web analytics

Open mindset

Samenwerken is avonturieren

In een tijd van verdeeldheid is verbinden en – nog een stapje verder – samenwerken belangrijker dan ooit. Dat is niet zo makkelijk. Waarom is het zo belangrijk, en hoe pak je het aan? 

Ik ben dol op samenwerken. Met Carla voor onze Artemis-workshops, met Elsbeth voor onze Zweden-reis, met Francine en Henk-Jan voor schrijfworkshop, met Anneke voor onze Storytelling op LinkedIn cursus. Anneke is bijvoorbeeld een echte marketing- en LinkedIn expert, terwijl ik me al 25 jaar verdiep in storytelling. We brengen beiden ideeën in voor de cursus, en hebben samen een groot bereik. Geweldige samenwerking (vind je het leuk om te zien: op dinsdag 21 november en donderdag 23 november geven we een webinar hierover, meld je hier aan). En zo ervaar ik het ook met anderen.

Samenwerken is alsof ik telkens in een nieuwe boot stap en samen een tocht begin, een nieuw avontuur. Wat meestal leuk is, maar waarbij je ook uitdagingen tegenkomt. Ik ervaar mijn kracht: het bedenken van creative concepten, en mijn journalistieke ervaring om iets krachtig op te schrijven. Maar ook mijn ‘zwakte’: ik ben iemand die nogal kan improviseren en goed tegen onvoorspelbaarheid kan, en merk dat anderen soms meer behoefte hebben aan duidelijkheid, en graag iets tot in de puntjes van tevoren uitgewerkt hebben. Waar ik dan dankbaar gebruik van maak. Je ziet misschien al dat dat kan leiden tot een potentieel conflict: de ander zal misschien van nature het roer overnemen, en dat was soms dan ook weer niet mijn intentie. Gelukkig gaat het met de mensen met wie ik samenwerk altijd wel goed, maar samenwerken is navigeren. En uiteindelijk komen er op deze manier wel topproducten uit!

avontuurlijke-mindset-vriendelijkheid-verbondenheid-alice-goes-wild

Waarom is samenwerken belangrijk?

Juist het opzettelijk opzoeken van samenwerken en diversiteit leidt tot een enorme verrijking van ons leven. Daarover schreef ik eerder al artikel, ‘Een avontuurlijke midset schept verbinding en neemt racisme weg’. Een avontuurlijke mindset helpt daarbij: een open, flexibele mindset waarbij je soms bruggen moet slaan naar anderen. Hierom is samenwerken belangrijk, in je werk maar ook in je dagelijks leven:

1. Diversiteit van ideeën: Wanneer je met anderen samenwerkt, krijg je toegang tot een schatkist vol verschillende perspectieven en ideeën. Het is als het hebben van een reisgezel die kaarten heeft van plekken waar je nog nooit van hebt gehoord. Je leert hier enorm van. Je leert hier enorm van.

2. Verdeel en heers: Avonturieren is soms overweldigend. Maar als je de last deelt met anderen, wordt die bergachtige taak ineens een stuk haalbaarder. Samen kun je obstakels overwinnen die in je eentje onoverkomelijk lijken.

3. Verbinding en camaraderie: Het delen van avonturen schept een band. Je bouwt relaties op, ontdekt gelijkenissen en leert van elkaars verschillen. Het is als het maken van vrienden voor het leven terwijl je op pad bent.

4. Kennisdeling: Iedereen heeft zijn eigen unieke vaardigheden en expertise. Door samen te werken, kun je die kennis delen en jezelf verrijken. Denk aan het ruilen van waardevolle schatten met je reisgenoten.

5. Motivatie en support: Als je een team hebt dat achter je staat, geeft dat je een boost van motivatie. Samen kun je de moeilijke tijden doorkomen en elkaar aanmoedigen om door te gaan.

Brazilie_contact-alice goes wild
Brazilie_contact-alice goes wild

Hoe kun je beter samenwerken met anderen?

1. Zoek mensen op die niet op jezelf lijken, maar juist iets anders meebrengen. Ze hebben een aanvullende meerwaarde te bieden.

2.  Wees empathisch en open-minded: Sta open voor nieuwe ideeën en benaderingen. Je weet nooit welke schatten anderen met zich meebrengen.

3. Communiceer en sla bruggen: Praten is de sleutel tot elk avontuur. Zorg ervoor dat je duidelijk en open communiceert, ook al zal de andere dat niet altijd leuk vinden als je iets anders ervaart. Laat de ander ook zien dat je het niet persoonlijk bedoelt, en hou het vooral bij jezelf, bijvoorbeeld hoe je denkt, wat iets met jou doet. Benadruk de overeenkomsten, en sla bruggen. Deel je doelen en verwachtingen.

4. Deel de lasten en successen: Wees bereid om verantwoordelijkheid te delen. En vergeet niet om de overwinningen te vieren, hoe klein ze ook zijn. Iedere mijlpaal is een schat!

5. Respecteer verschillen: Mensen hebben verschillende achtergronden en stijlen om iets aan te pakken, lees bijvoorbeeld eens het boek ‘Omringd door idioten’. Respecteer die diversiteit en gebruik het als een kracht, niet als een zwakte.

6. Leer van Fouten: Avonturen zijn niet zonder hindernissen. Als er iets misgaat, zie het als een leermoment. Fouten zijn de leermeesters van avonturiers.

Samenwerken is als een ontdekkingsreis in het dagelijks leven. Het verrijkt je leven met nieuwe ervaringen, kennis en vriendschappen. Dus, trek je avonturenlaarzen aan en ga samen met anderen op pad. Want het avontuur wacht op niemand, en samen is het altijd leuker

Brigitte Ars
   

Recente berichten