web analytics

wandelavontuur 

Trektocht over het Engelse ‘Zoutpad’

Wie kent inmiddels de bestseller ‘Het Zoutpad’ van Raynon Winn niet. Het indrukwekkende boek van het echtpaar dat alles verloor, en vervolgens het South-West Coast path in Engeland gingen lopen. Twee jaar geleden maakte ik een solotocht over een deel van ‘Het Zoutpad’ in Zuid-Engeland, over het ruigste en mooiste deel van het South West Coast Path: aan de kust van Exmoor Park.

Zoutpad

Drie jaar geleden liep ik een stuk van wat nu bekend staat als ‘Het Zoutpad’: het gedeelte van Porlock naar Coombe Martin in het prachtige Exmoor. Dit deel wordt ook wel de Wildernis Coast genoemd, omdat je vooral door de natuur loopt. Het wordt beschouwd als een van de mooiste delen van South West Coast Path. De kust is prachtig, je loopt over de hoogste klif van het hele kustpad, Great Hangman (318 meter), maar ook door de prachtige dorpjes met cottages. Met natuurlijk het decor van Exmoor National park, een heide- en moerasgebied wat bekend staat om haar wilde ponies.

Bovendien is het een Dark Sky reserve, zodat je hier extra goed sterren kunt kijken. Tof als je wild gaat kamperen. (Die wilde ponies zijn dan wat minder leuk, heb ik gemerkt. Vooral als er geruchten zijn dat het legendarische Exmoor Beast over de moors sluipt, zit je niet op geritsel en schaduwen te wachten.)

Piepklein kerkje in het bos 

De route is enorm afwisselend. Dan loop je weer over hoge kliffen, dan weer tussen de ponies of aan de kust. Mijn beginpunt, Porlock, is een idyllisch dorpje met cottages met rieten daken, en van hieruit loop je naar het vissersdorpje Porlock Weir, gelegen aan een stuk moerasland dat met vloed onderloopt. Van daaruit loop je door een aantal vreemde, oude tunnels het bos in.

Al gauw kom je op een van de meest bijzondere plekken: het Culbone kerkje (zie foto), een piepklein kerkje op een open plek in het bos, met oude graven. Van daaruit ben ik weer een stukje naar het binnenland gelopen, de prachtige Doone Valley, naar het leuke gehucht Malmsmead, waar ik die nacht kampeerde (de andere nacht heb ik wild gekampeerd).

Gedurende de hele tocht word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten. Eerst loop je nog naar de mooie toeristische haventje Lynmouth, waar je ook een aantal goede pubs hebt. Daarnaast klim je het liefst via de kustroute naar het hoger gelegen Lynton, naar een prachtig deel wat de Valley van de Rocks wordt genoemd – de Engelsen noemen het ook klein Zwitserland. 

Stamgasten in de Engelse pub

Als je verder naar het west loopt, kom je bij het schattigste theehuis waar ik ooit ben geweest. Vlakbij ligt Lee Bay, een geweldig strand om te zwemmen. Vanaf hier is de kust ruig, en loop je over hoge kliffen. Het pad loopt soms tegen een steile heuvel, maar het blijft goed te doen, ook voor mij, met mijn rugzak.

De enige echte uitdaging was Heddon’s Mouth, een diepe kloof, maar voordat ik weer ging klimmen, ging ik lekker lunchen in de historische ‘Hunters Inn’, aangezien er een hittegolf was. Gelukkig kom je in Engeland altijd makkelijk aan de praat met de lokale stamgasten!

 

Ontdekkingstocht

Vervolgens ben ik via het achterland weer naar de kust getrokken (waarbij ik op een gegeven moment door een veld met schapen en paarden moest; Engeland kent het recht van overpad dus soms is dit het handigst).

Ik ben dus ook regelmatig afgeweken van het pad, dat maakte het ook leuk. Het voelde zo meer als een echte ontdekkingstocht. Net waar ik naar op zoek was.

 

Informatie

Het South West Coast Path begint in Minehead, aan de noordkust van de zuidwestpunt van Engeland, en heeft een lengte van 1500 kilometer. Officiële informatie over het South West Coast Path vind je hier.

Mijn tocht begon in het idyllische Porlock, maar je kunt ook in het prachtige Bossington beginnen, of aan het startpunt van het South West Coast Path, in Minehead. Je kunt ook doorlopen tot het Ilfracombe met de prachtige haven, een soort natuurlijk zwembad. Mijn tocht was ongeveer 50 kilometer, maar ik ben ook regelmatig uitgeweken naar de binnenlanden om daar te ‘dwalen’.

Slapen

Ik sliep twee nachten in de Doone Valley, waar je vanuit de kust makkelijk naar toe kunt lopen. Je hebt er o.a. de geweldige campground ‘Cloud Farm’. Ook in Lynmouth en Coombe Martin zijn campings. Kamperen geeft enorme vrijheid. Er zijn wel B&B’s onderweg maar die kunnen ook aan de prijs zijn.

Bagage

Ik liep met rugzak, een klein tentje en wat eenvoudige kookspullen om soep en koffie te maken. Ik vond dat goed te doen. Hier vind je een paklijst. Je kunt ook je bagage laten vervoeren. Google op ‘Luggage transfer South West Coast path’, dan kan je vanzelf terecht bij verschillende services.

Zwaarte

De tocht is middelzwaar. Er lopen veel riviertjes en beken naar zee, waardoor je op sommige trajecten veel moet klimmen en dalen. Daarom is het handig om van tevoren te trainen.

Het Zoutpad, Raynon Winn is hier te bestellen, of via je lokale boekhandel.