan loopt. Daarbij bezoek je het liefst gebieden die voor jou minder bekend zijn, zodat er nog wat te verwonderen en ontdekken valt. Je zoemt in op de lokale omgeving, de mensen, de natuur, de lokale producten. Langzamer maar beter. Een mooi voorbeeld is het ‘friluftsliv’, het Noorse ‘slow adventure’ waarover ik eerder artikelen schreef voor Alice goes Wild en waarover ik een aflevering heb gemaakt van de Avontuurlijk Leven Podcast.
Slow adventure past in alle trends van nu
‘Slow adventure’ past helemaal in de trend dat mensen langzamer, betekenisvoller, belevenisvoller en duurzamer willen reizen, een trend die niet meer te stuiten is. Buiten gebaande paden, waar mensen kunnen verbinden met anderen en de natuur, en fris en vernieuwd thuis kunnen komen.
Ideeën nodig voor Slow Adventure in Nederland? Hier vind je voorbeelden:
- Op Alice goes Wild: Op pad met Alice
- Reisorganisatie Avontuur Dichtbij organiseert Slow Adventure microavonturen
- Reismagazine Columbus Travel is het reismagazine bij uitstek met veel inspiratie voor Slow Adventure
- Op Honeyguide vind je avontuurlijke belevenissen (ik ben een van hun ambassadeurs 🙂 )
- Adventure in a Box: laat je verrassen door een avontuur
Zes voordelen van slow adventure:
1 – Slow adventure zorgt voor échte verbinding en betrokkenheid
2 – Slow adventure is goed voor de planeet
Geen gejakker of gehaast bij slow adventure, het avontuurlijke zit in manieren van voortbewegen op eigen kracht. Bovendien zorgt betrokkenheid bij de omgeving ervoor dat je eerder werkelijk iets gaat doen voor de planeet.
3 – Slow adventure is goed voor de fysieke en mentale gezondheid
Dat slow sport goed voor je is, is evident. Maar het is ook goed voor de geest. Westerse landen kampen met een enorm probleem waar het gaat om de mentale welzijn van de bevolking. Het is bewezen dat het inbouwen van een avontuurlijk component (uit de comfortzone, het onbekende opzoeken, jezelf overwinnen) zorgt voor o.a. meer zelfvertrouwen en veerkracht.
Al eerder schreef ik een artikel voor LinkedIn en Alice Goes Wild over de alle gezondheidsvoordelen van avontuur, met name in de outdoors. Je leest het hier.
4- Slow adventure inspireert, verrijkt en verandert je als mens.
Ik herinner me hoe ik als onzeker student drie maanden met de trein door India heb gereist, en anders terugkwam: ik wilde journalist worden, voor de Volkskrant schrijven, boeken schrijven. Dromen die allemaal zijn uitgekomen (avonturen apart!), en alle mensen om me heen die avontuur hebben opgezocht, hebben soortgelijke doorbraken meegemaakt. Avontuur heeft een transformerende kracht, voor jezelf, maar ook voor de wereld. Ook veel grote avonturiers zijn zich later gaan inzetten voor de wereld. Tijdens je avonturen bouw je niet alleen zelfvertrouwen op, maar ook een open mind, inzicht en wijsheid.
5- Slow adventure zorgt voor betekenisvolle herinneringen
De perfecte combinatie van slow en avontuur zorgt voor herinneringen waar je later met veel plezier en waardering op terugkijkt.
6 – Slow adventure zorgt voor spreiding van toerisme
Bij slow adventure gaat het niet om highlights of bucketslist. Je kunt de West Highland Way lopen in Schotland, maar wist je dat er ook een boekje bestaat voor een alternatieve route, die veel avontuurlijker en volgens sommigen ook mooier is?
Brigitte Ars