web analytics

Inspiratie voor later

 

De Seven Sisters, en andere avontuurlijke plekken die met zussen te maken hebben

De bestsellersreeks ‘Zeven Zussen’ gelezen, Seven Sisters? Fan of niet, de avonturen van deze ‘sisterhood’ nemen je mee over de hele wereld, van Noorwegen tot Brazilië. Wist dat er nog veel meer ‘Sisters’ in omringende landen bestaan die de moeite waard zijn om te bezoeken voor avonturen, zoals de Seven Sisters aan de zuidkust van Engeland? Hier een aantal ideeën.

Goed, weinig mannen lezen de ‘Seven Sisters’ boeken, en de kranten laten ze onterecht links liggen alsof het pulp is. Maar ondertussen staat ze wél op iedere bestsellerlijst en vinden ook veel vrouwen die normaal de literatuur induiken deze boeken absoluut verslindbaar. De serie gaat over zeven zussen die ieder op zoek aan naar hun afkomst. Daarvoor gaan ze het avontuur aan, naar plekken als Brazilië, Noorwegen en Australie.  Wist je trouwens dat deze reeks alles te maken hebben met een Griekse avontuurlijke godin? Seven Sisters refereert naar Pleiaden uit de Griekse mythology, de zeven zussen die compagnos zijn van Artemis. En Artemis, de godin van de jacht, is toevallig de avontuurlijkste godin van de Griekse godendom.

Behalve de boekenreeks zijn er wereldwijd veel plekken die naar ‘Sisters’ zijn genoemd. Hieronder staan er een aantal in omringende landen. Hoe leuk is het niet om met je ‘sisterhood’ of zus naar plekken te gaan die genoemd zijn naar Sisters. Deze zijn de moeite waard, dus zet ze op je lijst.

Seven Sisters

De Seven Sisters in Zuid-Engeland

Dit zijn mijn lievelingszussen, geografisch gezien dan. Zeven witte beeldschone kliffen aan de het kanaal met de meest idyllische vuurtoren midden in zee. De kliffen zijn zo fonkelwit omdat ze van nature afbrokkelen en het beschermd gebied is – in films worden deze kliffen vaak gebruikt als de kliffen van Dover omdat die grijs zijn.

Bovendien kun je hier geweldig wandelen over de zussen. Het maakt dan ook onderdeel uit van het langeafstands kustpad en de South Downs. 

Probeer ook bij de cottages aan de westkant te komen, van waaruit je het mooiste uitzicht over de kliffen hebt.

Waar de naam ‘Seven Sisters’ vandaan komt, is onbekend, maar vroeger gaven veel zeelui vrouwennamen aan landschapselementen. Ik ben eigenlijk nog nooit Seven Brothers tegengekomen. Deze Seven Sisters kun je makkelijk bereiken met de auto vanaf Nederland.

 

Seven Sisters waterval Noorwegen

Deze Seven Sisters, of Sju søstre, behoren tot de meest gefotografeerde watervallen in de Geirangerfjorden.. Maar liefst zeven watervallen dalen hier af in de fjord. Ze vallen gemiddeld zo’n 250 meter naar beneden en zijn een indrukwekkend gezicht als het waterpeil hoog is. De watervallen zijn van nature beter zichtbaar tijdens de grote sneeuwsmeltperiode in mei-juli en kunnen het best worden waargenomen door een boottocht te maken op de Geirangerfjord. De watervallen liggen vlakbij Knivsflå, een verlaten boerderij waar veel verhalen rondom leven. Volgens de legende waren de “Seven Sisters” allemaal ongehuwd en werd de waterval aan de andere kant van de fjord “The Suitor” genoemd na verschillende mislukte pogingen om de zusters het hof te maken.

Foto met cottages: Seven Sisters Engeland. Mooi hè?

Groene wissel Maastricht

TRiur deirfeir, drie zussen heuvel van Dingle Schiereiland, Ierland

De Three Sisters zijn drie pieken die gracieus uit de Atlantische Oceaan oprijzen, met enkele rustieke weiden en boerderijen eropheen die het een perfect charme geven. De heuvels liggen in de buurt van het dorp Ballyferriter, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt. De pieken worden geassocieerd met een aantal Ierse legendes en verhalen.

Ik noem ze ook vanwege Dingle peninsula, een geweldig schiereiland. De nabij gelegen ‘Ring of Kerry’ is bekender, maar Dingle is onontdekter en ruiger en prachtig om te fietsen en te wandelen. Absolute aanrader is de Dingle Way, een wandeltocht van 123 kilometer. Bezoek ook het museum van de Noordpool, dat vond ik erg de moeite waard.

 

Waterland Alice goes wild

Five Sisters in het Schotse KintAil

Deze bergen liggen in het noorden van Schotland, dus je moet er wel wat moeite voor doen.

Je kunt over de Five Sisters een dagtocht maken met een prachtig uitzicht. De beklimming is wel steil: je moet langs de bergkam soms klauteren op rotsachtige grond. De Five Sisters zijn te bereiken via de bussen van Glasgow en Inverness op de A87 (verzoek de chauffeur of hij wilt stoppen bij de parkeerplaats van Glen Shiel).

Volgens de legende zijn de vijf bergen de oudste van zeven zussen. De jongste twee raakten verliefd op twee Ierse prinsen die tijdens een storm aan land aan waren gespoeld. Hun vader liet het tweetal pas trouwen als ook de oudere zussen waren getrouwd, en daarom stemden de prinsen ermee in om hun vijf andere broers te sturen zodra ze met hun nieuwe vrouwen naar Ierland waren teruggekeerd. Hoewel de prinsen niet verschenen, bleven de vijf zussen wachten en veranderden uiteindelijk in bergen om voor eeuwig te kunnen wachten.

Brigitte Ars