web analytics

Boekrecensie

Legendarisch wandeltochten in ‘Wanderlust Europa’

De bekende Wanderlust-serie doet niet aan middelmatig. In dit schitterende lijvige koffietafelboek staan de 30 meest legendarische ‘hikes’ van Europa. Nu in het Nederlands vertaald. Met in dit artikel: mijn persoonlijke tips.

Het boek ‘Wanderlust Europa’ kwam vorige week binnen en sindsdien zit ik er ieder dag wel een tijdje in te bladeren, al is het maar door de schitterende fotografie. In het 325-pagina dikke boek staat een collectie van de mooiste, meest legendarische wandelpaden van Europa. Als fervent wandelavonturier is het altijd fijn om te kijken wat de ‘next big thing’ kan zijn, en dit boek is daarvoor zeker een brok inspiratie (en heeft daarnaast ook veel praktische informatie). Zal ik na Laugavegur die andere tocht in IJsland lopen, die net zo lang is? Of toch naar Noorwegen gaan, of de Kungsleden in Zweden? En hé, de Ardennen staan er ook in, ook dat is nog een optie.

De Beste wandelroutes van Europa

‘Wanderlust Europa’ is onderverdeeld in de regio’s noord, centraal, oost, west en zuid Europa. De paden zijn zorgvuldig bij elkaar gezocht. Uit een lange lijst bleven uiteindelijk 30 wandelingen over die allemaal een hoofdstuk hebben gekregen, plus nog eens 21 bonuspaden. De verscheidenheid is groot: van reizen door de wildernis die weken duren – zoals de Cape Wrath Trail in de Schotse Hooglanden – tot vrij eenvoudige tochten van een paar dagen. Langs stranden, over heuvels, door dalen en over vlaktes..

Wanderlust Europa

Mijn favorieten:

1. The Kerry Way (220 km, 7 tot 9 dagen, niveau: gemiddeld)

Hier loop je door een van de mooiste delen van Ierland: op het schiereiland Kerry aan de ruige westkust . Zelf heb ik ooit de bekende ‘Ring of Kerry’ gereden, maar ik weet zeker dat een voettocht over dit schiereiland nog vele malen mooier is. Je vindt er nog zelfs stukjes oud-Keltisch regenwoud. Er staan stokoude ringforten die volgens legendes door de fairies zijn neergezet. Neem geen stenen mee, dat brengt ongeluk. 

Wanderlust Europa

2. Aragon, Spanje: Faja de Pelay in de Ordesavallei: het Europese antwoord op Yosemite Valley (dagwandeling van 19 km, niveau: gemiddeld)

Aragon ligt ver en afgelegen. In deze verborgen vallei in de Pyreneeën is het leven dan ook nog steeds zwaar. Je bevindt je hier in een stukje Europa onder de kaasstolp, met kleine gehuchten. De kans zit erin dat er een lammergier boven je hoofd gaat cirkelen. Helaas stierf de Pyreneeënsteenbok, die juist hier zijn habitat had, in het jaar 2000 uit, al kom je wel andere steenbokken tegen, en misschien wel een bruine beer. Het niveau van de tocht staat te boek als ‘gemiddeld’.

Wanderlust Europa
  1. Transkaukasisch pad, Opper-Svanetië, Georgië (gemiddeld niveau, 135 km, 6 tot 8 dagen)

Het Transkaukasisch pad is nog in aanleg, en dit gedeelte is al klaar, en tevens een van de mooiste delen. Vroeger lagen hier weliswaar paden voor herders en locals, maar nu worden er bruggetjes aangelegd, nieuw paden gemaakt en wegwijzers neergezet. Dat betekent ook inkomen voor de plaatselijk bevolking. Als je iets heel bijzonders wilt doen, lijkt me dit een fantastische optie. Koop zeker ook het boek Wanderlust om al een beetje voor te proeven.

Wanderlust Europa, Gestalten | Kosmos uitgevers, 325 pagina’s is te koop via je lokale boekhandel.

 

Brigitte Ars