web analytics

Boekrecensie

Magische plekken: “Waar magie te vinden is’

‘Waar magie te vinden is’ is een gids met de mooiste magische plekken ter wereld. Van Angkor Wat tot Stonehenge. Het is nu in deze corona-tijd vooral een gids om in weg te dromen. Maar wat zíjn magische plekken? Wat is mijn top 3 uit dit boek? En wat zijn voor jou magische plekken in Nederland?

Vooropgesteld: dit is een prachtig boek met mooie illustraties, en inspirerend in plekken waar ik nog eens naar toe wil gaan. Ook ik houd van magie, zeker in deze tijd met enerzijds veel soberheid en triestheid, en anderzijds de sprankelende magie van de feestdagen. Al eerder schreef ik een artikel over hoe je een magisch leven krijgt: een buitengewoon leven waarvan je dacht dat het niet haalbaar was.

Dus toen ik dit boek voor mijn verjaardag kreeg, was mijn nieuwsgierigheid meteen gewekt. Want: wat zijn magische plekken?

Verbazingwekkende plekken

Nikki van de Car, de schrijfster van dit boek, die met haar gezin op Hawaii woont en volgens mij niet Nederlands is, geeft in haar nawoord aan in magische plekken te geloven. Maar wat zijn dat volgens haar? Sommige plekken zijn gewoonweg verbazingwekkend, omdat ze door de mens of de natuur zijn gemaakt, zoals Stonehenge. Andere plekken geven een onbestemd gevoel, omdat er ooit iets is gebeurd, zoals de Franse wijk in New Orleans waar ooit slaven werden verkocht. Weer andere boezemen ontzag in, zoals Lourdes en de Ganges. Andere plekken zijn heilig. En door weer andere plekken lopen leylijnen, waardoor ze bijzonder aanvoelen.

Magische plekken
magische plekken Fairy glenn

Van de Car laat in haar gids meerdere categorieën zien:

* Sprookjesachtige locaties

* Heilige grond

* Magie in de natuur

* Spookplaatsen

* Plekken waar de tijd heeft stilgestaan

* Aard-chakras’s

* Leylijnen

WAT ZIJN MAGISCHE PLEKKEN IN NEDERLAND?

Lezend door het boek kwam ik helaas geen plekken in Nederland tegen, hoewel ik zelf wel ervaringen heb met zulke plekken. Ik denk aan de Heksenwaag, Pampus (waar het zou spoken door een verdronken admiraal) en spookkastelen als Waardenburg en Hoensbroek. Maar ook bijvoorbeeld de Hunebedden met de mythe van Ellert en Brammert.

Vaak liggen ze bij je om de hoek: in het Liesbos bij mij in Breda stond lange tijd een Koortsboom, waar mensen een lap inhingen om te verzoeken de koorts te verlagen. Ook sommige ervaringen voelen magisch aan, zoals bosbaden. Als jij plekken kent die magisch aanvoelen, laat het dan hieronder weten, dan zal ik die later meenemen in een nieuw artikel.

Mijn top 3 van magische plekken

Er staat een aantal plekken bij in het buitenland die ik heb bezocht en de moeite waard zijn, zoals de Angkor Wat, de Giant Causeway, de Ganges en Mount Saint Michel. Maar veel plekken kende ik nog niet. Opvallend is dat de meeste magische plekken in Europa ten noorden of westen van Nederland liggen. Deze drie plekken staan op mijn lijst:

de reis van de held

1. Fairy Glen op eiland Skye, Schotland

Hier is het landschap onaards mooi, met kleine meertjes en heuvels, watervallen en vreemde trappen (zie foto’s hierboven). Fairy Glen is slechts een piepklein dal tussen twee dorpjes. Er zijn zelfs steencirkels te vinden, hoe magisch kun je het hebben (al zijn die natuurlijk door mensen gemaakt. Denken we…)

2. LLYN Y FAN FACH, WALES

Dit prachtige mysterieuze meer in Wales zou het huis zijn van de bekende Lady of the Lake. Maar een andere legende gaat ook over een vrouw die bijzondere krachten zou bezitten. Ze vluchtte naar het meer en haar zonen erfden haar krachten. Ze begonnen een dynastie van kruidengenezers die nu nog steeds praktiseren, de Artsen van Myddfai.

de reis van de held

3.HAFNARFJORDUR, IJSLAND

Meer dan de helft van de IJslandse bevolking gelooft in elfen, het Huldofolk. Ze schijnen vooral in dit havenstadje bij Reykjavik te wonen.  De elfen werken op boerderijen, hebben een gezin en een huis en houden zich afzijdig van de mensenwereld. Er worden zelfs wegen voor ze omgelegd om ze niet te storen, en de elfen beschermen mensen bij auto-ongelukken. Helaas ben ik ze niet tegengekomen in IJsland, maar in zo’n leeg land is het veilig autorijden, dus de kans was al klein…

 

Brigitte Ars