web analytics

De onontdekte stad

 

10 x op avontuur in en rondom Breda

 

Breda is meer dan Bourgondisch. Natuurlijk kun je er gezellig winkelen, verdrinken in historie en een kroegentocht doen, maar bekijk de stad ook eens met een avontuurlijke blik. Sowieso is Breda een van de groenste steden van Nederland, en heeft de geweldige ambitie ‘Stad in het Park’ te worden. Hier mijn persoonlijke top 10, want ik woon er. Met als afsluiter nog wat plekken waar je avontuurlijk kunt eten.

 

1 – Wildzwemmen in de Galderse Meren

In de zomer is dit een fantastisch zwemplek in het Mastbos. Maar juist ook in de winter. Volgens de IJsman is er niets beter voor je immuunsysteem en huid dan zwemmen en douchen in koud water, en dit doen sommige Bredanaren dan ook op zondagochtend. De zwemplek ligt vlak bij het dorp Galder.

 

2 – DwaLen door het Mastbos

Dit oudste cultuurbos van Nederland is maar liefst 500 jaar oud. Het is zo immens dat je kunt verdwalen. Het is een van de mooiste en afwisselendste van Nederland, met een enorme geschiedenis. Je vindt er nog sporen van de 80-jarige oorlog. Dwaal over de zeven heuveltjes, door het Eeuwige laantje en langs de vennen, hopelijk kom je bosuilen en reeën tegen.

 

3 – Blind Wall Galleries

Een cultureel avontuur: de Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Iedere schildering is gebaseerd op een Bredaas verhaal dat past bij de locatie.

Je kunt een wandel- of fietstour doen, of met een gids gaan.

 

4 – Volg de Mark of Weerijs.

Breda heeft meerdere riviertjes. Volg een van deze rivieren vanuit Breda te voet, volg waar de rivier je naartoe brengt en je komt op verrassende, wilde plekken, bij oude Brabantse boerderijen met ooievaarsnesten, op drassige uiterwaarden en in bossen.

 

5 – Breda vanaf het water

Natuurlijk kun je ook een georganiseerde picknickboot huren, maar kayakken, roeien of een sloepje huren op de Mark is zeker zo leuk en brengt je ver…

6 – Stadsavontuur met een Storytrail.

Avontuurlijke stadswandeling. Beleef het beleg van de stad, ga op avontuur in het Turfschip en hoor hoe een geheime liefde de stad redde van de Spaanse onderdrukking. 

7 – Fiets het land uit

Fiets het land uit vanuit levende ansichtkaart het Ginneken, de Mark langs. Fiets langs het prachtige landgoed de Klokkenberg, de grens over naar België, naar bedevaartsoord Meersel, een dorp met een klooster met paters, een Lourdesgrot en frietkotten.

 

8 – Dompel je onder in Carnaval

Voor buienstaanders een vulgair zuip- en seksfeest, maar carnaval gaat om loslaten, overgave, buiten je comfortzone treden en even iets en iemand anders durven te zijn. Kan heel bevrijdend zijn om je een paar dagen per jaar als een halve malloot te gedragen…

9 – Volg de oude Smokkelroute van Strijbeek

Prachtige tocht van acht kilometer door het Brabantse landschap door de Strijbeekse heide met schapen en vennen. Vertrek vanaf pannenkoekenrestaurant ‘Het Smokkelaartje’.

10 – Paalkamperen in het Bredase mastbos (of bij Dorst of Chaam).

Helaas is wildkamperen niet toegestaan in Nederland, maar dit is een goed alternatief. Op sommige plekken zijn palen neergezet waar wildkamperen mogelijk is.

 

Avontuurlijk eten

Aan de uiteinden van de stad wordt het avontuurlijker. Op weg vanuit het Mastbos, op de Ginnekenweg, liggen leuke restaurants waar je anders kunt eten, waaronder het Surinaamse eethuis ‘Moksi Djarie’, Syrisch restaurant ‘Bloem van Damascus’ en ‘Tante Lein’ (Aziatisch streetfood). Loop meteen even boekhandel Van Kemenade & Hollaers binnen waar je allerlei verrassende boeken over Breda en omgeving kunt kopen. Vlakbij het station ligt de eveneens leuke Veemarktstraat. Jan en Alleman is een geweldige lunchtent waar mensen met een beperking werken en bij Puick staan ook insecten op het lunchmenu.

Brigitte Ars