web analytics

Zelf avontuurlijk aan de slag

Maak je eigen route: een tocht door mijn (of jouw) jeugd

Natuurlijk kun je een van de zovele routes lopen of fietsen die Nederland rijk is, maar hoe leuk is het niet om je eigen pad te volgen, en zelf een route met een eigen thema te maken. Ik ging aan het werk en zette een tocht door mijn jeugd in onbekend maar mooi Noord-Limburg (Reuver en omgeving, om precies te zijn) in elkaar, door de pareltjes uit mijn jeugd aan elkaar te rijgen. Dat leverde niet alleen een bijzondere tocht op, maar ook een bijzondere ervaring..Met tips van een echte local!

Ronckensteijn

Hoe leuk is het niet een eigen fiets- of wandeltocht maken! Er zijn vele manieren om dat te doen. Ik besloot uit te gaan van de pareltjes van mijn jeugd, met startpunt Reuver, mijn geboorte- en woonplek van vroeger met het beginpunt aan de Schinheuvel. Uiteindelijk heb ik er via www.afstandmeten.nl. Maar je kunt natuurlijk ook een gewone wandelkaart kopen en die intekenen. De foto’s bij dit artikel zijn trouwens allemaal onderweg genomen bij mijn 30kilometer-lange fietstocht die ik uiteindelijk heb uitgezet. Zó mooi is Noord-Limburg.

 

Tocht door mijn herinneringen 

Het aardige was dat dit voor mij een echte ‘trip down to memory lane’ was waarbij ik  regelmatig werd bevangen door nostalgie. Ik woon al sinds mijn zestiende niet meer in Reuver, maar ik ben er wel opgegroeid. Ik koester vlagen herinneringen van toen ik met mijn ouders langs de Duitse grens fietste (toen nog een grens, met allemaal loopgraven en bunkers uit de oorlog waar mijn ouders altijd over praatten), de bossen waarin ik uren alleen in kon dwalen (ik was een echt buitenkind) en de café’s waar ik mijn eerste vriendje ontmoette. Allemaal plekken die in mijn tocht moesten passen. Omdat mijn moeder jong gestorven is, was het uitzetten van deze ‘tocht door mijn jeugd’ ook bijzonder om te doen.

Ik hoop de tocht ooit nog eens met mijn tienerdochters te fietsen, maar die hebben nu ook wel iets anders aan hun hoofd dan met mama door haar jeugd te fietsen. Ik denk dat ik de route met beschrijving maar gewoon ga uitprinten en lamineren, wie weet waar dat toe leidt..

Dat dit deel van Limburg ook een prachtig onontdekt gebied is, daar kwam ikop wat oudere leeftijd pas achter. Je ziet de schoonheid niet als je er in woont, en het is gelukkig ook niet een enorm toeristentrekker. Velen reizen immers in één rechte lijn door naar Zuid-Limburg. Zeker het uitwerken van deze tocht heeft mij de omgeving nog meer doen waarderen.

Maak je eigen route Beesel

De tocht

Op de foto zie je de fietsroute (30 kilometer) die ik heb uitgezet. Hier noem ik er een aantal ‘highlights’ die je op tocht tegenkomt. Tips van een echte local!

  •  Startpunt zijn de Reuverse bossen aan de Maas, met haar kapelletjes en kastanjelaantje waar ik in de herfst met laarsjes aan kastanjes ging rapen. Het is het bos waar ik uren alleen of met vrienden ronddwaalde, en dan het liefst bij de oude loopgraven vand e oorlog en de moerassige gedeeltes. Aan de Maas ging ik jaren wandelen met de hond, met uitzicht op de ruïne van Kessel, een van de belangrijkste kastelen van Limburg. 
  • Reuver schijnt van ‘rover’ te komen, want die zaten hier vroeger wel degelijk. Door Reuver stroomt de Schellekesbeek, een beek waar rovers aan de bel schenen te trekken zodra er een interessante prooi aankwam. Limburg was toen nog echt woest gebied!
  • In het centrum van Beesel ging ik iedere zondag uit. Wat ik daar allemaal heb uitgespookt ga ik je maar niet verklappen, maar in de twee cafe’s speelde zicht een groot deel van mijn puberleven af.
  • Beesel is bovendien Drakendorp: iedere zeven jaar organiseren de Beeselnaren een groot festijn: de Drakenspelen waarbij de overwinning van Joris tegenover de draak wordt nagespeeld. Dat doen ze al eeuwenlang. Indrukwekkend, omdat het echt een initiatief van de inwoners is, en de acteurs zijn dan ook lokale mannen, vrouwen en kinderen. Je ziet dan ook overal drakenvlaggen hangen.

  • Beesel is wel eens gekozen tot mooiste dorp van o.a. Europa. De omgeving is inderdaad prachtig, met haar donkere bossen en oude molen. Wist je dat dit een van de plekken is waar de laatste wolven gezien zijn? En gedood, want ze hebben een paar eeuwen geleden maar liefst elf kinderen opgepeuzeld.
  • Eigenlijk is het nabijgelegen Asselt nog mooier, je krijgt hier echt een buitenlands gevoel. Hier ligt het idyllische Rozenkerkje (foto hierboven). Je hebt er leuke terrasjes met zicht op de Maas. Ik fietste er vroeger met mijn moeder heen om koffie te drinken.
  • De Duitse bossen zijn de bossen aan de grens, waar je toen nog een paspoort voor nodig had. Hier vind je bunkers en loopgraven. Ook hier loopt de route langs en ga dan ook koffie drinken bij De Witte Stein aan de grens.
  • Een echte omfietsparel is het belachelijk mooie Ronckenstein met haar watermolen en vijver, waar je even in de middeleeuwen duikt (zie de bovenste foto). Het is nu een beschermd dorpsgezicht, en een van de onbekendste, piepkleine geheimen van Nederland (maar ik ben wel wat bevooroordeeld…). Van hieruit lopen ook een aantal fiets- en wandelroutes, dus stap even van je fiets om naar de eenzame Mariakapel in het bos te lopen, mocht je deze route willen fietsen.

Denk eens na voor jezelf: hoe zou zou jouw ideale route eruit zien?

Brigitte 

 

Maak je eigen route Beesel