web analytics

WerkAvontuur

Waarom (en hoe) ik ‘Alice goes Wild’ startte

Oorspronkelijk zou ‘Alice goes Wild’ een boek worden over mijn zoektocht als herintredend avonturier. Maar die droom spatte uit elkaar. Door alles om te keren, besloot ik er een online inspiratieplatform en -magazine met workshops van te maken, met als doel vrouwen te inspireren een avontuurlijker leven te leiden. Het is een enorm uitdagend avontuur geworden, maar juist met een avontuurlijke mindset sla je je er wel doorheen.

De eerste vraag aan mij luidt meestal: Wat is je verdienmodel? Dat heb ik niet, zeg ik dan. Nog niet. Maar wat ik wel heb, is een avontuur. Ik word gedreven door uitdagingen en passie. Ik wil impact hebben op de omgeving, mensen aan elkaar verbinden. Betekenis hebben voor de wereld. Mijn vier ‘P’s’ zijn niet die van het marketingmodel dat mij ooit is geleerd: prijs, product, plaats en promotie. Deze vier P’s komen uit mezelf en zijn verbonden aan een avontuurlijke mindset: Passie, Purpose (een hoger doel), Power (het empoweren van jezelf en anderen) en Play (dingen uitproberen, improviseren en ‘spelen’, op social media bijvoorbeeld). En een stuk Persoonlijke ontwikkeling, P nummer 5 dan maar.

Voor de rest vind ik het heerlijk om te kunnen inspireren met een onderwerp waarvoor ik zelf een grote bevlogenheid heb: avontuur – of het nu gaat om een avontuurlijke mindset, of om het avontuur zelf. Ik geloof in de transformerende kracht van avontuur, het geeft mensen het gevoel dat ze echt leven. Dat zijn we een beetje kwijtgeraakt. “Avontuur is iets fundamenteel menselijks”, vertelde psycholoog Dr. Eric Brymer mij ooit. “Het gaat erom om te vinden wat het betekent om menselijk te zijn. Avontuur is het vermogen om buiten je dagelijkse belemmeringen van je grenzen en omgeving te treden.” Niets is minder waar.

Volg het witte konijn

Mijn werkavontuur begon tijdens een workshop over Storytelling, zeven jaar geleden, ‘Volg het Witte Konijn’. “Wat is jouw droom?”, werd er gevraagd. Een boek over avontuur, riep ik gelijk. Een boek schrijven was niet vreemd voor mij. Ik had al meerdere boeken uitgebracht bij gerenommeerde uitgeverijen. Met ‘Troostmeisjes’ en ‘Hoe wikkel je een sari om’ was ik in goede tv programma’s gekomen zoals NOS journaal, Twee Vandaag en VPRO Boeken. Toen een redacteur van mijn uitgeverij mij vroeg naar mijn nieuwe plannen, zei hij al gauw: “Schrijf het maar”. Ik was in de wolken.

De jaren daarna verdiepte ik me in het onderwerp, reisde de wereld rond, interviewde mensen, bezocht conferenties, ging zelf avonturen aan. En eindelijk: er lag een eerste versie van een manuscript. Helaas gingen er allerlei dingen mis bij de uitgeverij, de directeur vertrok en de uitgeverij leek in elkaar te storten. Mijn redacteur waarmee ik een goede klik had vertrok eveneens, en de nieuwe redacteur wilde er een leesboek van maken over het South East Coast Path (wat gelukkig niet doorging, want een jaar later verscheen een geweldig boek hierover, Het Zoutpad). We besloten uit elkaar te gaan, een pijnlijk moment. Ik stuurde het voorstel nog naar andere uitgeverijen, maar daar kwam het terecht op de ‘slush pile’. Het aanbod was groot, zelfs voor ervaren auteurs was het moeilijk geworden, merkte ik. Hoewel ik van de boekenwereld houd, las ik ook steeds meer kritiek, bijvoorbeeld van Roseanne Herzberger, die de eenzijdige rol van vrouwen in boeken en het fenomeen van onderbelichte vrouwenboeken nog eens haarfijn duidelijk maakte.

