web analytics

Bezinningspaden

Vijf inspirerende bezinnings-wandelpaden in Nederland

Er verschijnen steeds meer ‘wandelingen met inhoud’, ofwel bezinningspaden, zoals het Pad van de Vrijheid en de Walk of Wisdom. Wandelen langs deze prachtige routes geeft lopen een diepere betekenis en is niet alleen een fysiek, maar ook een mentaal avontuur. Hoewel ze vaak een lange afstand overbruggen kun je er ook etappes van lopen, zoals ik zelf heb gedaan. 

1 – Walk of wisdom

De Walk of Wisdom is een prachtige en bijzondere Nederlandse langeafstandsroute van 136 kilometer, bedoeld als lokaal alternatief voor de bekende Camino de Santiago. Het pad loopt over boerenland, over heuvels en door de mooie Ooijpolder en de Mokerheide in de omgeving van Nijmegen. Het pad staat voor het vinden van je eigen wijsheid en verbondenheid.

Inspirerende-paden-Alice-goes-wild-avontuur

Veel mensen lopen de tocht alleen, maar ik ben gezellig met vijf vriendinnen van mijn studie op pad gegaan. We liepen ook nog eens lekker dwars tegen de richting in (en dwaalden soms dus ook af omdat we de bordjes niet konden zien).

Als dwarsliggende wandelaars kwamen dit charmante trekpontje tegen in de Ooijpolder, waarvan ik niet zeker weet of het deel uitmaakt van de route of dat we ‘een brug te ver’ zaten, maar deze uitdagende oversteek is zeker de moeite om voor om te lopen. 

Andere mensen doen de Walk of Wisdom echt als een pelgrimstocht. Omdat we tegen de klok inliepen kwamen wij veel pelgrims tegen, bijvoorbeeld mensen van wie je kon zien dat ze ziek waren geweest. Ik weet uit verhalen van anderen dat mensen die in een transitiefase zitten de tocht veelal lopen, bijvoorbeeld na een scheiding of als de kinderen het huis uit zijn.

De bedoeling is dat je deze geweldige tocht in één keer loopt, maar zelf heb ik besloten hem op te splitsen. De foto’s in dit artikel zijn van een paar etappes die ik heb gelopen: het deel in de prachtige Ooijpolder en langs de Duivelsberg in Nijmegen. Het is een verbazend mooi stuk Nederland, waar ook nog veel andere avonturen te beleven zijn.

Inspirerende-paden-Alice-goes-wild-avontuur

2-het pad van de vrijheid

Nieuw is het Pad van de Vrijheid. Dit is een wandelroute van ongeveer 150 kilometer rondom Wageningen. De route is bedoeld om al wandelend de vrijheid te herdenken, te beseffen dat we in vrijheid leven en deze te beleven. Het pad dient ook om je vooruit te laten kijken naar de toekomst, om je te inspireren je eigen vrijheid vorm te geven – om je te laten nadenken wat vrijheid doet met je leven. 

Inmiddels bestaat er een wandelgids van het Pad van de Vrijheid. Behalve de route lees je ook over bijzondere punten langs de route. Begin- en eindpunt van het pad is het Wageningse Hotel De Wereld, de plek waar het in 2020 75 jaar geleden is dat de capitulatieonderhandelingen plaatsvonden en de vrede werd getekend. 

Inspirerende-wandelingenalice-goes-wild-
inspirerende wandelingen

8 – Westerborkpad

Hoe dicht kun je bij de oorlog komen? In Amsterdam begint het Westerborkpad, een bezinningsroute waarbij je wandelt in het spoor van de Jodenvervolging naar voormalig Kamp Westerbork. Het pad is 340 km lang, en bestaat uit 31 etappes. Het volgt de deportatieroute die veel slachtoffers van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog moesten volgen en voert langs onderduikadressen, synagogen en andere historische punten.

Neem alleen al de eerste indrukwekkende etappe in Amsterdam die echt de moeite waard is voor een dagtocht. Het pad start bij de Hollandsche Schouwburg, vroeger een verzamelplaats voor Joden. Het voert langs allerlei monumenten en herinneringspunten van de jodenvervolging in Amsterdam. Andere mooie delen van de route: bij Vierhouten ligt een voormalig ‘verscholen dorp’, het Pas-op-Kamp. En vergeet ook niet het historische Nijkerk met het mooie museum, waar een interessante expositie is over het Westerborkpad.

Het pad is een initiatief van de Jan Dokter die 60 jaar na de oorlog met eigen ogen de plaats wilde zien van waaruit zijn familie was gedeporteerd naar vernietigingskampen. Ter nagedachtenis aan zijn familie liep hij de route. Voor de Koninklijke Wandel Bond (KWBN) ws het reden om er een officieel pad van te maken.

4. GELUKKIGeRWIJSPAD  

Vanuit het prachtige Amersfoort vertrekt het 125 kilometer lange Gelukkigerwijspad. In de 15e eeuw was Amersfoort een bedevaartsoord waar pelgrims uit alle streken vandaan kwamen om wonderen te zien. Het Gelukkigerwijspad is een inspirerende hedendaagse pelgrimstocht van 125 km waarin je geluk voor jezelf en anderen vindt door te delen en ontvangen. Je kunt een pakket bestellen met o.a. de landkaart ‘Op weg naar Geluk’, twee ansichtkaarten voor onderweg en een geluksmunt.

 

Inspirerende-wandelingenalice-goes-wild-

5 – Geertje Arendspad 

Het Geertje Arendspad van 18 kilometer (mooie dagtocht dus!) loopt tussen Amersfoort en Nijkerk en kan de opmaat zijn voor het Gelukkigerwijspad, maar je kunt het ook daarna lopen. Deze mooie wandeling gaat over ’thuisgevoel’. In 1444 wandelde Geertje Arends naar Amersfoort om daar in een klooster te gaan wonen. Het Mariabeeldje dat ze in die tijd meebracht is het begin van de rijke geschiedenis van pelgrimage in dit gebied, die met het Gelukkigerwijspad weer een nieuwe betekenis heeft gekregen. 

TIP 

Download gratis ‘De 40 leukste microavonturen in Nederland. Microgids voor ontdekkingsreis in eigen land’ voor aanvullende ideeën. Je vindt de gids onder ‘Cadeautje van Alice’!

Brigitte Ars