web analytics

Boekrecensie

‘In de lengte: 3000 km solo door de Noorse bergen’

In haar boek ‘In de Lengte’ vertelt Myra de Rooy over haar epische wandeltocht door de ruige bergen van Noorwegen, van het zuiden naar de Noordkaap. Moedig, indrukwekkend en groots: alles in dit boek is de overtreffende trap.

Het eerste bewonderenswaardige feit valt al te lezen op de eerste bladzijden. Geoloog Myra de Rooy startte de tocht vlak voordat ze zestig jaar werd, een leeftijd waarop veel mensen al – terecht of onterecht – aan kwaaltjes leiden en aan het afbouwen zijn. Als een wat jongere midlife adventurer vind ik zo’n rolmodel waanzinnig inspirerend, niet alleen voor mij, maar ook voor jonge generaties. Een pluim waard. Heerlijk toch, een leven lang avonturieren?

Avontuur van de allerhoogste plank

Nu is dit ook nog eens avontuur van de aller-, allerhoogste plank, dus daar gaat mijn tweede pluim naar toe. Het is ploeteren en afzien tijdens de drieduizend (!) kilometer lange solo-voettocht, waarbij Myra soms dagen niemand tegenkomt. Vooral in de winter is het zwaar, op de slee en ski’s, waarbij ze kampeert bij -34 graden en dagenlang vastzit in afgelegen berghutten. Ze sopt door arctische toendramoerassen met rendieren, beklimt heilige bergen en steekt kolkende rivieren over.

 

Boek In de Lengte More de Rooy Alice goes Wild

Waarom ze dit doet? De bergen putten haar uit, maar laden haar ook op, vertelt ze. Steeds weer komt ze er met nieuwe energie uit. Bovendien werd de kiem gelegd in haar jeugd. Het wandelen door de bergen was haar met de paplepel ingegoten. Later zocht ze de hogere bergen op, de Himalaya’s, en zo bouw je langzaam je gradatie van avontuur op.  Niet voor niets heeft ze een fascinatie voor de bergen en de bewoners, iets wat door het hele boek weerklinkt. Want naast het gevaar en het geploeter geniet ze enorm: van de stille meren, de woeste gletsjer. Het fantastische ruige landschap dat haar telkens omarmt, en wat ze tot in mooie details weet te beschrijven, maar ook zichtbaar is op de vele foto’s die ze heeft genomen.

Samen met de Sami

Maar dit is niet een ego-document. Allesbehalve. Met precisie schetst ze de wereld die op haar pad komt, en geeft die wereld journalistieke of wetenschappelijke duiding. Het meest fascinerend zijn nog de ontmoetingen, de mensen die ze tegenkomt. En dan met name de Sami, vroeger de Lappen genoemd, het inheemse volk dat altijd te kampen heeft gemaakt met discriminatie van de Noren. Zo spreekt ze de zangeres Mari Boine, die ik me nog herinner van een indrukwekkende YouTube documentaire waarin ze vertelt over de uitbuiting van haar volk, en de onderdrukking van de religie en culturele gewoonten, en hoe dat ook haar en haar familie trof.

Boek in de Lengte Myra de Rooy

Als je dit stoere boek leest kun je je haast niet voorstellen dat honderd jaar geleden vrouwen niet werden toegelaten tot de Explorers’ Clubs, omdat ze niet avontuurlijk zouden zijn. Het is geweldig om steeds meer vrouwen te zien die deze gradatie van avontuur aandurven. Want voor deze fysieke uitdaging, de gevaren, het afzien en de eenzaamheid is buitengewoon veel lef nodig. Een boek dat alle vrouwen met een avontuurlijke geest zouden moeten lezen.

 

 ‘In de Lengte. 3000 km solo door de Noorse bergen.’ Myra de Rooy, met foto’s geïllustreerd. 350 pagina’s. Hier te bestellen of bij je lokale boekhandel.

Enthousiast over wandelen in Scandinavië? Lees dan ook over het boek Onderweg van Francine Postma.

Brigitte Ars