web analytics

Op (winter)expeditie in het poolgebied
is voor iedereen weggelegd,
met Henk-Jan Geel

Poolgids Henk-Jan Geel organiseert met zijn bedrijf Arctic Adventure kleinschalige expedies in arctische gebieden. ‘Once in a lifetime experiences’, al zit er een kans in dat je dezelfde pool-passie krijgt als Henk-Jan. Inmiddels neemt hij talloze deelnemers mee naar Zweden, Noorwegen, Groenland, en nu ook Antarctica – maar ook in Nederland. Ook organiseert hij speciale vrouwenexpedities die worden geleid door gids Karin Sloove. De arctische expeditie-ervaring – in tent te slapen en met slee door wit landschap trekken – is voor iedereen weggelegd, vindt hij, en juist dat vind ik zo mooi aan deze organisatie.

Met enthousiasme praat Henk-Jan over het luisteren naar de stilte en het genieten van de rust op de eindeloze witte vlakte. De magische momenten in de sneeuw, zeker als je oog in oog staat met een eland. En hoe het dierenleven zich aan lijkt te passen aan de energie van de groep. Maar hij praat ook over de Groenland-expeditie, waar de dreiging van ijsberen een feit is. Zijn de tochten veilig? En waar moet je op letten?

In deze winterse podcast vertelt Henk-Jan ook waar zijn fascinatie voor de polen vandaan komt, hoe hij Groenland overstak (op NPO plus nog te zien) en hoe zijn bedrijf Arctic Adventure opbouwde. Wat betekent avontuur voor Henk-Jan? En waar liggen zijn dromen? En is zijn dagelijks leven, buiten de expedities, ook zo avontuurlijk?

Ook praat hij over zijn ‘buitenbeentjes’ waar hij zelf zo enthousiast over is: de reis naar de Sami (de ‘Lappen’), en vooral over de bijzondere winter-jaarmarkt in het Zweedse Jokkmokk waar de Sami al honderden jaren bij elkaar komen, en waar ik ook mee zou gaan (helaas is de markt afgezegd vanwege corona, maar deze podcast is opgenomen in december). En over zijn ouder-kind reis. Kortom, een inspirerende aflevering als je van het hoge noorden houdt.

Als je deze uitzending leuk vindt, luister dan zeker ook naar de podcasts Myra van Rooij die dwars door Noorwegen trok.

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences. In mei verschijnt haar boek: ‘Waar is het avontuur, zoektocht naar een avontuurlijker leven’ bij uitgeverij Querido.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp, of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte