web analytics

Moniek Bluyssen interviewt Brigitte Ars
over haar boek ‘Waar is het avontuur?’.

Dit keer word ik (Brigitte Ars) zelf geïnterviewd door mijn leerhongerige, nieuwsgierige en avontuurlijke vriendin Moniek Bluyssen over mijn nieuwe boek ‘Waar is het avontuur. Zoektocht naar een avontuurlijker leven’; een persoonlijke, journalistieke zoektocht naar de betekenis van avontuur voor ons, de avonturier in jezelf en naar een avontuurlijker leven. Een zoektocht die o.a. voert naar het ‘friluftsliv’ bij de Noorse fjorden, naar de Explorers Club in New York en het romantische Exmoor Park in Engeland en waarbij ik o.a. spreek met avontuurlijke denkers, psychologen en filosofen.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn: Wat is avontuur eigenlijk, en waarom is het veel meer dan een tocht met een rugzak? Kan iedereen avontuurlijk worden? Wat maakt het soms zo lastig om in een gezinssituatie het avontuur aan te gaan, maar ook weer zo belangrijk voor jezelf en eventuele kinderen? Waarom is avontuur uberhaupt zo belangrijk? Is avontuur inderdaad een bevoorrecht westers fenomeen waar we geld voor betalen? Verschilt avontuur per cultuur? We gaan in op het matroesjka poppetje van avontuur, over de buitenkant, de lifestyle met zijn glimmende imago en de binnenkant van het poppetje, waar avontuur vooral gaat om een bepaalde manier van denken.

We bespreken ook hoe kwetsbaarheid een belangrijke rol heeft gekregen naast kracht. Mijn ervaringen bij de ‘mannelijke’ Explorer’s Club in New York tijdens een bijeenkomst van vrouwelijke avonturiers in Bristol en hoe mannen soms anders in avontuur lijken te staan dan vrouwen. Hoe vrouwen jaren buitengesloten waren van avontuur, dat moederdag nog steeds niet bijzonder avontuurlijk is en waardoor dat komt. Maar dat we ook zelf naast een avontuurlijke ‘Artemis-godin’ een andere godin in onszelf hebben die ons weerhoudt het avontuur tegen te gaan…

We praten over de verschillende vormen die avontuur kan aannemen (ook in je werk), de rol van storytelling en narratief coachen in avontuur, over friluftsliv en ‘adventureness’ als mijn alternatief voor mindfullness. Over mijn ‘microavontuur’ in Exmoor en de enorme impact die dit heeft gehad. En over de toekomstplannen, natuurlijk, o.a. met de Avontuur Academy.

Monieks favoriete uitspraak: “Het avontuur zit in jezelf. Het gaat erom dat je de zoektocht aangaat en de moed hebt om jezelf daarbij onder ogen te komen, en tegen te komen.”

Het boek van Brigitte is hier te bestellen en bij die fantastisch leuke boekhandel om de hoek.

In het interview wordt verwezen naar een eerdere podcast over Friluftsliv.

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, auteur van het boek ‘Waar is het avontuur, zoektocht naar een avontuurlijker leven’ (Uitgeverij Querido), Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp, of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte

Podcast 600 x 400px website