Brigitte Ars: Auteur, oprichter, hoofdredacteur, podcaster
De oprichter van Alice Goes Wild heet niet Alice, maar Brigitte Ars. Ze richtte ook de Avontuurlijk Leven podcast op, waarvoor ze bekende en minder bekende mensen interviewt over hun avontuurlijke leven en luisteraars inspireert hetzelfde te doen. Deze podcast is ook te vinden op Columbus Travel. Daarnaast is ze oprichter van de Avontuur Academy waar ze mensen helpt een avontuurlijker leven te lijden.
Ooit leidde ze zelf een heel avontuurlijk leven (en inmiddels alweer, hoor!). Ze werkte als freelance journalist en correspondent in Azië en Afrika, o.a. voor De Volkskrant, Trouw en Radio 1, en als (hoofd)redacteur voor diverse uitgeverijen. Daarnaast schreef ze boeken, waaronder ‘Hoe wikkel je een sari om’ over haar leven in India.
Tegenwoordig is ze ook deeltijd Storytelling en experience design docent aan de afdeling Toerisme van Breda University of Applied Sciences (BUas). Sinds 2014 verdiept ze zich als onderzoeker in avontuur in de breedste zin van het woord, waaruit het boek ‘Waar is het avontuur. Zoektocht naar een avontuurlijker leven’ voortkwam (Querido, 2022). Ook gaf ze de masterclass Storytelling voor de National Geographic cursus Reisjournalistiek en heeft ze de cursus Reisverhalen Schrijven ontwikkeld voor Schrijven Online, het grootste schrijfplatform van Nederland.
Avontuurlijke mindset
“Avontuur gaat over outdoor, natuur, reizen in andere culturen – dat is het cliché. Want daarnaast gaat het over nieuwe stappen durven te zetten: naar het opzetten van een eigen bedrijf, website, of een nieuwe hobby. Avonturen kunnen heel klein zijn: ook in je eigen omgeving kun je avontuur aangaan in de vorm van kleine challenges of microavonturen. Zelf vind vooral de avontuurlijk mindset belangrijk: hoe sta je in het leven? Ben je moedig en nieuwsgierig, sta je open voor voor nieuwe dingen, durf je je eigen pad te volgen, je eigen leven te creëren, authentiek te zijn? Als auteur en docent heb ik hier ook veel onderzoek naar gedaan. Ik vind het leuk om avontuur en de avontuurlijke mindset niet alleen vanuit een praktische hoek te benaderen, maar ook vanuit een wetenschappelijke hoek.
“Hoe ik bij het platform gekomen ben? Ooit leidde ik als journalist leidde ik een avontuurlijk leven, en reisde ik solo of met een fotograaf door Afrika of Azie. Ik sliep in jungles en bij de lokale bevolking thuis. Later trouwde ik met een Indiër in Zuid-India. We woonden zes jaar in Maleisië, ik als correspondent, waar we kinderen kregen. Toen ik in 2004 terugkwam naar Nederland en was het leven als buitenlandjournalist geen optie meer. Ik had een gezin, een hypotheek en later een vaste baan als docent. Maar hoewel kinderen krijgen mijn grootse avontuur in mijn leven is, miste ik ook het ‘echte’ avontuur, en de enorme verrijking die het me bood.
In 2014 ontstond het idee voor een boek over avontuur, en later voor een platform of magazine voor vrouwen en avontuur. Daarmee begon voor mij een wereldwijde zoektocht naar avonturiers en hun verhaal, die zich ook vertaalde in het platform Alice goes Wild. In het begin leek avontuur een mannenwereld en vroeg ik me af waar de vrouwen zich bevinden. Het bleek dat ik in de verkeerde cirkels zat en het verkeerde avontuur aan het najagen was: het stereotype groots en meeslepende avontuur.
Niet veroveren, maar verbinden
“Hoewel Alice goed Wild ook voor mannen is, is het mijn missie om met name vrouwen te inspireren om het avontuur aan te gaan, op allerlei vlakken, en ze avontuurlijker te laten denken. Vrouwen zijn veel minder zichtbaar, als gaan ze tegenwoordig vake op avontuur dan mannen. Ik geloof dan ook dat vrouwen net zo avontuurlijk zijn. In mijn jeugd waren in alle avonturiersboeken mannen de held – alleen de Pippi Langkous en Alice in Wonderland had ik als voorbeeld – naar die laatste is het platform genoemd. Toch zijn er tal van vrouwen op een ongelofelijk moedige manier bezig met avontuur, waarbij ze ook nadenken op de positieve impact op de wereld om zich heen. Het maakt allemaal uit van een nieuwe, andere manier van denken over avontuur: niet meer veroveren, maar verbinden.
Het nieuwe avontuur
Alice goes Wild gaat ook over het Nieuwe Avontuur. “Daarin schuilt volgens mij de nieuwe richting waar het met reizen heen moet. Ontbucketlisten, en het onbekende zoeken in het bekende in plaats van het bekende in het onbekende. Ook dichtbij vind je verrassing en verfrissing. Ik geloof niet in bucketlists, maar in het zoeken van je eigen avontuur, de kruimels van je eigen nieuwsgierigheid volgen, en samenwerken met anderen, hoe anders ze ook zijn. Of dat nu een zwerftocht is door de plekken van je jeugd, een dag wild zwemmen, of een heel ander avontuur – je eigen onderneming starten bijvoorbeeld – alles gaat volgens dezelfde avontuurlijke principes, zoals ‘gewoon doen’. Zoals mijn jeugdheldin Pippi Langkous zou hebben gezegd: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.”