 

De geboorte van een online inspiratieplatform

Daar zat ik, met al die informatie, maar zonder uitgeverij. Een verdrietig dieptepunt. Maar ook een hoogtepunt, want ik kom in beweging met tegenwind. “Waarom ga je niet online?”, zeiden ondernemende vrienden. Tsja, waarom niet? Ik kwam inspirerende voorbeelden tegen van online magazines en contentplatforms. Ik had bij redacties gewerkt, geschreven voor de grote kranten en tijdschriften. In alle onzekerheid wist ik één ding: ik kan schrijven en mediaproducten maken. Dat is mijn ‘core’. En verder had ik inmiddels andere vaardigheden: redactie, radioreportages maken, fotografie, monteren, workshops en trainingen maken en geven. Van de andere kant: ik was geen social-mediabeest, maar waarom zou ik daar niet eens mee spelen?

En ineens, op een ochtend in juli, was het helder: ik ga een online inspiratieplatform beginnen. Over avontuur, een begrip dat continu verandert en enorm ongrijpbaar is. Met de doelgroep waarvoor dit het meest nodig is: vrouwen. In het verleden werden ze buitengesloten van avontuur, en nu is het de snelst groeiende groep. Vrouwen worden vaak nog belemmerd in avontuur en zien ook belemmeringen. Tegelijk lopen veel vrouwen voorop om verandering na te streven. Na zes weken had ik een passende, tot de verbeelding sprekende naam, ‘Alice goes Wild’, naar Alice in Wonderland.

Even een belangrijke zijstap. Ik heb geluk: ik werk parttime bij Breda University of Applied Sciences (Buas), afdeling toerisme. Behalve dat het me een basisinkomen geeft, helpt het enorm om in zo’n inspirerende omgeving te werken. Ik krijg de mogelijkheid om naar internationale avonturenconferenties te gaan en werk samen met collega’s die me advies hebben gegeven over inspirerende contentplatforms en online marketing. Het is kennis die ik ook weer teruggeef aan studenten en de maatschappij. Verder heb ik buiten BUAS een fantastische webdesigner (Ingrid Staring) en social media expert (Anneke van de Voort) die me helpen, en heb ik waardevol advies gekregen van contentexperts als John Verhoeven.

Maar toch, dat verdienmodel dan? Ik ben idealistisch, altijd geweest. Ik geloof dat avontuur ons enorm helpt in je eigen welzijn en persoonlijke ontwikkeling. Ook geloof ik dat avontuur een manier van reizen en leven biedt die beter is voor je omgeving – avontuurlijk toerisme heeft hierin altijd vooropgelopen. Mijn uitgangspunt is: zoek het onbekende in het bekende, in plaats van het bekende in het onbekende. Verder zie ik de opkomst van mensen met een avontuurlijke mindset die impact willen maken op hun omgeving. Daarnaast wil ik écht vrouwen inspireren het avontuur aan te gaan, omdat ik weet dat het zoveel oplevert, (zie mijn artikel hierover). Ik weet dat geld verdienen voor mij vanzelf komt, zo ben ik ooit ook de journalistiek ingegaan. Ik kreeg al de vraag of ik iets kan doen met een workshop over de comfort zone in het bedrijfsleven. En ik geloof in de kracht van een contentplatform, zeker als het inspireert. Het komt goed, dacht ik. Dat is de onzekerheid en de onvoorspelbaarheid van ondernemerschap. Het avontuur.

 

De reis van de held

Er is een krachtige, oude theorie over storytelling van Joseph Campbell (1949) van de ‘Reis van de held’ over het universele verhaal of avontuur. Dat gaat over de roep van het avontuur en de verschillende fases. Ik zit er middenin, heb al de nodige uitdagingen achter de rug. ‘De afgrond’ heb ik hopelijk gehad, maar de eindstrijd moet nog beginnen. En toch heb ik het gevoel dat het goed komt met dit platform. Ik geloof in de avontuurlijke mindset: positief, risico’s willen nemen, gewoon doen, samenwerken met andere mensen, kritiek incasseren, creatief zijn en nog veel meer.

‘Gewoon doen!’ is daarbij het belangrijkste stap. De ‘Call for Adventure’ is een ding, maar de drempel over is minstens zo belangrijk. Van idee naar uitvoering. Het Witte Konijn volgen. Je verhaal uitvoeren. Klinkt simpel maar is het niet. Het is een pad vol uitdagingen en je moet het avontuur doorlopen.

Maar dat wist ook Alice al.

Ben je geïnteresseerd om samen te werken, wil je me inhuren voor een lezing of workshop of kan ik je met mijn ervaring helpen met het maken van een contentplatform? Of heb je zelf ideeën? Laat het me weten. Of schrijf je in op alicegoeswild.nl en volg ‘Alice goes Wild’ op Facebook en Instagram.

Brigitte Ars