web analytics

Avontuurlijke workshops

 

Ook een workshop-junkie? Deze zijn pas avontuurlijk!

Een verrassende, inspirerende workshop voelt als een microavontuur, zeker als het buiten is. Hier acht avontuurlijke workshops in ons land.

1. Avonturen met schapen

De symboliek van de kudde is altijd krachtig. Schapendrijven moet je met een groep mensen doen, maar hoe leuk is deze workshop. Je leert over leiderschap, samenwerking, maar ook over de unieke eigenschappen van bordercollies en hun schapenkuddes.

Op de Utrechtse Heuvelrug organiseert herder en mindfulness-trainer Daniel ook meer spirituele workshops met schapen. Zo organiseert hij zo nu en dan een workshop Sheepfullness (je kunt ook je eigen workshop samenstellen) en zijn er events om in de voetsporen van de herder te treden. Kijk hier voor meer informatie.

Groene wissel Maastricht
Thames Path

2. IJsmantraining

Een ijsmantraining is altijd een ruig, maar ook wel een spiritueel avontuur. IJsmantraining is stoer, maar zeker geen mannending. Er zijn zelfs ijsvrouwgroepen.

Niet alleen leer je uit je comfortzone gaan, een knop in je hoofd omzetten en dan het ijskoude water inglijden. Ook leer je over je ademhaling, net zo belangrijk. En dan vooral over de Wim Hof ademhaling.

Mijn persoonlijke goeroe is de arts Bart Biermans, die normaliter geweldige ijsmantrainingen organiseert op zijn woonboot in Amsterdam, waarbij je ook nog eens in het bubbelbad kunt zitten en in de Amstel kunt springen. (Yes, that’s me op de foto, met de onwennige blik) Nu organiseert hij ze tijdelijk in een kas, maar dat zal niet minder interessant maken want hij heeft een overtuigend verhaal.

Hopelijk kan hij ook weer snel zijn winterreizen naar o.a. IJsland, Noorwegen, maar ook de Ardennen uitvoeren. Lees hier het artikel over mijn ijsmanreis naar IJsland in februari 2020.

3. Buitenkoken

Enorm in opkomst en geweldig voor de winterbarbeque: outdoor cooking. Het ziet er alleen al fantastisch uit. Zelfs de Albert Heijn had deze zomer buitenkookspullen in de aanbieding, zo populair begint het te worden. Wie avontuurlijk wil leren koken kan tegenwoordig op veel plekken terecht zoals bij Het Buitenof bij de Kampvuurkok in SliedrechtEven googelen en de adressen vliegen je om de oren. Enuh..waar blijven de kokkinnen?

De man op de foto is overigens een van de bekendste expeditiekoks die uitlegde hoe je tijdens een expeditie kookt, toen ik ooit in Ierland was. Hopelijk wordt deze workshop ooit hier ook aangeboden.

 

Waterland Alice goes wild
Thames Path

De Workshops van Alice goes Wild: 4. ‘Avontuurlijk schrijven’ en 5. ‘Adventure Quest’

Ahum, mag ik ook even aandacht vragen voor de workshops van Alice goes Wild? Afgaande op de reviews zijn ze leuk, leerzaam, gezellig en avontuurlijk. En altijd deels buiten in het Bredase Mastbos (hopelijk in de toekomst ook op een andere lokatie. Je kunt me trouwens ook inhuren voor een vriendinnendag of bedrijfsuitje). 

Avontuurlijk schrijven (30 oktober) gaat niet alleen over hoe je een pakkend verhaal kunt schrijven, fictie en non-fictie. Het gaat ook over hoe je een avontuurlijke mindset aanneemt met schrijven. Je schrijft met lef, en vanuit je hart, bedoeld om te inspireren. We gaan met oefeningen het bos in.

Adventure Quest (29 november) is een reis door je leven: Wat is je droom? En hoe kun je die droom die je hebt, waarmaken? Hoe visualiseer je, hoe laat je los, hoe neem je de sprong? En wat heb je daarvoor nodig? Ook hier speelt de mindset een rol. En ook hier gaan we het bos in, met een mini-quest, om daarna terug te keren met verhalen die we delen bij de thee. Want ook dit is een echte sisterhood-workshop waarin je leert van elkaar. “Het heeft enorm veel energie gegeven om anders naar mezelf en mijn dromen te kijken”, zei deelnemer Anneke. 

6. Bosbaden

Bosbaden, of Shinrin Yoku, is voor mij – samen met wandelen – de manier om tot rust te komen – en nee, het heeft niets met zwemmen te maken. Ik vind het vooral facinerend omdat ik hiermee in een Japanse denkwijze duik, waardoor ik het idee heb dat ik in een andere wereld duik. Zelf vind ik het heerlijk omdat je met bosbaden een connectie met de natuur maakt, met je voeten in het zachte mos van het oude bos. Het wordt niet voor niets de yoga van de natuur genoemd. Hier vind je een kersvers artikel over een workshop bosbaden die ik heb gedaan bij de Shinrin Yoku Academie, welke de workshops ook aanpast aan de Keltische kalender.

 

Bosbaden Shinrin Yoku workshop

7.  Wildplukken

Wildplukken is waanzinnig populair op het moment, en wordt vaak gecombineerd met het zoeken naar medicinale kruiden. Dit wildpluk avontuur met lunch van Flang in de Pan is hartstikke leuk om te volgen. En hier vind je een overzicht per provincie.

8.  Strandjutten en jut-art

 Strandjutten is leuk voor kinderen en volwassenen. Bij deze workshop ga je op ontdekkingsreis, leer je over de dingen die je kunt vinden op het strand, en je kunt ook nog strand-kunst maken. Ook leuk voor een familie- en vriendendag. 

wELKE WORKSHOPS VIND JIJ ook nog AVONTUURLIJK? LAAT HIERONDER EEN REACTIE ACHTER!

 

Brigitte Ars