In de ban van de heks: de Hexenstieg en Walpurgisnacht
Niet de allermooiste, maar wel een Duitse toptrail en erg interessant. In de meivakantie ging ik niet alleen op Workation, maar op Wiccation (wicca = hekserij). In de Harz liep ik het Heksenpad en vierde Walpurgisnacht, een soort Halloween. Nogal confronterend, want ik kwam erachter dat ik, als ik honderden jaren geleden had geleefd, als avontuurlijke vrouw vast en zeker ook op de brandstapel was beland..
Door Brigitte Ars
(Voor de fotogallery: zie onderaan de pagina).
Drie dagen lang liep ik de Hexenstieg in de voormalig Oostduitse Harz – het ruigste en meest authentieke deel. Ook vierde ik Walpurgisnacht, het feest dat volgens de christenen hekserij moet tegengaan, maar in de Harz lang werd gezien als de nacht waarop de heksen boven de Brockenberg zweefden, rond het vuur dansten en een pact sloten met de duivel.
Wat is de Hexenstieg?
De Hexenstieg loopt door sprookjesachtige dorpen met vakmanshuizen, langs diepe kloven en door verontrustend apocalyptisch landschappen, alsof je door een scene van de Blair Witch trekt, waardoor mijn verbeelding af en toe best op hol sloeg, zeker omdat ik solo liep. De oorzaak van dat geteisterde landschap is triest: klimaatverandering en monocultuur hebben gezorgd voor een massale sterfte van de sparren. Ook loopt de ‘Witches Trail’ over de befaamde Brockenberg, met zo’n 1100 meter de puntmuts van Noord-Duitsland.
In de Harz werden – net als door heel Europa – vooral veel onafhankelijk denkende en levende vrouwen zonder eerlijk proces of goede reden op de brandstapel gegooid. Een afschuwelijke geschiedenis, die nu vooral nog geromantiseerd en vercommercialiseerd is door de Harz-heks, de bekende oude vrouw met hoed, wrat en bezemsteel. Maar hoe meer ik ontdekte, hoe meer ik persoonlijk werd geraakt, want ik zou een verdachte vrouw zijn…
Interessant is dat het Heksenpad op de Brockenberg (voormalig Oost-Duitsland) kruist met een wandelpad dat de voormalige Muur bij het Oostblok volgt. Ik sprak dus mensen die in een heel andere werkelijkheid zaten: die van spionage, militairen en Koude Oorlog. Of van de opleving van de natuur die tijdens de Koude Oorlog is ontstaan.
Wat is Walpurgisnacht?
Walpurgis vindt ieder jaar plaats op 30 april, en wordt in meerdere landen gevierd, bijvoorbeeld in Scandinavië. Ik vierde het in Braunlage (voormalig West-Duitsland), verkleed als heks, maar omdat het er zo commercieel was met braadworsten, vuurwerk en bier trok ik door naar een dorpje verderop, Elend waar een kampvuur met heksenpop werd ontstoken. “Omdat dit voormalig Oost-Duitsland was, vieren wij het ingetogen, niet-commercieel”, vertelde een bewoner. Ik was daar even de enige heks, beetje awkward. 😁Tot een Instagramheks met een fotograaf het podium pakte, wat zorgde voor mooie taferelen.
Overigens gaat er ook ieder jaar een stoomtrein naar de Brocken, waar vrijwel ieder jaar het theaterspektakel Faust van Goethe wordt opgevoerd, dat verwijst naar Walpurgis en de Brockenberg.
Tevreden en verrijkt eindigde ik mijn tocht op de HexenTanzplatz in Thale, de heksendansplek waar nog steeds wel rituelen worden opgevoerd door de moderne wicca’s.
Genoeg magie weer voor een mooi avontuur.
FOTOGALERIE ONDERAAN!
Over de hexenstieg of het heksenpad
De Hexenstieg ligt in de Harz. Ik ben er met de auto naartoe gereden, dan is het zo’n 500 km naar Braunlage, waar ik een airbnb had gereserveerd in verband met Walpurgis. Sommige stukken heb ik vanuit die accommodatie gedaan, ik bewoog me dan voort met bussen en keek daarvoor op van Rome2Rio.
Over Walpurgis
Walpurgis is het feest van de Heksen, de sluier tussen hemel en aarde is dan het dunst, zo wordt geloofd. Het is een voorchristelijk feest (Beltane) dat werd opgenomen in het christendom. In de Harz wordt het o.a. groots gevierd in Thale, Braunlage, Schierke. Maar in kleine plaatsjes wordt het dikwijls ook gevierd, op een kleinschalige manier. Het is echt even uitzoeken waar je moet zijn: kijk op lokale websites of informeer via het verkeersbureau in de Harz.