web analytics

Hoe kun je ondanks je beperkingen avontuurlijk leven?
Met Helma Verhoeven

Dit keer een bijzonder verhaal van iemand die geen slachtoffer wil zijn, maar een held is. En wat avontuur daarin kan betekenen. Een ongelooflijk stoer en motiverend verhaal voor iedereen!

Waar veel mensen met mogelijkheden denken in beperkingen, denken mensen met beperkingen vaak juist in mogelijkheden. Zo ook Helma Verhoeven (58). Ze heeft al sinds jong een aantal aandoeningen – waaronder epilepsie, een gewrichtsziekte (EDS) en hartproblemen. Ze leeft in haar ‘reservetijd’, want volgens de doktoren had ze er niet meer moeten zijn. Toch beleeft ze ook nu avonturen waar de meeste mensen alleen van dromen. Vooral aan het beklimmen van bergen is ze verknocht, van de Dutch Mountain Trail met haar dochter tot de hoge summits van Oostenrijk samen met haar man –  en altijd de eveneens avontuurlijke assistentiehond erbij. Sterker nog, vertelde ze achteraf, avontuur en dagelijkse beweging heeft haar geholpen dat ze sterk is, en daardoor niet in de rolstoel is beland en nog altijd in leven is.

Het gevoel dat me hierna bekroop was: als zij dit kan, wat moeten wij dan niet allemaal kunnen? Haar motto is dan ook: “Droom niet over je leven, maar leef je droom.”

We praten over hoe belangrijk mindset hierin is, zoals wilskracht, het omgaan met tegenslagen, positiviteit en haar ‘omdraaitechniek’. En hoe ze het voor elkaar krijgt om met haar lichaam als ‘topavonturier’ te leven. Ook praten we over hoe het is om te reizen als ‘reizende drugsbaron’ met haar assistentiehond altijd trouw aan haar zijde. Hoe is het om een almaar groeiende bucketlist te hebben als je leven ieder moment ten einde kan komen? Hoe ga je om met de teleurstelling als je met een beperking vaak voor een gesloten deur komt te staan? En over Helma’s inzet om bestemmingen, attracties en horeca toegankelijk te maken voor iedereen, en hoe ze als er zelfs een wet doorheen wist te krijgen voor de rechten van mensen met beperkingen. En ten slot: waar wil ze in haar reservetijd nog heen, en waar wil ze zich verder nog voor inzetten?

In de Avontuurlijk Leven podcast komen gewone mensen aan het woord die buitengewone dingen doen – of mensen die je daartoe inspireren. De podcast is een co-productie van reismagazine en online travel community Columbus Travel met Alice goes Wild, het platform dat je inspireert een avontuurlijker leven te leiden. Host is Brigitte Ars, Columbus Travel editor, oprichter van Alice Goes Wild en docent aan de afdeling toerisme van Breda University of Applied Sciences. In mei verschijnt haar boek: ‘Waar is het avontuur, zoektocht naar een avontuurlijker leven’ bij uitgeverij Querido.

Vind je deze deze podcast inspirerend? Volg ons of abonneer je dan in je podcastapp, of volg ons op Spotify. En zou je de link dan ook willen delen met mensen die hem ook interessant kunnen vinden?

Bedankt en avontuurlijke groet! Brigitte