web analytics

Religie- en pelgrimage-expert
Mariëtte van Beek
leeft ‘on the road’

Mariëtte van Beek (60) is digital nomade, arabist én heeft een eigen bedrijf op het gebied van religieus erfgoed en pelgrimstochten. Ze is meestal on the road, als schrijver of reisleider, waarbij ze liever bij locals thuis verblijft dan in de hippe digitale nomadengemeenschappen.

Avontuur is voor haar: verdiepen in cultuur. “Het ligt ook in: durf eens anders te kijken.” Vooral religie is een onderwerp waar volgens haar vaak aversie tegen bestaat, maar wat belangrijk is om andere culturen te begrijpen – het grootste deel van de wereldbevolking is immers religieus. Als reisleider ziet ze het als haar missie om vooroordelen over religie en cultuur te weerleggen. “Duurzaam toerisme gaat voor mij ook over kijken naar wat mensen geloven”, zegt ze. Daar hoort ook bij dat je de lokale bevolking leert kennen, en de diversiteit van bijvoorbeeld de islam.”

We praten ook over spiritualiteit, iets wat wel oké wordt gevonden in deze tijd. Wat is toch de aantrekkingskracht van pelgrimeren?

Mariëtte laat zien dat je ook op oudere leeftijd nog heel avontuurlijk kunt leven. Wat voor eigenschappen heeft ze om zo’n leven te leiden? Is dit reizend leventje voor iedereen weggelegd, of hoe doe je dat als je het minder rigoureus wilt aanpakken? Hoe risicovol is dit leven? Waarom heeft Mariëtte geen toekomstplannen? En waarom vindt ze dat vrouwen van haar leeftijd die thuisblijven zich minder moeten aanpassen?

Je vindt Mariëtte onder andere op LinkedIn

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, auteur van het boek ‘Waar is het avontuur, zoektocht naar een avontuurlijker leven’ (Uitgeverij Querido), Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en de Avontuur Academy en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp, of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte

Podcast 600 x 400px website