web analytics

Avontuurlijke mindset

Intuïtie: zo vaar je weer op je innerlijk navigatiesysteem 

Intuïtie kan handig zijn om nieuwe avonturen in je leven aan te gaan. Luisteren naar en vertrouwen op je innerlijk stem zorgt ervoor dat je moedigere keuzes maakt.

Luister naar je intuïtie, je hoort het zo vaak. Intuïtie is onze innerlijke gids die tot ons spreekt. Je innerlijke wijsheid. Soms beschermt hij ons tegen pijnlijke situaties. Maar meestal moedigt de intuïtiestem ons aan om belangrijke, spannende beslissingen te maken – het volgende avontuur aangaan. Als je vertrouwt op je intuïtie, kunnen er magische dingen gebeuren. Maar hoe doe je dat?

Wat is Intuïtie?

Intuïtie geeft ons het vermogen geeft om iets te direct te kennen zonder analytische redenering, terwijl het de kloof tussen bewuste en onbewuste delen van onze geest overbrugt, en ook tussen instinct en rede, zegt Francis P Cholle, schrijver van ‘The Intuitive Compass’. Het is het moment dat je het beste nadenkt zonder na te denken, zegt bestsellerauteur Malcolm Gladwell, die er eveneens een boek over schreef.

Zelf ervaar ik intuïtie als iets wat onderhuids signalen geeft, aan me trekt, duwt, of een boodschap uit mijn binnenwereld geeft om een bepaalde richting op te gaan. Het voelt als een soort lichtpunt, of een vuurtje. Je weet dat er iets zit. Het is dan de plek waar het licht is, die niet donker voelt of waarvan je een knoop in je maag krijgt.

Intuïtie wordt vaak verstoord

Het lastige is dat je intuïtie behoorlijk kan worden verstoord, zeker omdat in het Westen rationaliteit lang voorop heeft gestaan. Vaak komt dat al door je eigen stem, als een papagaai op je schouder die je van alles influistert en je de andere kant op wilt sturen: doe het niet, luister er niet naar, je hebt geen tijd, zoek zekerheid, je kunt het niet. Die ratio-stem zal meestal influisteren dat je lekker in je zekerheid en comfortzone moet blijven, want de stem is vaak gebaseerd op overtuigingen van anderen uit het verleden: je ouders, vrienden, de maatschappij. Die papagaai moet je soms even in zijn kooi parkeren, zodat je vervolgens weer kunt intunen op jezelf. Pas dan kun je beslissingen nemen die niet alleen op je ratio of dat stemmetje zijn gebaseerd, maar ook connectie hebben met geest, lichaam en onderbewustzijn.

Intuitie alice goes wild

Extern navigatiesysteem: soms handig, soms niet

Niet alleen de stem in jezelf heeft invloed op je intuïtie, maar ook die van anderen. Stel mijn intuïtie zegt me dat ik iets wil doen in mijn leven waarmee ik anderen wil inspireren, iets met avontuur bijvoorbeeld. Dan kan het handig zijn om hier met anderen over te spreken. Dat heeft een voordeel: Je krijgt inzichten en adviezen hoe je het kunt aanpakken. Maar je kunt ook meer belemmeringen gaan zien. Sommigen zullen je afraden om iets te doen, omdat het duur is, tijd kost, of omdat het al bestaat. Maar wat beter is voor een ander is niet altijd goed voor jezelf. Dat wordt je gedachtegoed dat van iemand anders. Juist daarom moet je naar je innerlijk stem luisteren. Je weet zelf beter wat goed voor je is, ondanks het positieve inzicht of de negatieve belemmeringen van anderen. Je kunt zelfs besluiten om een intuïtief idee voor je te houden, en pas als je het uitgewerkt hebt, de wereld in te slingeren.

Intuitie alice goes wild

Maar je kunt er ook anders instaan. Zo heb ik ooit werk aangenomen omdat een ander vond dat het een goed idee was. Had ik eerlijk naar mijn intuïtie geluisterd, dan had ik geweten dat het niets voor mij was. Van de andere kant: hoe erg is dat? Ook daar heb ik van geleerd.

Intuïtie kan niet alleen handig zijn om je doel te bepalen, maar ook voor ‘onderweg’ tijdens je journey. Ook dan kan je innerlijke wijsheid je helpen om je richting te bepalen bij de lange, kronkelige weg die je moet volgen. Hoe, dat kun je leren. En hoe vaker je het doet, hoe beter je zult luisteren naar je innerlijke navigatiesysteem. Hieronder vindt je tips.

Zo ontwikkel je intuïtie, aldus deskundigen:

  • Solo reizen of wandelen is een goede manier om in contact te komen met je intuïtie. Al wandelend kom je op een meditatief, dieper niveau met jezelf en krijg je boodschappen of emoties door. Daar is niks zweverigs aan, dat gebeurt vanzelf.
  • Als je intuïtie je iets ingeeft, dan doe het gewoon eens.
  • Vertrouwen hebben in jezelf is de basis van intuitie. Kijk eerlijk naar wie je bent. Vertrouw erop dat je innerlijke wijsheid je door uitdagende situaties helpt. De grootste blokkades die dat vertrouwen in de weg staan zijn angst en twijfel. 
  • Om te leren vertrouwen op jezelf en je innerlijke stem zul je moeten ontdekken en experimenteren met besluiten nemen. Begin daarmee in lage risico situaties, thuis of op je werk.  
  • Avonturen zijn bij uitstek geschikt voor te experimenteren met intuitie. Ga bijvoorbeeld eens op reis naar een gebied dat je niet zo goed kent, of maak een dagtocht om te dwalen. Zet eens je externe navigatiesystemen uit (de kaart, de TomTom, en ga alleen) en vaar op je innerlijk navigatiesysteem. Vertrouw op je innerlijk kompas en pak de signalen op uit je omgeving, zoals de stand van de zon en de loop van de paden.

 

Brigitte Ars