web analytics

Avontuurlijke Vrouwen 

Sisterhood: belangrijk, ook voor avontuurlijke vrouwen

Bij avontuur, oorlog of in mannennetwerken hoor je vaak over broederschap (brotherhood): de tribe van vrienden waaraan mannen zich verwant voelen. Maar ook sisterhood bestaat, en deze tribes, cirkels of teams van louter alleen vrouwen zijn sterk in opkomst. In sisterhood schuilt kracht.

Ik heb mijn vrouwentribes. De vrouwen waarmee ik een zzp-groep vorm, de vrouwen waarmee ik een werkkamer op een boerderij deel. De vrouwen waarmee ik wandel, waarmee ik zing, en de vrouwen waarmee ik verre avonturen aanga. De vrouwen waarmee ik in een boekenclub zit, de vrouwen uit de straat waarmee ik borrel. Mini-sisterhoods, zeg maar. Al die vrouwencirkels en cirkeltjes zijn allemaal anders voor me, en allemaal belangrijk, want we delen veel met elkaar, inspireren elkaar. Het geeft een zekere geborgenheid en verbondenheid.

 Einde van de Krabbenmand

In onze maatschappij lijken steeds meer vormen van sisterhood te ontstaan. Lange tijd leefde het idee dat vrouwen de neiging hebben om elkaar naar beneden te halen, misschien wel ingegeven door een heersende norm dat vrouwen niet mochten excelleren of de kop boven het maaiveld uit mochten steken. Wie beter, sterker of mooier was werd door anderen naar beneden getrokken. De bekende krabbenmand.

Die krabbenmand is aan het uitsterven, zegt trendwatcher Lieke Lamb in Santé. “We beseffen steeds meer dat we het als vrouwen met elkaar moeten doen. Willen we ergens komen, dan moeten we andere vrouwen niet wegduwen, maar de hand reiken.” Dat is precies wat er nu gebeurt: een sterke opkomst van netwerken, cirkels en groepen met alleen vrouwen.. 

sisterhood cirkels

De sterke opkomst is van sisterhood netwerken en cirkels is logisch: vrouwen werden lange tijd buitengesloten, en het aansluiten bij oude mannennetwerken voelt niet helemaal passend. Zelf heb ik regelmatig in netwerken gezeten die van oorsprong een mannelijke cultuur hadden, zoals de Rotary, die overigens nu veel moeite doet om een diverser ledenbestand te krijgen. En hoewel ik van diversiteit houd, liep ik bij sommige netwerken soms vast op oude, mannelijke manieren van communiceren.

Tegelijk merkte ik dat ik juist mijn ‘sisterhoods’ me sterker maken. Er hangt een sfeer van solidariteit, waarbij ook onderwerpen als moederschap en seksisme worden besproken. Er heerst een vertrouwelijkheid om elkaar te steunen, op elkaar te bouwen, te zorgen voor elkaar. Het gevoel van delen, verbondenheid, samenzijn. En soms botst het, maar die respectvolle vrijheid geef je elkaar om verbonden te blijven.

sisterhood avontuurlijke vrouwen
sisterhood avontuurlijke vrouwen

Avontuurlijke Vrouwen

Vooral in het buitenland bestaan veel sisterhoods van avontuurlijke vrouwen die elkaar opzoeken. Alleen al in Groot-Brittannië bestaan talloze groepen. Love her Wild, en Adventure Queens zijn bijvoorbeeld twee verschillende communities van vrouwen die samen het avontuur aangaan. Het voordeel is dat vrouwen die pas net hun avontuurlijke kant ontdekken zo makkelijker de drempel overgaan. Maar ook voor ervaren avontuurlijke vrouwen is het leuk zich aan te sluiten bij anderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze TEDX.

Lees verder onder de video!

Daarnaast bestaan er steeds meer avontuurlijke reizen voor alleen vrouwen, zie bijvoorbeeld dit artikel in de Guardian. En hou ook deze website in de gaten, want ook Alice goes Wild heeft plannen iets organiseren zodra de corona-gekte een beetje genormaliseerd is.

Ook Alice goes Wild is immers een online sisterhood, waar steeds meer activiteiten zullen worden georganiseerd waarbij vrouwen elkaar ontmoeten. Tegelijk twijfel ik soms, ingegeven door de geest van die tijd die ook een andere kant uitwijst. Moet Alice goes Wild niet gewoon een genderneutraal platform worden voor iedereen, met een vrouwelijke touch die toch al uit de beeld en tekst spreekt.

Ik ben benieuwd wat jullie vinden. Laat je commentaar achter!

Brigitte Ars