web analytics

Laat je inspireren!

Leef het Avontuur!

Ga je mee op avontuur?

Leef het Avontuur!

Brigitte Ars,
oprichter en hoofdredacteur

De oprichter van Alice Goes Wild heet niet Alice, maar Brigitte Ars. Ooit leidde ze een heel avontuurlijk leven. Ze werkte als redacteur en als freelance journalist en correspondent in Azië en Afrika, o.a. voor De Volkskrant, Trouw en Radio 1. Daarnaast schreef ze boeken, waaronder ‘Hoe wikkel je een sari om’ over haar leven in India. Tegenwoordig is ze deeltijd toerisme- en experience design docent aan Breda University of Applied Sciences. Sinds 2014 verdiept ze zich als onderzoeker in avontuur in de breedste zin van het woord.

“Avontuur gaat over over outdoor, natuur, reizen in andere culturen. Maar daarnaast over de stap durven te zetten naar het opzetten van een eigen bedrijf, website, of een nieuwe hobby. Avonturen kunnen heel klein zijn: ook in je eigen omgeving kun je avontuur aangaan in de vorm van kleine challenges. Ik vind vooral de avontuurlijk mindset belangrijk: hoe sta je in het leven? Ben je moedig en nieuwsgierig, sta je open voor voor nieuwe dingen, durf je je eigen pad te volgen, je eigen leven te creëren, authentiek te zijn. Als auteur en docent heb ik ook veel onderzoek hier naar gedaan en vind ik het ook leuk om avontuur en de avontuurlijke mindset niet alleen vanuit een praktische hoek te benaderen, maar ook vanuit een wetenschappelijke hoek te benaderen.  

“Hoe ik bij het platform gekomen ben? Ooit leidde ik als journalist leidde ik een avontuurlijk leven, en reisde ik solo of met een fotograaf door Afrika of Azie. Ik sliep in jungles en bij de lokale bevolking thuis. Later trouwde ik met een Indiër in Zuid-India en kreeg ik mijn kinderen toen we zes jaar in Maleisië woonden, ik als correspondent.  Tien jaar geleden kwam ik terug naar Nederland en was het leven als buitenlandjournalist met een gezin geen optie meer. Ik had een gezin, een hypotheek en later een vaste baan als docent. Maar hoewel kinderen krijgen mijn grootse avontuur in mijn leven is, miste ik ook het ‘echte’ avontuur, en de enorme verrijking die het me bood. Vijf jaar geleden ontstond het idee voor een boek over avontuur, en later voor een platform of magazine voor vrouwen en avontuur. Daarmee begon voor mij een wereldwijde zoektocht naar avonturiers en hun verhaal.  In het begin leek avontuur een mannenwereld en vroeg ik me af waar de vrouwen zich bevinden. Het bleek dat ik in de verkeerde cirkels zat en het verkeerde avontuur aan het najagen was: het stereotype avontuur.

 

Niet veroveren, maar verbinden

“Hoewel dit platform trekt, is mijn missie is vrouwen te inspireren op avontuur te gaan, en ze avontuurlijker te laten denken. Hoewel vrouwen veel minder zichtbaar zijn, zijn er volgens de cijfers inmiddels meer vrouwen dan mannen die avontuur aangaan – ik geloof dan ook dat vrouwen net zo avontuurlijk zijn. In mijn jeugd waren in alle avonturiersboeken mannen de held – alleen de heldinnen Pippi Langkous en Alice had ik als voorbeeld. Toch zijn er tal van vrouwen op een ongelofelijk moedige manier bezig met avontuur, waarbij ze ook nadenken op de positieve impact op de wereld om zich heen. Het maakt allemaal uit van een nieuwe, andere manier van denken over avontuur: niet meer veroveren, maar verbinden.

 

“In het Nieuwe Avontuur schuilt volgens mij de nieuwe richting waar het met reizen heen moet. Ontbucketlisten, en het onbekende zoeken in het bekende in plaats van het bekende in het onbekende. Ik geloof niet in bucketlists, maar in het zoeken van je eigen avontuur, de kruimels van je eigen nieuwsgierigheid volgen, en samenwerken met anderen, hoe anders ze ook zijn. Of dat nu een zwerftocht is door de plekken van je jeugd, een dag wild zwemmen, of een heel ander avontuur – je eigen onderneming starten bijvoorbeeld – alles gaat volgens dezelfde avontuurlijke principes, zoals ‘gewoon doen’. Zoals mijn jeugdheldin Pippi Langkous zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.”